Anne sütü sarılığı nedir, anne sütü sarılığı nasıl geçer? Anne sütü sarılığı nedenleri

Yenidoğan sarılığı ile aynı belirtileri gösteren anne sütü sarılığının ne demek olduğunu ve nasıl anlaşıldığını sizler için araştırdık. Yenidoğan bebeklerde erken ya da geç dönemde ortaya çıkan anne sütü sarılığı ile ilgili merak edilenler kısaca haberimizde! İşte anne sütü sarılığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Yeni doğan dönemindeki bebeklerde yaygın olarak rastlanan durumlardan biri olan anne sütü sarılığı, toplum içerisinde 'süt sarılığı' şeklinde de nitelendirilmektedir. Süt sarılığı olarak tanımlanan bu durum anne sütünün içinde bazı maddelerin fazla olmasından ya da eksik olmasından dolayı ortaya çıkar. Doğum yapan annelerin sütündeki bazı maddelerin fazlalığı ya da eksikliği sonucu ortaya çıkan bu sarılık çeşidi 2 farklı zaman diliminde erken ve geç olmak üzere 2 farklı zaman diliminde görülür. Yeni doğan sarılığı ile sıklıkla karıştırılabilen bir durum olan süt sarılığının tehlikesi yok denecek kadar azdır. Erken dönem ya da geç dönemde görülen anne sütü sarılığı bebeklerde genellikle 1-2 hafta içinde düzelmektedir. Ancak teşhis gecikmişse ve tedavi gecikmişse bu süre.12 haftaya kadar uzayabilmektedir. Bundan dolayı bebekte sarılık olup olmadığını erkenden anlamak çok önemlidir. Peki, bebeklerde sarılık olduğu nasıl anlaşılır? Yenidoğan döneminde anne sütü sarılığı...

anne sütü sarılığı neden olur

anne sütü sarılığı neden olur

ERKEN ANNE SÜTÜ SARILIĞI

Anne sütü eksikliğinde ortaya çıkan bu sarılık, bebeğin yeterli beslenmemesiyle ilgilidir. Bebeğin bağırsak hareketlerinin az çalışmasından dolayı bilirubin vücutta temizlenemez ve kana karışır. Bunun sonucunda da anne sütü sarılığı görülür.

GEÇ ANNE SÜTÜ SARILIĞI

Bilirubin maddesi vücut dışına çıkmadığında kana karışarak sarılığa neden olur. Geç anne sütü sarılığı bebek dünyaya geldikten sonraki ilk haftada görülebilir ve ikinci haftada en yüksek seviyelere ulaşabilir.

ANNE SÜTÜ SARILIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Yeni doğan sarılığı ile aynı belirtileri gösteren anne sütü sarılığında ilk önce yüz, sonra vücut ve göz beyazının sararması görülür. Vücutta dokunulan yerin sararması, halsizlik ve gözleri açamama gibi rahatsızlıklar sarılığı ele verir.

BİR YORUM YAPIN 0