Fransızları ayağa kaldıran dava! 15 euroya aldıkları maskeden servet kazandılar

Fransa'da yaşayan bir çift, 150 euroya aldığı maskeyi 4,2 milyon euroya satan kişiye 'kandırma' gerekçesi ile dava açtı. Fransızları ayağa kaldıran bu davada gerçekler ise herkesi şoke etti.

Fransa'da düzenlenen bir mahkeme herkesi şaşkınlığa uğrattı. Gabon’da bir koloni valisi olan atalarının evinde buldukları maskeyi 2021 yılında bir tüccara satan emekli çift, sattıkları değerden daha fazlasına satıldığını duyunca dava açmaya karar verdi.

Fransada birçiftten 150 Euroya aldığı maskeyi 4,2 milyon Euroya sattı.

Fransada birçiftten 150 Euroya aldığı maskeyi 4,2 milyon Euroya sattı.

GERÇEK DEĞERİ 4,2 MİLYON EURO

Çift, Mart 2022’de Montpellier kentinde düzenlenen müzayede hakkındaki haberleri okuduğunda bu maskenin, Gabon’daki Fang halkı tarafından yapılan, 19. yüzyıldan kalma nadir bir maskesi olduğunu öğrendi. Katalogda maskenin 1917'de Fournier tarafından "bilinmeyen bir şekilde edinildiği" yazı dikkatlerini çekti.

Bunun üzerine Fransız basınına konuşan bir uzman, Fang ustalarının bu maskeden yalnızca 10 civarında ürettiğini söyledi ve "Bu Leonardo da Vinci resimlerinden daha nadir bir eser" dedi.

150 euroya sattıkları maske 300 bin eurodan açık artırmayla anonim bir kişi tarafından 4,2 milyon euroya alındı.

ÇİFT SATIŞIN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Bunun üzerine çift, satışın iptali için dava açtı. Davaya müdahil olan Gabon hükümeti de, maskenin Gabon halkından çalındığını ve geri gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Parlamentosu 2020’de, Senegal ve Benin’den sömürge döneminde çalınan eserlerin geri gönderilmesi yönünde oy kullanmıştı.

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0