Ayasofya Camisi yeni yılda yabancılara ücretli olacak!

1934 yılından beri müze olarak faaliyet gösteren Ayasofya, temmuz 2020 yılı itibariyle tekrar cami statüsüne kazandırılmıştı. Her yıl ziyaretçi sayısında artış görülen Ayasofya Camii'nin 15 Ocak itibariyle turist ziyaretçilere ücretli olacağı duyuruldu.

İlk kilise olarak inşa edilen ve Hıristiyanlık için önemli bir mabed olan Ayasofya, Fatih'in İstanbul'u fethinden sonra camiye çevrilmişti. 1934 yılından itibaren müze olarak faaliyet gösteren yapı, 2020 yılında Danıştay kararıyla tekrar cami olarak faaliyet göstermeye başladı. 2005 yılında başlayan çalışmalar, 2016 yılında Kadir Gecesi programı dolayısıyla Ayasofya minarelerinden ezan okunmasından sonra yeniden gündeme gelmiş ve 10 Temmuz 2020 tarihinde Danıştay 10. Dairesi Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını "Ayasofya’nın vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığını" belirterek iptal etmiştir. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından her yıl daha fazla ziyaretçi ağırlayan Cami, 15 Ocak tarihinden itibaren yabancı turist ziyaretçiler için ücretli olacak.

ayasofya camii

ayasofya camii

Efes Kültür Yolu Festivali sürüyor: Nevşehir’den balon getirildiİLİŞKİLİ HABEREfes Kültür Yolu Festivali sürüyor: Nevşehir’den balon getirildi

AYASOFYA CAMİSİ ARTIK YABANCILAR İÇİN ÜCRETLİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya Camii’ni ziyaret 15 Ocak itibarıyla yabancı ülke vatandaşları için ücretli olacağını açıkladı. Bakan Ersoy, Ayasofya'yı ziyaret eden yabancı turistlerden 15 Ocak 2024'ten itibaren ücret mukabilinde bilet satılacağını duyurdu ve "Türk vatandaşlarımızın ibadet amaçlı yaptıkları ziyaretler eskiden olduğu gibi ücretsiz olacak. Bu uygulama dünyanın birçok ülkesinde de var." dedi.

ayasofya camii

ayasofya camii

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) basın toplantısı düzenleyen Ersoy, turizmde ilk 9 aylık verilere göre geçen yıl toplam 40.2 milyon olan ziyaretçi sayısının eylül sonu itibarıyla 45.2 milyona çıktığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin turizmde düzenli olarak artış gösterdiğini vurgulayarak "Önceliğimiz ziyaretçi sayısı değil, kişi başı gecelik gelir ve toplam gelirdeki hedeflerimiz." şeklinde konuştu. Ayasofya ve Sultanahmet meydanının UNESCO'nun kalıcı miras listesinde yer aldığının altını çizen Bakan Ersoy, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restorasyon uygulamasında da UNESCO'nun tavsiye ve görüşlerini alarak bu kararı uyguladıklarını söyledi. Böylece UNESCO'nun tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024'ten itibaren Ayasofya'da ziyaretçi yönetim planına geçeceklerini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yönetim planında ziyaret kalitesi ve güvenlik arttırılmış olacak. Yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Yine göz bebeği camimiz, insanlığın ortak mirası koruma ve tanıtma odaklı çok ideal bir ekosisteme dahil edilmiş olacak. İbadet amacıyla camiyi ziyaret eden Türk vatandaşlarının girişinde bir değişiklik yok. Mevcut ibadet alanında ibadetlerini gerçekleştirebilecekler. İbadet bittikten sonra yine şu andaki çıkış kapısından çıkmış oluyorlar. Bunda bir değişiklik yok. 15 Ocak'tan itibaren de yabancı ülke vatandaşlarının turistik ve kültürel amaçla gerçekleştirdikleri ziyaretlerin giriş kapısını değiştiriyoruz. Üst kotta, Topkapı Sarayı'nın olduğu üst kapıdan alacağız. Şu anda kapalı olan Ayasofya'daki üst galeriyi hizmete alıyoruz. O galeriden gezdirerek, galerinin sonunda aşağı indirerek çıkış kapısından çıkmalarını sağlıyoruz. Yani ibadet amaçlı Ayasofya'ya gelenlerle, turistik amaçlı gelenlerin girişte çakışmasını engelliyoruz. Yoğunluğu farklı katlara yayarak, kontrol altına almış oluyoruz."

ayasofya

ayasofya

AYASOFYA'NIN DİJİTAL KOPYASI ÇIKARTILDI

Ziyaretçilerin ibadet edenleri rahatsız etmeden Ayasofya ile ilgili bütün tarihi ve kültürel bilgilere ulaşılabileceğini belirten Ersoy, QR uygulaması ve kulaklı ile 16 farklı dilde ziyaretçiler için bilgilendirme yapılacağını ifade etti. Restorasyon kapsamında Ayasofya'nın dijital kopyası da çıkartıldı. Konuya ilişkin Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "Bugüne kadar olmamış. Tarihte bir eksiklikti bu. Dijital kopyayı harfiyen çıkarttık. Dijital olarak caminin bütün detayları kayıtlı. Çalışmalara başladık. İlk 2. Beyazıt minaresinde çalışma yapılacak, iskele kurulacak. Ayasofya'nın ana kubbesinde üst örtünün değişmesi ve onarılmasıyla ilgili çalışmalar var. Bu restorasyonlar sırasında Ayasofya ne ziyarete, ne ibadete kapatılmayacak. Bu şekilde yöneterek, restorasyonu aşamalı yapacağız." dedi.

Emine Erdoğan, BM Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif ile bir araya geldi!

İLİŞKİLİ HABER

Emine Erdoğan, BM Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif ile bir araya geldi!

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0