Şiddetle mücadelede elektronik kelepçe sistemi tam başarı gösterdi!

Şiddet uyguladığı gerekçesiyle uzaklaştırma kararı alan kişilerin ayaklarına elektronik kelepçe takılarak takip ediliyor. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi bünyesindeki Elektronik İzleme Merkezi tarafından 24 saat boyunca izlenen hükümlülerde yüzde yüz başarı sağlandığı tespit edildi.

İçişleri Bakanlığı, aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 25 Ocak 2021’de Elektronik İzleme Merkezi’ni kurdu. Bu merkezde, şiddet gerekçesiyle haklarında uzaklaştırma kararı bulunan kişiler, ayaklarına takılan elektronik kelepçeler sayesinde 24 saat boyunca takip ediliyor. Halihazırda 788 kişinin takibini yapan merkez, kurulduğu günden bu yana, 3.5 yılda tam 5 bin 848 yükümlünün takibini yaptı.

ELEKTRONİK KELEPÇEDE YÜZDE YÜZ BAŞARI

Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Seda Kırbaş, kelepçe uygulaması için 6284 sayılı kanun kapsamında uzaklaştırma kararı uygulanması ve teknik yöntemlerle takip kararı gerektirdiğini söylüyor. Kararın ardından yasal izleme süreci başlıyor. Kırbaş süreç hakkında "Karar bize ulaştıktan sonra merkezimiz tarafından mağdur ve yükümlü ünitesi, yönlendiriliyor. Cihazlar takılarak merkezimiz ile birlikte aktif hale getirilmesi ardından izleme sürecini başlatıyoruz. Kararda belirtilen süre ve yaklaşma mesafeleri sisteme girilerek çember oluşturuluyor. Yükümlü ve mağdurun etrafına bir çember çiziyoruz. Mağdurun bulunduğu yere, konuta, okula, iş yerine veya hareket halinde bulunan bu çemberin olduğu yere yükümlü şahsın yaklaşmaması gerekir" dedi.

Yükümlü şahıs çembere yaklaştığında uyarı ve ihlal prosedürü işliyor. Önce mağdur aranarak güvenli bölgeye geçmesi konusunda ikaz ediliyor ve mağdurun bulunduğu yere ekip sevk ediliyor. Ardından yükümlü aranarak yasaklı alandan çıkması için direktif veriliyor.

HER İHLALE MÜDAHALE BİR ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİYOR

Kırbaş, "Elektronik izleme merkezimizde takip edilen vakalar, yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarında aslında en riskli vakalardır. Burada takibi yapılan olaylarda, gelen her ihlale müdahale ile yaşanacak bir şiddet olayının önüne geçildiğini söylemek mümkündür. Şu ana kadar elektronik izleme merkezimiz yüzde yüze yakın bir başarıyla çalışmaktadır." şeklinde konuştu.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0