Gömlek yağı nedir ve nasıl pişirilir? Gömlek yağının faydaları

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz gömlek yağı yemeklerinize lezzet katacak. MasterChef yarışmasıyla yeniden gündeme gelen gömlek yağı ile ciğer sarma yapılması istendi. Gömlek yağını ilk kez duyanlar da oldu. Peki gömlek yağ nedir ve nasıl pişirilir? Gömlek yapı kokar mı? Gömlek yağı faydalı mıdır? İşte merak edilen soruların yanıtı:

Gönümü adeta bağırsağa benzeyen gömlek yağı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda işkembe ile bağırsakların üzerini gömlek şeklinde saran bir yağ çeşididir. Aslında insanların ve hayvanların vücutlarında bulunan bir yağlı zardır. Gömlek yağının diğer bir ismi de çember yağıdır. Tıbben omentum olarak adlandırılarak bir organ olarak da nitelendirilen bu yağlı zar, gastronomik açıdan önemli bir değer taşımaktadır. Ülkemizde muhteşem lezzetler yaparken kullanılan gömlek yağı, karın bölgesinde iç organları sarıp, karnın ön duvarını kaplamaktadır. Karın bölgesindeki organları ısı yalıtımını sağlamanın, darbe ve yaralanmalara karşı korumanın dışında, yağ depolamak, bağışıklık sistemi elemanlarına ve kök hücrelere ev sahipliği yapmak gibi görevleri bulunmaktadır.

En kolay ciğer sarma nasıl yapılır? Gömlek yağından ciğer sarma tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay ciğer sarma nasıl yapılır? Gömlek yağından ciğer sarma tarifi

Gömlek yağı

Gömlek yağı

Gömlek yağı, gömlek yağı dolması yapılırken, Kıbrıs’ın meşhur Şeftali (Şef Ali) Kebabı hazırlanırken, ciğer sarma yapılırken, Trakya Bölgesi’nde oğlak dolması yapılırken oğlak etinin kurumaması ve eşlik ettiği enfes lezzetlere bir ek bir aroma katması için kullanılmaktadır.

Gömlek yağı dolması

Gömlek yağı dolması

KUZU GÖMLEK YAĞININ FAYDALARI

  • Dönerlik yağ, sucuk üretim yağı, dana yağı, kuzu gömlek yağı, böbrek yağı, sucuk yağı, köftelik yağ gibi hayvansal yağlardan elde edilen birçok hayvansal gıda içeriğinde bulunan Omega-3 ve protein değerleri ile insan sağlığına olumlu bir etki oluşturmaktadır. 
  • Kuzu gömlek yağı bir diğer adıyla kuzu kuyruk yağı, küçükbaş hayvanlardan elde edilmektedir. Küçükbaş hayvanların kuyruk bölümünden alınan kuzu gömlek yağı; romatizma, felç ve titreme gibi beyin rahatsızlıklarının oluşumunu en aza indirmektedir. 
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0