Arslanköylü kadınların demokrasi mücadelesi: Can pahasına oyuna sahip çıkan kadınlar...

76 yıl önce Anadolu’nun bir köyünde, kadın-erkek omuz omuza yazılan milli irade destanı olarak yer alan Arslanköylü kadınların demokrasi hikayesini ele alan KADEM "Rey demek, namus demektir" sloganıyla demokrasi mücadelesini ele aldı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

1947 yılında Türkiye'de demokrasi tarihine geçen Arslanköy olayı KADEM tarafından tekrar hatırlatıldı. Mersin'in merkez Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy Mahallesi'nde gerçekleşen "46 olayları" olarak tarihe  geçen muhtarlık seçimlerinde gösterdikleri cesaret, demokrasi örneği olarak yüzyıllar boyunca tazeliğini koruyacak. "Rey demek namus demektir" başlığıyla demokrasi aşkını bir kez daha hatırlatan KADEM, oyu canı pahasına koruyan Arslanköylü milletini anlattı.

Bir direniş örneği olarak anlatılan "46 hadisesi" Cumhuriyet yıllarının en önemli olayıdır. CHP ve Demokrat Partinin 1947 yılında serbest bir ortamda ilk defa yarıştıkları bir dönemde "açık oy kapalı tasnif" oylaması demokratik seçimi antidemokratik olarak tarihe yazmıştır. Oylama tamamlandıktan sonra demokratikleşme yoluna altın harflerle yazılacak bir mücadele başlar. Arslanköylü kadınlar, seçime hile karışacağı korkusuyla sandığın karakola götürülmesine izin vermez ve köy odasının önünde sabaha kadar nöbet tutarlar. Sabah oy sayımı yapılır ve Demokrat Partili aday açık ara öndedir. Köyde 9 yıldır muhtarlık yapan CHP'Lİ Tahir Şahin, sonucu kabullenmez. Olayların büyümesinin ardından köye yüzlerce asker gelir ve 20'si kadın 47 köylü, olaylar karıştıkları ve jandarmaya saldırdıkları iddiasıyla göz altına alınıp tutuklanır. Bazı sanıkların idamla yargılandıkları dava, ülke gündemine yerleşir.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0