Cumhuriyet ateşi ortak kültürü paylaştığımız toprakları da aydınlattı!

Dünya çapındaki Türk diplomatik temsilciliklerimizde olduğu gibi, köklü tarihsel, kültürel ve beşeri bağlara sahip olduğumuz dost ülkeler Yunanistan’ın Rodos Adası ve Karadağ ile dünyada güçlü devletler arasında yer alan İngiltere’deki büyükelçiliklerimiz ve başkonsolosluklarımızda da “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” kutlamasına yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Karadağ’da Cumhuriyet’in 100’ncü Yıl kutlamaları kapsamında 17 Eylül’de de Başkent Podgoritsa'daki Bağımsızlık Meydanı'nda Anadolu Ateşi’nin sahne aldığı bir etkinlik daha düzenlenmişti. T.C. Podgoritsa Büyükelçiliği, Podgoritsa Belediyesi ve Karadağ Türk Ticaret Odası (TurkCham) iş birliğiyle gerçekleştirilen gösteriyi beğeniyle izleyen çok sayıda davetlinin arasında Podgoritsa Belediye Başkanı Olivera Injac da vardı. 

KALKAVAN: TÜRKİYE DÜNYADA BİRİNCİ SIRAYA YERLEŞTİ

Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan, burada yaptığı konuşmasında, Cumhuriyetimizin bundan 100 yıl önce 29 Ekim 1923'te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde, Türk milletinin büyük devletlere karşı verdiği Kurtuluş Savaşı sonucunda kurulduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, bu 100 yılda, Türk kadınına kazandırdığı statüyle, sahip olduğu demokrasi seviyesiyle, gelişmiş ekonomi ve sanayisiyle, askeri gücü ve kalkınmasıyla muasır ülkeler arasında yer almayı başardı ve milli gelirine oranla, insanı ve kalkınma yardımlarında dünyada birinci sıraya yerleşti.” dedi.

LONDRA TARİHİ GUİLDHALL BİNASININ DIŞ CEPHESİ GECE BOYUNCA TÜRK BAYRAĞI RENKLERİYLE AYDINLATILDI 

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği tarafından Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle başkentin tarihi binalarından Guildhall'da, üst düzey İngiliz yetkililer, çeşitli ülkelerin diplomatik temsilcileri ile İngiltere'deki Türk toplumu ve iş dünyasından yaklaşık bin davetlinin katılımıyla resepsiyon yapıldı. Londra'nın tarihi ve kültürel sembollerinden olan ve 2 bin yıllık geçmişi bulunan Guildhall binasının dış cephesi de gece boyunca Türk bayrağı renkleriyle aydınlatıldı. Etkinlik, Türkiye-İngiltere Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) ve İngiltere'de faaliyet gösteren Türk şirketlerinin destekleriyle gerçekleşti. Etkinlikte, Türk kadın müzisyenler tarafından icra edilen Türkiye ve İngiltere milli marşların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesajı gösterilirken, Cumhuriyet balosu için de bir anı fotoğraf bölümü oluşturuldu. Resepsiyona ev sahipliği yapan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, İngiltere'yi temsilen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tarık Ahmed ile Türkiye-İngiltere Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Başkanı Prof. Emma Edhem günüm anlam ve önemine dair birer konuşma yaptılar.

BİLAL ERDOĞAN, RÜŞTÜ REÇBER, ZERRİN TEKİNDOR DA DAVETLİLER ARASINDAYDI

Resepsiyona uluslararası bir toplantıya katılmak üzere Londra'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmeddin Bilal Erdoğan ve eşi Reyyan Erdoğan, Azerbaycan'ın Londra Büyükelçisi Elin Süleymanov, Kuzey Londra Enfield İlçesinin Belediye Başkanı Nesil Çalışkan, Türk Silahlı Kuvvetler Londra Ataşesi Albay Ömür Candar, Hava Ataşesi Albay Serkan Virlan, Deniz Ataşesi Albay Birol Sütçüoğlu, ateşeler, Avrupa Gazetesi ve Avrupa Medya Gurubu genel yayın yönetmeni Vatan Öz, Avrupa Times editörü Güzel Öz, Lordlar Kamarasından Baroness Meral Ece, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konsey eski başkanı Leyla Kemal, İngiltere Türk Dünyası Dayanışma Platformu Başkanı Atilla Abacıoğlu, Irak Türkmen Cephesi eski başkanı Sündüs Abbas, T.C. Londra eski Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, SunExpress Birleşik Krallık ve İrlanda Ülke Müdürü Eray Mert, Türk ve dünya futbol tarihinin en iyi kalecileri arasında yer alan eski milli kalecimiz Rüştü Reçber ve eşi Işıl Reçber, ressam ve oyuncu Zerrin Tekindor, Kraliyet ödüllü Dr.Teoman Sırrı ve çok sayıda davetli katıldı.

YALÇIN TURA'NIN PİYANO KONÇERTOSU’NUN DÜNYA PRÖMİYERİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında Londra’da bir etkinlik daha düzenlendi. Kraliyet Müzik Koleji’nin Amaryllis Fleming Konser Salonu'nda 
Londra Yunus Emre Enstitüsü'nün Londra Büyükelçiliği ve Londra Oda Orkestrası işbirliğiyle, çağdaş Türk müziğinin önemli bestecilerinden Yalçın Tura'nın piyano konçertosunun dünya prömiyeri gerçekleştirildi. Seçkin davetlilerin yer aldığı konserin şefliğini İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Orkestra Şefi Hasan Niyazi Tura yaptı. Piyanist Pınar Çelik Warsi'nin de solist olarak sahne aldığı konserde Hasan Uçarsu, Ralph Vaughan Williams, George Butterworth ve Frederick Delius'un klasik eserleri de icra edildi.

Emine Erdoğan’dan 100. yıl mesajı: "Cumhuriyet yarınlarımızın değişmeyen kılavuzudur!"

İLİŞKİLİ HABER

Emine Erdoğan’dan 100. yıl mesajı: "Cumhuriyet yarınlarımızın değişmeyen kılavuzudur!"
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0