Tıp dünyasını şoke eden doğum! Obezite hastası kadın özel bir operasyonla bebeğini doğurdu

Uzun yıllardır obezite problemi dolayısıyla tedavi gören ve bu nedenle mide ameliyatı olmaya hazırlanan Safiye Aydın Taştan, bu süreçte hamile olduğunu öğrendi. Doğuma 185 kilo ile giren Taştan, çok nadir uygulanan bir sezaryen operasyonla bebeğine kavuştu.

40 yaşındaki Safiye Aydın Taştan, 8 yıldır çocuk özlemi çekiyordu. Çocukluğundan bu yana obezite hastalığıyla mücadele eden kadın, tüp mide ameliyatı olacağı sırada, ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde 3,5 aylık hamile olduğunu öğrendi. Obeziteden kaynaklı olarak çocuğunu dünyaya getirmesi ciddi hayati tehlike taşıyordu ancak genç kadın bütün riskleri göze alarak çocuğunu dünyaya getirmeye karar verdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde takibe alınan Taştan, çok nadir uygulanan bir tür sezaryen operasyonla bebeğini kucağına aldı.

TIP DÜNYASINI ŞOKE EDEN DOĞUM

Doğum, obeziteden kaynaklı ciddi hayati risk taşıyordu. Çünkü karnının alt bölgesinde toplanan yoğun yağ tabakası nedeniyle normal doğum ve bu noktadan sezaryen doğum mümkün olmuyordu. Nadir bir cerrahi operasyonla alınan bebeğin ameliyatına kalabalık bir ekip girdi ve bebek, göğüs kafesinin alt bölgesinden çıkarıldı. Bebek, 2 kilogram 800 gram ağırlığında dünyaya geldi.

8 YIL SONRA GELEN MUTLULUK

Safiye Aydın Taştan, bebeğini 12 Mayıs Anneler Günü'nde dünyaya getirdi. Anadolu Ajansı'na konuşan Taştan, "8 yıllık evliyim, çocuğumuz olmuyordu. Tüp mide ameliyatı için hastanede verdiğim tahlilde 3,5 aylık hamile olduğumu öğrendim." dedi. Bu haberle büyük heyecan yaşadığını ifade eden Taştan, "Hamile olduğumu öğrendiğimde inanamadım, farklı hastanelerde de test verdim. Hep 'bebeğini aldır, bu kiloyla doğum yapamazsın' dediler. Allah 8 yıl sonra bana evlat vermiş, böyle bir şeyi asla kabul etmedim." şeklinde devam etti.

Hastaneye 166 kiloyla gelen Taştan'ın doğumu 185 kilo ile gerçekleşti. Yaşadığı zorlu günleri anlatırken gözleri dolan kadın, "Çok zorluk çektim ama çok mutluyum. Dünya tatlısı bir oğlum oldu. Çok şükür, onu sağlıkla kucağıma aldığımda büyük mutluluk yaşadım. İsmini İbrahim Agah koyduk. Bebeğim belli bir yaşa geldiğinde, tüp mide ameliyatı olacağım. Benim için de evladım için de bu durum çok zor. Çocukluğumdan beri obezitem var. Kilom nedeniyle çevremden baskı, hor görme, her türlü olumsuzluğu yaşadım. Çok diyet denedim, kilo verdim ama hep yine aldım. Bundan sonra inşallah kalıcı olarak kilo verebileceğim. Sağlıklı bir ebeveyn, çocuğuma yeterli bir anne olabilmek istiyorum." dedi.

ANNE DE BEBEK DE İYİ

Annenin takibi ve doğumunu gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Perinatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Karçaaltıncaba, 25 haftalık hamileyken hastaneye başvuran Taştan'ın hamilelik sürecinde hipertansiyon ve diyabet sorunları da yaşadığını anlatarak annenin durumunu şöyle özetledi:

"Annemizin hastanede takip edilirken suyu erken dönemde gelince, doğum kararı alındı. Önceliğimiz her zaman normal doğum ancak hastamız obezite kaynaklı ıkınamadığı, kas kuvvetini tam kullanamadığı için doğum eylemi ilerlemedi. Hastamızı mecburen son noktada sezaryene almak durumunda kaldık. Çok ciddi obezitesi olan hastamızın karın yağları neredeyse dizine kadar uzanıyordu ve bu bölgede çok geniş bir yağ tabakası vardı. Yağ tabakasının içinden ilerlemek ve bebeğe ulaşmak imkansızdı. Bu nedenle başka bir teknik kullanarak, göğüs kafesinin hemen altından girerek, düz bir kesiyle karın boşluğuna ulaştık. Bu esnada yağ tabakalarını aşağı doğru çekerek bebeği çıkardık. Son derece düzgün ve başarılı bir operasyon oldu. Bebeğimiz 36'ıncı haftada, 2 kilogram 800 gram ağırlığında dünyaya geldi. Annemizin de bebeğimizin de sağlık durumu gayet iyi. Annemiz şu an 185 kilo ancak bundan önemlisi boyu da kısa olduğu için 65 vücut kitle indeksine sahip bir hastamız. Oldukça yüksek bir vücut kitle indeksi. Bunlar da cerrahi operasyonu zorlaştıran etkenlerdi."

OBEZİTE ANNE ADAYLARI İÇİN ÇOK RİSKLİ

Perinatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Tokdemir Çalış ise obezitenin anne adayları açısından yarattığı sağlık risklerine dikkati çekerek "Obezite, gebelik döneminde hem anne hem bebek açısından risklere yol açıyor. Diyabet, hipertansiyon yanında gebelik zehirlenmesi obez anne adaylarında daha fazla görülüyor. Bebeklerde konjenital anomali, doğuştan kaynaklanan organ anomalisi riski artıyor." şeklinde konuştu.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 4

Ayaz 3 hafta önce

Rabbimin fütfü inanmayanlar ne aanlar hacaba

Toplam 1 beğeni

asi 3 hafta önce

maşallah

Toplam 2 beğeni

doğrucu davut 3 hafta önce

Rabbim ol derse önünde hiç bir şey duramaz...

Toplam 2 beğeni

mehmet 3 hafta önce

Maşallah tüm ailenin gözü aydın. Rabbim hayırlı bir evlat yetiştirmeyi olmayı nasib etsin inşallah.

Toplam 2 beğeni