Yer elması nedir ve nasıl tüketilir? Yer elması yemeklerde nasıl kullanılır?

Patatese benzeyen ve ismini duyunca herkesin çok şaşırdığı yer elması, günümüzde gittikçe daha popüler olmaya başladı. Sade olarak tüketilebilen yer elması zeytinyağlı yemeklerde, et yemeklerinde birçok salata da tüketiliyor. Daha önce tadına bakmayanlar için muhteşem bir haber hazırladık. Yer elması nedir ve nasıl tüketilir? Yer elması yemeklerde nasıl kullanılır? Yer elmasıyla yapılan 3 farklı yemek tarifi...

Yer elması sert, beyaz ve nişastalı bir tada sahip kök bir sebze ve patatesle yakından eşleşen bir lezzeti andırıyor. Toprak altında yetişen yer elması yaraların iyileşmesinde oldukça etkilidir. Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı insülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker yani diyabet hastaları ve tansiyon hastaları da korkmadan tüketebilir. Bu bitkiyi kolesterolünden şikayet edenler de kullanabilir. Yeni doğum yapmış annelere de şifası vardır. Bebeğini emziren anneler tüketmelidirler. Yaraların iyileşmesini sağlar, hücreleri korur. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Özellikle sonbahar ve kış mevsimi yiyeceği olan yer elmasının nasıl yendiği konusunda birçok kişinin kafasında soru işareti bulunuyor. Yer elmasının içerisinde nişasta ve zararlı maddeler bulunmadığı için sağlık açısından bir zararı bulunmuyor, aksine A ve C vitamini bakımından zengin ve büyük bir demir kaynağıdır.

Yer elmasının faydaları nelerdir? Yer elması nerede yetişir ve nasıl tüketilir?İLİŞKİLİ HABERYer elmasının faydaları nelerdir? Yer elması nerede yetişir ve nasıl tüketilir?

 Turpa benzer bir dokusu olan yer elması, farklı şekillerde tüketilebiliyor. Yer elması çiğ olarak tüketilebildiği gibi, zeytinyağlı yemeklerde, et yemeklerinde ve salatalarda kullanılır. Peki yer elması nasıl pişirilir? 

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI YER ELMASI:

Yer elmalarının kabukları soyulur. Boyları büyükse birkaç parçaya ayrılır. Kararmaması için limonlu suda bekletilir. Tencerede zeytinyağı, soğan kavrulur. Sırasıyla doğranmış havuç, patates, sarımsak, tuz, şeker ilave edilir.

Sonrasında yer elmaları da eklenir. Sıcak su ilavesiyle bir taşım kaynayınca 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu eklenerek kaynamaya bırakılır. Orta ateşte suyunu hafifçe çekene kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Ilındıktan sonra üzeri dereotu ile süslenerek servis yapılır.

YER ELMASI SALATASI:

Soyulmuş 2-3 adet yer elması ve 2 adet havuç rendelenir. Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Üzerine hafifçe zeytinyağı dökülür. Üzeri ceviz içleri ile süslenir. Diğer bir tarifte rendelenen yer elması ve havuçların içerisine yoğurt yerine limon ve zeytinyağı sosu konulur. Ayrıca ince kıyılmış maydanoz ve dereotu da eklenir.

ETLİ YER ELMASI:

Bu yemek de kuşbaşı et ile yapılır. Öncelikle etler pişirilir. Daha sonra pişen etlerin içerisine doğranmış yer elması, havuç, patates, tuz ve defne yaprakları ilave edilir. 20 dakika kadar yer elmaları yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirilir

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0