Evde turşu nasıl yapılır? Turşu yaparken nelere dikkat edilir? Turşu yapımının püf noktaları

Evde turşu nasıl yapılır? Turşu yaparken nelere dikkat edilir? gibi soruların yanıtlarını bulmak için muhabirimiz Müge Çakmak ile Turşucu Egemen Demir'in yolunu tuttuk ve sizler için Turşu yapımının püf noktaları ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini derledik. Hadi gelin birlikte evde turşu kurmak için nelere dikkat etmeniz gerekli bakalım.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Türk sofrasının geleneksel tatlarından biri ve kış hazırlığının önemli bir ürünü olan turşu, çeşitli meyve ve sebzelerin sirke ve salamura (tuzlu su) içindeki laktik asit fermantasyonu ile veya sulandırılmış sirke içinde hazırlanarak daha uzun süre saklanabilecek hale getirilen ve daha çak garnitür olarak tüketilen sebze ve meyve ürünleridir.  Genelde kırsal alanda kışa hazırlığının önemli bir kısmı olan turşular her yemeğin yanına çok yakışıyor. 

Arkaik kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya başlandığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplarla taşındığı ve saklandığı da görülmekle birlikte ahşap ve asidin reaksiyonları nedeniyle kalıcı olarak hep toprak kaplar tercih edilmiştir. Günümüzde bu tür toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke kaplar almıştır. Türklerde önemli bir yeri vardır ve ilk olarak Türkler tarafından üretilmiştir. 

Lezzetli ve uzun ömürlü salatalık turşusu yapılışı için birkaç noktaya dikkat etmek gereklidir. Limon mu sirke mi münakaşası burada da gündeme gelecektir. Lezzetli yemeklerinize daha da lezzet katacak salatalık turşuları için aklınızda bulunması gereken birkaç püf noktasını yılların önce gelen turşucular firmasının sorumlusu Egemen Demir'e sorduk.

TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • - Kaya tuzunu az ya da çok koyduğumuz için turşu yumuşak oluyor. Turşunun kapağını olup olmadığını anlamak için sürekli açıp açıp bakmak turşuyu yumuşatır. Turşu bu nedenle fermantasyonunu tamamlayamaz. Her açtığınızda o fermantasyon durur. Bir daha başlaması için, aynı süreyi beklemek gerekir. Bu işin püf noktası, tuz ve su oranı, suyun kirecinin az olması, kaya tuzu kullanılması, cam kavanoz kullanılması, temizlik ve hijyen, bekletilme süresi, kapağının sıkı kapatılması gibi noktalara dikkat etmek. Turşu kurarken kavanozun en üstüne taze üzüm yaprağı yada vişne yaprağı koymak da turşunuzun kıtır kıtır olmasını sağlar.
  • - Turşusunu kuracağınız sebze ve meyvelerin diri, zedelenmemiş, taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Ezilmiş, herhangi bir yerinden çürümeye başlamış meyve/sebzeler turşu yapımında kullanılmamalı.
  • Turşu hazırlamak için kullanılacak kaplar; cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan onaylı tek kullanımlık plastik kaplar olmalı.
  • Tuzun turşu yapımında yeterli miktarda eklenmesi hem yararlı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu yapılan besinlerin sertliklerinin uygun olması için önemli.

Tam ölçülü turşu suyu nasıl hazırlanır? En kolay turşu suyu hazırlama rehberiİLİŞKİLİ HABERTam ölçülü turşu suyu nasıl hazırlanır? En kolay turşu suyu hazırlama rehberi

Turşuların üzerinde oluşan beyaz tabaka neden oluşur ve nasıl engellenebilir?

Turşunuz bozulmaya yüz tutmuşsa turşunun içine taze defne yaprağı koyarsanız turşunuzu kurtarabilirsiniz. Ülkemizde artık tropikal iklim bitkisi olan pepino yaprakları bulmak mümkün. Kurduğunuz turşunun üstüne örtü gibi pepino yaprakları örterseniz daha uzun süre dayanmasını ve yumuşamamasını sağlayabilirsiniz. Pepino yapraklarına alternatif ne olur derseniz, üzüm yaprakları ya da vişne yaprağı koyabilirsiniz.

Eğer turşunuz ideal ısıda olan bir ortamda değilse, üzerinde beyaz bir tabaka oluşacaktır. Bu beyazlığı bekletmeyin, üstünden almaya çalışın. Olup olmadığını kontrol etmek için ne kadar çok karıştırırsanız, ürünün genetiği ve fermantasyonu ile oynamış olursunuz. Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılması. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yaparak turşunun yumuşamasına yol açıyor.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0