Espagnole sos nedir ve espagnole sos nasıl yapılır? Espagnole sos hangi yemeklere eklenir?

Bugün sos denildiğinde akla ilk gelen ülke Fransa olsa da Apicius’un sadece soslar üzerine yazdığı De Condituris isimli kitabından ötürü sosun ana vatanının İtalya olduğu savunulur. Peki çok sevilen ve kullanılan espagnole (Espanyol) sos nedir, nerelerde kullanılır? Espagnole sos tarifi nasıl yapılır?

Espagnole sosu kemik suyuna kavrulmuş un ve tereyağı karışımı eklenerek hazırlanan Fransız mutfağın soslarından biridir. Bu sos geleneksel demi-glace yapımında kullanılırdı ancak modern demi-glace dana suyunu kaynatıp azaltarak yapılır. Espagnole sos baskın aromalara sahip kahverengi sos olarak bilinir. Bu sosu yapmanın temel yöntemi; kızartılmış kemik, sığır eti parçaları, sebzeler ve çeşit çeşit baharatlarla birlikte dana kemik suyu ve salça eklenmiş koyu kahverengi bir roux hazırlamaktan geçer. Bu malzemelerin kızartılması, bitmiş sosu zenginleştirerek renginin koyulaşmasına yardımcı olur. Sıvı azaldıkça ilave dana stok suyu eklenir ve kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılarak kaynatılır. Kıvam ve rengini tam olarak aldığında süzgeçten geçirilip pütürsüz bir sos elde edilir.

  • Espanyol sosa kendine özgü kahverengi rengi veren kavrulmuş undur. Unu kahverengi renk alıncaya kadar kavurmak sosun kıvamı açısından oldukça önemlidir.

En temel yemek sosları hangileri? Yemek yaparken herkesin bilmesi gereken 5 sosİLİŞKİLİ HABEREn temel yemek sosları hangileri? Yemek yaparken herkesin bilmesi gereken 5 sos

ESPANYOL SOS TARİFİ:

MALZEMELER

3 kilogram ufaltılmış sığır kemiği
300 gram tereyağı
150 gram kuru soğan
150 gram havuç
1 demet maydanoz
1 diş sarımsak
175 gram un
200 gram domates salçası
5 litre su

Evde köri sosu nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABEREvde köri sosu nasıl yapılır?

YAPILIŞI

Ufaltılmış sığır kemikleri tereyağında kızartılır ve içine un, havuç ve kuru soğan eklenerek pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan malzemelere salça ekleyin ve karıştırın.

Birkaç saniye daha kavrulduktan sonra içine su ekleyin ve daha sonra maydanoz ve sarımsak da eklenerek 4-5 saat kaynamaya bırakın. Son olarak süzgeçten geçirilen sos kullanıma hazırdır.

Worcestershire sosu nedir ve sosu evde nasıl yapılır? Worcestershire nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABERWorcestershire sosu nedir ve sosu evde nasıl yapılır? Worcestershire nasıl kullanılır?

ESPAGNOLE SOS NERELERDE KULLANILIR?

Espagnole ve türevi soslar ağır ve kalın olma eğiliminde olduğundan, genellikle sığır eti veya ördek gibi koyu renkli etlerle birlikte servis edilir. Özellikle kırmızı etler ile birlikte kullanılan Espanyol sos ile fırında güveç yapılabilir. Espanyol sosu fırında bonfile, fırında incik, fırında pirzola gibi yemeklerle kullanabilirsiniz.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0