Prematüre bebek nedir? Kaç haftalık bebek prematüre olur? Prematüre bebek özellikleri

Gebelik sürecinin tamamlanmasından önce dünyaya gelen bebeklere verilen isim olan prematüre; ortalama 40 hafta süren normal gebelik sürecinin 37. haftasından önce meydana gelmesiyle oluşur. Hamileliğin 37. haftasından önce doğan prematüre bebeklerde görülen bazı sağlık sorunları hayati risk taşıdığından dolayı oldukça ciddi bir konudur. Peki prematüre bebek nedir? Ne zaman ve neden kutlanır?

Sağlıklı bir hamilelik dönemi için doktorlar tarafından uygun görülen doğum süresi için 9 ay 15 güne ihtiyaç vardır. Eğer anne adayının bebeğinin dünyaya getirmesindeki bu serüveni 37. haftadan önce sona eriyorsa doğacak olan bebeği 'prematüre', 40. haftadan daha geç sürüyorsa 'postmatüre' olarak nitelendirilmektedir. Prematüre bebekleri diğer sağlıklı bebeklerle kıyasladığımızda fiziksel değişiklik olarak vücutlarına nazaran kafalarının daha büyük, derilerinin daha ince ve bazı organlarının tamamen oluşmadığını fark edebiliriz. Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, ülkemizde her sene yaklaşık 150.000 erken doğum meydana geliyor. Erkenden dünyaya gelen bebeklerin hepsi 37. haftadan önce gerçekleşmiyor. Kimileri daha da erkenden doğuyor bu da prematürenin türlerini oluşturuyor. Bebek ne kadar erken doğarsa, komplikasyon riski de bir o kadar artmaktadır. Hamilelik döneminde anne adayında görülen yüksek tansiyon, rahim ağzı yetmezliği, sigara ve alkol gibi bazı kötü alışkanlıklar erken doğumu tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır. 37. haftadan önce doğan prematüre bebekler, anne karnında iken organlarının gelişimini tam olarak tamamlayamaz. Doğduktan sonra da yaşamlarını sürdürebilmeleri için bazı beceri ve gelişimlerinin tamamlanabilmesi için kuvöze ihtiyaç duyarlar. Her bebeğin kendi özel durumuna göre değişebilen kuvözde kalma süresi vardır. Peki prematüre bebeklerle ilgili bilinmesi gereken diğer önemli detaylar neler? Prematüre bebeklerin özellikleri...

Prematüre bebek

Prematüre bebek

O istatistik korkuttu! Yeni doğan bebeklerin yüzde 10İLİŞKİLİ HABERO istatistik korkuttu! Yeni doğan bebeklerin yüzde 10'u prematüre doğuyor

PREMATÜRE BEBEK NEDİRPREMATÜRE DOĞUM NEDEN OLUR?

Prematüre bebek nedir

Prematüre bebek nedir

Sağlıklı bir hamilelik dönemi 40 hafta üzerinden hesaplanır. Eğer doğum 37. haftadan önce gerçekleşirse bu doğum erken doğum sayılır. Ancak ikiz hamilelik için kesin olarak belirlenen bir hamilelik süresi yoktur. Rahim içerisinde bebek sayısının artması ile anne adayının 40 haftayı tamamlaması beklenemez. Bebeğin prematüre olarak dünyaya gelmesinde şu faktörler etkili olabilmektedir:

  • Hamilelik döneminde anne adaylarının yakalanmış olduğu enfeksiyonlar,
  • Anne ve bebek için çok sakıncalı olduğu bilinen kötü alışkanlıklar (sigara, alkol, kokain vs.)
  • Annenin 17 yaşından küçük ya da 35 yaşından büyük olması,
  • Plasentanın erken ya da geç ayrılması
  • Çoğul gebeliklerin olması, 
  • Annenin çok sayıda çocuğa sahip olup sık doğum yapması erken doğumu tetikleyen etmenlerdir.

DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ NEDİR? NE ZAMAN VE NEDEN KUTLANIR?

2011 yılından beri kutlanan Dünya Prematüre Günü; prematüre bebeklerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek, toplumda prematürelik hakkında farkındalık oluşturmak ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak amacıyla dünyada olduğu gibi her yıl 17 Kasım'da ülkemizde de kutlanmaktadır. Mor renk ile özdeşleştirilen bu günde ülkelerin simgeleri olan önemli noktalar mor renkli ışıklar ile ışıklandırılarak farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.

