Ekmeğin üzerindeki tek çizginin anlamı ne? Duyanları şoke eden o sır...

Pek çok kişinin bayılarak tükettiği ekmeğin üzerinde yer alan tek çizginin gizemli bir anlama sahip olduğunu biliyor muydunuz? Hikayesi Orhan Gazi'ye dayanan bu hikayeyi duyunca çok şaşıracaksınız.

Sofraların baş tacı ve her lezzetin yancısı olan tazecik sıcak bir ekmek, özellikle Türk kültürünün vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor. Her gün bakkaldan, marketten ve fırından aldığımız ekmeklerin üzerindeki çıtır çıtır olan tek çizginin bir anlamı olduğunu biliyor muydunuz? Pek çok kişi için anlam ifade etmeyen bu çizginin hikayesi aslında yıllar öncesine dayanıyor. 

Ekmek

Ekmek

Osmanlı İmparatorluğuna doğru uzanan bu tek çizginin hikayesi ise işte şöyle...

Osmanlı Padişahı Orhan Gazi, Bursa'yı fethettikten sonra şehirdeki fırıncıları denetlemeye karar verir. Fırınlardan birinde ekmeklerin üzerindeki üç çizgi dikkatini çeker ve bunun anlamını merak eder. Fırıncı, "Biz Hristiyanız ve bu çizgiler, Tanrı'yı, Oğul'u ve Kutsal Ruh'u temsil ediyor. Bu çizgiler, her yediğimiz ekmeği Tanrı'nın hatırlatması için kullanıyoruz" diyerek bu üç çizginin sırrını açıklar.

Ekmeğin üzerindeki 3 çizgi

Ekmeğin üzerindeki 3 çizgi

Orhan Gazi, bu açıklama karşısında çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur. Bu tarihsel anekdot, ekmeğin üzerindeki tek çizginin aslında dini bir sembol olduğunu gözler önüne serer. 

Ekmeğin üzerindeki tek çizgi

Ekmeğin üzerindeki tek çizgi

Ünlü aktör Ryan O'Neal hayata veda etti!

İLİŞKİLİ HABER

Ünlü aktör Ryan O'Neal hayata veda etti!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 5

Cemal 4 ay önce

Bu İmparatorluk özünü kaybetmeyince 600 yıl yaşadı ama özünü kaybedince darbeler başladı ve en sonunda Abdülhamit Han Cennet Mekan'ı tahttan indirdik ve kurduğumuz İmparatorluğu biz yıktık .

Yorumcu 4 ay önce

Bari ince bir çizgi çekin çatur cutur ekmek çok sert oluyor. Ben firincı olsam ya çekmem yada çok hafif cekerdim

Misafir 4 ay önce

Ecdadı rahmetle anıyoruz...

Toplam 4 beğeni

hattat 4 ay önce

kesin kanıt ,devrinde kaleme alınmış bir yazı, Orhan gazinin mührünü taşıyan bir belge var mı ekmek bu ya hu ekmek adem peygambere Rabbinden gelen ekip biçmesi söylenen buğdayın ürünü

Cahil Birisi 4 ay önce

Allahü Ekber

Toplam 4 beğeni