İllüstrasyon sanatçılarından Filistin'e destek yağdı

Yerli ve yabancı birçok grafik sanatçısı karikatür, çizim ve illüstrasyonlarıyla İsrail'e tepki gösterdi. Filistin'e destek içerikli görseller sosyal medyada bir hayli ilgi gördü.

Londra merkezli bir animasyon stüdyosu olan ve bir animasyon yapımcısı ve illüstrasyon sanatçısı olan Merve Çirişoğlu'nun çizdiği illüstrason sosyal medyada büyük ilgi gördü. Çirişoğlu'nun illüstrasyonu İyilikhane Çocuk Derneğinin instagram hesabında paylaşıldı. Çirişoğlu, bombalanan şehirden çıkan dumanların üzerinde kağıttan bir gemi ile gezinen ve şehri seyreden çocuk figürü resmetti. Resimde kuş, kedi ve karpuz dilimi sembolleri yer aldı.

merve çirişoğlu

merve çirişoğlu

İyilikhane Çocuk Derneği tarafından yapılan paylaşımın altına hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde şu ifadeler eklendi:

"Yüzlerce, binlerce Filistinli çocuk. Hüda, Abdullah, Hatice, Ömer, Ayşe, Eymen idi belki isimleri, kendilerinden önce niceleri gibi. Kimi yetimdi, kimi yetim bile kalamadı. İstatistik değeri değiller! Sadece bugün değil, yıllardır süren İsrail zulmünün ortasında katliamdan koruyamadıklarımız, yitirdiklerimiz. Hiçbir sınır tanımayan kötülüğün karşısında, hepimiz her koşulda elimizden gelenin en iyisini yapmakla sorumluyuz. Bunun bilinciyle çocukların iyiliği için durmadan çalışmaya devam ediyoruz, edeceğiz."

Video editör ve illüstrasyon sanatçısı Hilal Nur Eren'in resmettiği karpuz dilimi sembolü Umuda Koşanlar Derneğinin instagram hesabından paylaşılarak büyük ilgi gördü. Yapılan paylaşımın altında "Yıllardır her türlü zulme direnen bir halk. Senin özgür olacağın gün söyleyeceğimiz şarkılar hep dilimizde, yüreğimizde." ifadelerine yer verildi.

hilal nur eren

hilal nur eren

Nazan Öncel konserinde örnek davranış! İLİŞKİLİ HABERNazan Öncel konserinde örnek davranış! "Masum insanlar ölüyor!"

KARPUZ DİLİMİ FİLİSTİN BAYRAĞINI TEMSİL EDİYOR

Sosyal medya platformları son zamanlarda Filistin içerikli paylaşımları riskli olarak işaretlediği için kısıtlamaya başladı. Bunun üzerine Filistin bayrağını temsilen karpuz dilimi kullanılmaya başlandı. Ancak bu sembolün tarihi biraz daha geriye gidiyor. İlk kez 1967'deki 6 gün savaşlarında ortaya çıkan sembol, Filistin bayrağı kullanımı yasaklanınca kullanılmaya başlanmış. Yasak 1993'te kalksa da Filistin bayrağının renkleriyle aynı olan ve Filistin bayrağını temsil eden sembol, son dönemde Filistin halkının haklarını korumak üzere sosyal medya paylaşımlarında yeniden kullanılmaya başlandı.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER YÜKSELİYOR

Grafik, animasyon ve illüstrasyon sanatçıları da çizimleriyle Filistin halkına destek veriyorlar. Arttv sanat sayfası, instagram üzerinden yaptığı paylaşımda bıraktığı bombaları kuşa dönüşen bir savaş uçağını resmetti. Bombaların kuşa dönüşmesi özgürlük gelecek şeklinde yorumlandı. Sayfa, bir başka paylaşımında da boynundaki kolyeden Yahudi olduğu anlaşılan ve başındaki kefiyeden Arap olduğu anlaşılan iki çocuğun yan yana duran pozunu, iki millet için "barış görüntüleri" ifadesiyle yayınladı.

arttv illüstrasyon

arttv illüstrasyon

arttv illüstrasyon

arttv illüstrasyon

Filistinli sanatçı Sliman Mansour'un sosyal medya hesabındaki paylaşımı büyük ilgi gördü. Zeytin ve mandalina ağacına sarılmış bir kadını resmeden sanatçı, eserini "Her yerdeki Filistinliler, diasporadaki, mülteci kamplarındaki, Batı Şeria'daki, özellikle Gazze'dekiler, topraklarına sarılıyor, tarihi vatanlarına, tarihlerine, miraslarına, tek geleceklerine sarılıyor." ifadeleriyle paylaştı.

sliman mansour

sliman mansour

Filistin asıllı tasarımcı ve illüstrasyon sanatçısı Shirien Damra da Filistin halkının direnişini çok beğenilen ve üzerine "nerede baskı varsa orada direniş vardır" sözlerini yazdığı şu görselle destekledi:

shirien damra

shirien damra

 

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0