Dünya Prematüre Günü

Dünya Prematüre Günü

Mor Renk ve Prematüre Bebekler

Peki mor renk ile özdeşleşen bu gün için neden mor rengin seçildiğini biliyor musunuz?

Prematüre bebekler hayata solunum sıkıntısı çekerek başlarlar. Bu sebeple rahat nefes alamadıklarından derileri genellikle mor renkte olur. Aynı zamanda ciltleri de tam gelişmeden dünyaya geldikleri için derileri uzun bir süre mor renge dönük olur. bu sebeple mor rengin prematüre bebek anneleri için anlamı oldukça büyüktür.

Mor Renk ve Prematüre Bebekler

Mor Renk ve Prematüre Bebekler

PREMATÜRE BEBEKLERDE GÖRÜLEN SAĞLIK SORUNLARI

Prematüre bebekler için çok ciddi bir sorun olan solunum problemleri sonucunda bebekler makineye bağlanır. Sarılık, göz, bağırsak ve kalp sorunları en çok rastlanan sağlık problemlerinden biridir. Bebek normal doğum zamanından ne kadar erken doğarsa, sorunlarla karşılaşma riski o denli fazla olur.

Prematüre bebeklerde görülen sağlık sorunları

Prematüre bebeklerde görülen sağlık sorunları

Bebeklerde körlük tehlikesi; Prematüre retinopatisi (ROP) nedir?İLİŞKİLİ HABERBebeklerde körlük tehlikesi; Prematüre retinopatisi (ROP) nedir?

PREMATÜRE BEBEKLERİN SINIFLANDIRILMASI;

24-31. hafta ileri derecede prematüre,
32-35. hafta aralığında doğan bebeklere orta derecede prematüre,
36-37. aralığında doğan bebeklere sınırda prematüre denilmektedir.

PREMATÜRE BEBEKLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ;

  1. Kaş ve kirpikleri seyrektir.
  2. El ve ayak tırnaklarının gelişimi tamamlanmadığından dolayı henüz yumuşaktır.
  3. Ciğerleri tam gelişmemiştir, ses çıkarma tonu çok düşüktür.
  4. İç organları tam anlamıyla oluşmamıştır.
  5. Enfeksiyon kapma riski fazladır.
  6. Kalp atışları çok hızlıdır.
  7. Yeni doğan sarılığı diğer bebeklere göre daha fazladır.

PREMATÜRE BEBEK BAKIMI NASIL YAPILIR?

Prematüre bebek bakımı

Prematüre bebek bakımı

  • Prematüre bebeğe sahip olan ailelerde özellikle de annenin bebeğiyle bir an evvel bağ kurması önemlidir. Bağ kurma bebeğin bakımını daha da kolaylaştıracaktır. Bunun için bebeğe dokunmak, ona seslenmek, eğer emebiliyorsa emzirmek; ememiyorsa biberonla sık sık beslemek, ona ilgi göstermek gerekir.
  • Çünkü prematüre bebekler normal bebeklere göre daha fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar. İlgi ve bakım bebeğin gelişimi için kritiktir.
  • Prematüre doğan bebekler normal bebeklere göre daha fazla besin desteklerine ihtiyaç duyabilirler. Çünkü prematüre bebeklerin protein, mineral ve enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bunun için de prematüre bebeklere hekim tavsiyesiyle anne sütünü destekleyecek mamalar verilebilir.
  • Ayrıca bağışıklık sistemi normal bebeklere göre çok daha zayıftır. Dolayısıyla yetersiz hijyen koşulları bebeğin enfeksiyon kapma riskini artıracaktır.
  • Bebeğin biberonunun ve diğer kullanılan gereçlerin sterilizasyonuna özen göstermek gerekir.
Kureyş Suresi okunuşu ve anlamı! Kureyş Suresi ne için okunur?

İLİŞKİLİ HABER

Kureyş Suresi okunuşu ve anlamı! Kureyş Suresi ne için okunur?
Afrika’nın parlayan yıldızı Fas’ta helal tatil mümkün mü?

İLİŞKİLİ HABER

Afrika’nın parlayan yıldızı Fas’ta helal tatil mümkün mü?

BİR YORUM YAPIN 0