Konya'da kahve talebi genişliyor! Konyalılar artık envai çeşit kahve tüketiyorlar

Türk kültüründe de yer bulan kahve, artık tüm dünyayı çevreleyen geniş bir sektör olarak tüketicilerini buluyor. Konya'da da kahveye olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Eskiden sadece Türk kahvesi içilirken bugün hem Konya'da hem de tüm Türkiye'de geniş bir dünya kahvesi kültürü hakim.

Osmanlı'dan beri vazgeçilmez olan kahve kültürü bugün artık koca bir kahve endüstrisi çerçevesinde daha da büyüdü. Dünya kahveleri birçok ülkede rahatlıkla raflarda yerini aldı. Konya'daki Bedesten Çarşısı'nda dükkanı bulunan Fatih Tosun, uzun yıllardır ilginin Türk kahvesine yönelik olduğunu ancak son zamanlarda bu ilginin dünya kahvelerine doğru kaydığını söylüyor. Kahveci Fatih Tosun'un aktardığına göre Konya'da insanlar artık sadece özel günlerde tüketilmiyor. Konyalılar günün her saatinde kahveyi talep ettiği gibi ilgi yalnıza Türk kahvesine doğru değil. Konya'da dünya kahvelerine de yoğunluk gün geçtikçe artıyor.

Konya kahve

Konya kahve

KAHVE SAĞLIK İÇİN ÇOK FAYDALI

Havaların soğumasıyla kahveye olan ilgi de doğru orantılı olarak arttığını dile getiren Tosun, kahvenin birçok faydası olduğuna da dikkat çekti. Kahve, en çok da sindirim bozukluklarına iyi geliyor. Tosun, kahvenin sağlığa olan faydalarına ilişkin şöyle konuştu: "Filtre kahvenin etkinliği insanda ödem atmaya çalışıyor, temel bağırsağı çalışıyor ve insanda tokluk hissi veriyor. Mocha kahvesi bu yüksek rakımda yetişen bir kahve türüdür. Kakao ağaçlarının yanında yetişiyordur. İster istemez kakao ağaçlarından çikolata tadı almış oluyor. İnsana tokluk hissi veriyor. Burada yapmış olduğumuz bir kahve var Osmanlı dönemine ait ‘Hel Kaküle' dediğimiz bir kahve çeşidi var. Bu 'hel' hem insana C vitamini hem insana sakinlik veriyor".

Konyada dünya kahvesi

Konyada dünya kahvesi

KONYA'NIN KAHVE TERCİHLERİ DEĞİŞİYOR

Konya'nın kahve taleplerindeki değişikliğe işaret eden Kahveci Fatih Tosun, "Kahve bir keyif işidir. Havalar da soğuk olduğunda kahve tüketmek revaçta diyeyim. Bunun yanında kahve kültürü Konya'da oldukça arttı. Türk kahvesi vardı eskiden bayramdan bayrama, seyrandan seyrana içilirdi. Şu anda dünya kahvelerini biz burada sergiliyoruz. Kolombiya, Etiyopya, Tanzanya, Fendona, Santos, Mocha, o tür kahve çekirdeklerini buraya getirip kavurmasını yapıyoruz. Bu kavurma yapılan kahveleri filtre kahve, espresso kahve, makine kahve, latte kahve olarak sunum yapıyoruz. Eskiden millet bir fincan makine kahvesi içmek için hususi makine alıyordu. Şimdi ise çekirdek kahvesi ile birlikte tuşa bastığı zaman americano çıkıyor, espresso çıkıyor, filtre kahvesi çıkıyor, latte çıkıyor. Yani o tür kahve tüketimi oldukça revaçta" şeklinde konuştu.

kahve kültürü

kahve kültürü

Tosun, "Konya'mızda Türk kahvesi ağırlıkta. Biz onlara tavsiye ettiğimiz kahve çekirdeği protokol kahve. İçimi biraz daha yumuşak yani menşei Brezilya cinsi ‘minas' olan bir kahve. Çekirdeğimiz var, onu biz burada kavuruyoruz. Kavurduktan sonra Konyalılar bunu tüketiyor diyeyim. Tek bir kahveye bağlı kalınmıyor, kahvenin envai çeşidi şu anda Konya'da tüketiliyor" dedi.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0