Yöresel bir lezzet olan hıtap, Adıyaman'ın gözdesi. Soğanlı olarak tercih edilen hıtap yemeği görünüşüyle de göz dolduruyor. Peki, Adıyaman'ın yöresel hıtap yemeği nasıl yapılır? Gelin birlikte bakalım.
Hamur işi denilince akla gelenlerden biri de Adıyaman yöresinin lezzetlerinden olan hıtap oluyor. Günün her öğününde yenilebilen hıtap, her çeşit iç harçla hazırlanabiliyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında soğan ile tercih edilen hıtap; peynir, çökelek, tereyağı, kıyma, kavurma, haşlanmış patates veya çeşitli otlar ile de yapılıyor. Tüm yemeklerde tat verici olarak kullanılan soğan, hıtapın da gözdesi oluyor.
Ana malzemeleri olan un, tuz ve suyun yoğrulması ile elde edilen hamur, isteğe göre hazırlanan iç harçla buluştuğunda damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakıyor. 15-20 dakika da pişirilen hıtap, Adıyaman'ın gözdesi niteliğinde.
HITAP YEMEĞİ TARİFİ:
MALZEMELERHamuru için:
6 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı ılık su
1,5 tatlı kaşığı instant (kuru) mayaİç harcı için:
500 gram lor peyniri
2 adet lavaş peyniri ( köy peyniri 250 gr)
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
500 gram yeşil soğan ( erkek soğan)
YAPILIŞI
Geniş bir kaba un, tuz ve mayayı dökün ve yavaş yavaş su ilave ederek ele yapışmayacak şekilde yoğurun.
Elde ettiğiniz kulak memesi kıvamındaki hamurun üzerine bir bez ile örtün ve en az bir saat mayalanmaya bırakın.
Hamur dinlenirken hıtabın iç harcını hazırlayın.
Köy peynirlerini rendeleyin, soğanları da küçük halkalar şeklinde ezilmeden doğrayın ve yıkayıp süzerek acı suyunun gitmesini sağlayın.
Lor peynirini, rendelenmiş köy peynirini, doğranan soğanları, tuzu, kırmızı pul biberi ve sıvı yağı bir kaba dökün ve iyice harmanlayın.
Dinlendirdiğimiz hamurdan yumurtadan biraz büyük parçalar kesip yuvarlayın.
Tezgaha bir un serperek hamurları ince bir şekilde daire biçiminde açın.
Hamurların ortasına elde ettiğimiz harçtan 2 yemek kaşığı koyup çibörek şeklinde ikiye katlayıp kapatın.
Yarım ay şeklinde oluşturduğunuz hıtabı yanmaz tavada içine yağ koymadan arkalı önlü pişiriniz.
Dilerseniz pişirdikten sonra üzerine tereyağı sürebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Adıyamanlı 1 ay önce
Aşağı yukarı börek tarzı yemekler birbirine benziyor. Adıyaman da hıtap yapan yerler var. Devamlı yapılan bilinen bir yemek. Fakat Adıyaman da dahil ilçesine köyüne göre şekil ve içerik olarak farklılıklar olabiliyor. Üstelik özellikle güneydoğu yemek konusunda bir numara. Geçmişten beri öyle.
Mehmet Ali 1 yıl önce
İç Anadolunun bağrından kopan bir yemektir. Adıyamanlılar sahip çıkmasın. Ben Adıyaman'a gittim hiç te görmedim. Ama gidin Çorum'a Yozgat'a Kırşehir'e Kırıkkale'ye... Hangi köyüne giderseniz gidin görürsünüz İÇLİ ÇÖREĞİMİZİ...