1900 yıldır gün yüzü görmemişti! Alman tarihinin bulunan en büyük hazinesi keşfedildi

Almanya'nın Köln kenti yakınlarındaki bir kasabada 934 Roma sikkesi bulundu. Tarlada keşfedilen ve 1900 yıldır gömülü kalan altınlar Almanya'da ilk kez müzede sergilenecek.

Almanya’nın Köln şehrinde Wesseling yakınlarında metal dedektör tutkunu olan ve amatör arkeolog Oliver Riedl tarihe geçecek bir keşfe imza attı.

Riedl, toprağın altından İmparator Hadrianus dönemine ait olan 934 Roma gümüş denarisi buldu.

KENDİ KAZMAK YERİNE YETKİLİLERE HABER VERDİ

Geçtiğimiz yıl Riedl, Wesseling yakınlarındaki bir tarlada önce 15 gümüş sikke buldu. Ardından bölgede daha çok sikke bulunabileceğini düşünerek Ren bölgesi LVR-Amt fü Bodendenkmalpflege im Rheinland'a haber verdi.

Riedl’in hem dedektörle arama izni hem de arazi sahiplerinden onay almıştı. Bölgede çalışmalarda bulunan Arkeolog Erich Classen de Riedl’in kazıyı kendi başına başlatmak yerine yetkililere haber vermesini överken örnek davranışı hazinenin eksiksiz ve usulüne uygun bir şekilde çıkarılmasını sağladı.

Bölgedeki yapılan çalışmalarda 934 sikkenin bulunmasının ardından LVR-LandsMuseum Bonn’un restorasyon atölyesine götürüldü ve kontrollü bir şekilde çıkarıldı.

ROMA DÖNEMİNE AİT OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

LVR tarafından yapılan açıklamaya göre Wesseling hazinesinin Roma İmparatorluğu’ndan Hadriaus dönemine ait olduğu tespit edildi.

Uzmanlar tarafından yapılan analizlerde sikkelerin MS 2. Yüzyılın ikinci çeyreğinde, Hadrianus’un hüküm sürdüğü yıllarda bilinçli olarak gömüldüğü öne sürüldü.

SİKKELER TOPRAĞA GÖMÜLDÜĞÜNDE BİLE ESKİYDİ

Yapılan incelemeler sonucunda ise çeşitli dönemlere ait sikkelerin bulunduğu ve kolesksiyonun en eski parçasının M.Ö 148 yılında basılmış bir denari oldu.Sikkenin toprağa girdiğinde en az 270 yıllık bir geçmişi olduğu ve yüzyıllar boyunca tedavülde kalabildiğinin en somut örneği oldu.

Paraların gömülme nedenine ilişkin de açıklama yapan bölge arkeoloğu Classen, "Elbette motivasyonlar hakkında ancak tahmin yürütebiliriz, ama birinin bu parayı güvende tutmak istemiş olması çok muhtemel. Sonuçta o zamanlar bankalar yoktu." dedi.

1900 YIL SONRA İLK KEZ SERGİLENECEKLER

Köln’ün M.Ö 39 ve M.S 459 yılına kadar Roma hakimiyetinde kaldığı öğrenilirken sikkelerin Bonn’da yer alan LVR- LandesMuseum’da ilk kez halka gösterildi.

Sahibinin sikkeleri kimse görmesin diye çömlek ile birlikte gömmesi ile bin 900 yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıkarıldı ve müze vitrininde gösterilmeye hazırlandı.

Denizin dibine güneş paneli yerleştirdiler! Sonuç şaşkına çevirdi

İLİŞKİLİ HABER

Denizin dibine güneş paneli yerleştirdiler! Sonuç şaşkına çevirdi
15 yıldır kolunda taşıyordu! 15 santimetrelik dev kitleden ablasyonla kurtuldu

İLİŞKİLİ HABER

15 yıldır kolunda taşıyordu! 15 santimetrelik dev kitleden ablasyonla kurtuldu
Şoray Uzun, İlker Ayrık'ın Serhat Kılıç'ın cenazesine neden katılmadığını açıkladı

İLİŞKİLİ HABER

Şoray Uzun, İlker Ayrık'ın Serhat Kılıç'ın cenazesine neden katılmadığını açıkladı
Nicole Kidman'dan çocukluk travması itirafı! 59 yaşında ilk kez itiraf etti

İLİŞKİLİ HABER

Nicole Kidman'dan çocukluk travması itirafı! 59 yaşında ilk kez itiraf etti
17. Yüzyıldan kalma tarihi malikaneye taşındı! Döşemenin altında bulduğu kapı ile şok oldu

İLİŞKİLİ HABER

17. Yüzyıldan kalma tarihi malikaneye taşındı! Döşemenin altında bulduğu kapı ile şok oldu
Kübra Beyazoğlu Yasemin.com -
Yasemin - Kübra Beyazoğlu

Editör Hakkında

BİR YORUM YAPIN 0