Bekarlık sultanlık mı? Amerika'da yapılan araştırmaya göre bekarlar daha mutlu!

Toplumumuzda genellikle evlilik hayatı tavsiye edilir ve vakti gelince her gencin, kendine uygun birisiyle evlenmesi beklenir. Peki, evlilik gerçekten mutluluğun anahtarı mıdır? Amerika'da evli ve bekar kişileri inceleyerek yapılan araştırma, evlilerin mi yoksa bekarların mı daha mutlu olduğunu ortaya koydu.

Kimileri evliliğin hayatı düzene koyduğu ve kişilere mutluluk getirdiğinden söz ederken, kimilerine göre ise bekarlık sultanlıktır. Peki, evli ya da bekar olmanın mutlulukla bir ilgisi var mı? Amerika'da Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Bella De Paulo'nun yürüttüğü araştırmaya göre, bekar bireyler aileleriyle ve arkadaşlarıyla çok daha yakın iletişim halindeler ve farklı kişiler tanımaya daha meyilliler. Paulo, evli ya da birlikte yaşayan çiftlerin, sosyal çevrelerine karşı çok daha kapalı ve dar görüşlü olduğunu söylüyor.

bekarlık sultanlık mı

bekarlık sultanlık mı

BEKARLIK SULTANLIK MI?

Dr. Bella DePaulo'nun teorisine göre evliliğin uzun vadede refahı artırdığına dair çok az kanıt var. DePaulo, evliliğin iyi günde ve kötü günde yanında her zaman ulaşabileceği bir partner olması gayesiyle yapılsa da aslında ilişkileri köreltebileceğini vurguluyor. Evli çiftlerin ilk 6 yılını araştıran DePaulo, birlikteliğin üzerinden yıllar geçse dahi evli kişilerin arkadaşlarını ve ailelerini daha az aradığını ve dar görüşlülüklerinin devam ettiğini öne sürüyor. Amerikalı araştırmacı, ortalama olarak ihtiyaç duyulduğunda yanında olacak kimsesi olmayan izole edilmiş bekar kişi stereotipinin doğru olmadığını belirtiyor ve bekarların evlilerden daha çok "birilerine sahip olabileceğini" ifade ediyor.

Dr. Bella DePaulo

Dr. Bella DePaulo

"Single at Heart" adıyla yayınladığı doktora tezinde bulgularını paylaşan Bella DePaulo, evliliğin sağlık ve refah için faydalı olduğu iddiasına şüpheyle yaklaşarak, evliliğin sunduğu faydaların abartıldığına dikkatleri çekiyor. İntihar, depresyon, yalnızlık, fiziksel sağlık ve mutluluk üzerine yapılan araştırma örneklerini de içerecek şekilde bulduğu sonuçları evlilik ve bekarlık değişkenlerince gözden geçirdi. Buna göre araştırmasının sonucunda mutluluk oranının evli ve bekar kişilerde çok farklı olmadığını ve bekarların da evliler kadar mutlu olabildiğini öne sürdü. Hatta, bekarların, yaşam tarzı itibarıyla evlilerden çok daha mutlu olabileceğini vurguladı.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0