Bebeğin sağlak ya da solak olduğu ne zaman ve nasıl anlaşılır?

Yetişkinlik döneminde hangi elin baskın kullanıldığı aslında anne karnındayken bile belli oluyor. Yapılan araştırmalarla kişinin hangi eli kullanacağı konusunda ana etken olduğu düşünülen beyin gelişimine karşılık yeni bir organın olduğu tespit edildi. Peki anne karnındaki bebeğin hangi eli kullanacağı nasıl belli olur? Sağlak ya da solak olma ne zaman belli olur? Beyin gelişiminin sağlak ya da solak olmada etkisi var mıdır? İşte cevabı...

Sağ ve sol olmak üzere iki ayrı bölüme ayrılan beyin gelişiminde her iki tarafta kendi halinde etkileşim içerisindedir. Ancak buradaki bölümlerden bir tanesi diğerine göre daha aktif rol alır. Sağ elini kullanacak olan kişilerde beynin sol kısmı, sol elini kullanacaklarda ise sağ kısım baskın çalışır. Sağ ve sol bölümlerdeki lobların kendine göre farklı işlevleri vardır. Mesela sağı baskın olan beyinde 3D zeka, müzik, sezgi kuvvetliyken, sol tarafı baskın olan beyinde konuşma, analitik zeka, mantıksal düşünme gibi kriterler ağırlıklıdır.

bebeğin sağlak ya da solak olması

bebeğin sağlak ya da solak olması

Beynin hangi tarafı baskın olarak kullanacağı ise aslında bebeklik döneminde bile ortaya çıkıyor. Dünyaya yeni gelmiş bir bebek ilk başını hangi tarafa çeviriyorsa bu bile bir işaret olabilir. Kendisine oyuncak uzatıldığı zaman hangi el ile almaya çalıştığı ya da ek gıda döneminde yemek yerken hangi el ile yemeye çalıştığı baskın olan el tercihini ortaya çıkarır.

Yapılan araştırmaların bir kısmına göre el kullanımının beyinden kaynaklı olduğunu düşünenler olduğu gibi aksini iddia edenlerde mevcut. El tercihinin beyin ile alakalı olmayıp omurilikten dolayı olduğunu öne süren uzmanlar, bebeğin sağlak ya da solak olmasının anne karnında bile anlaşılabileceğine dikkat çekiyor. Hamileliğin 8. haftasından itibaren sinir hücrelerinde görülen farklılık el kullanımına ilişkin ipuçlarını veriyor.

solak çocuk özellikleri

solak çocuk özellikleri

Yapılan yeni araştırmalarla birlikte 13. haftayı aşan bebeklerin anne karnındayken emdiği parmağı hangi eline aitse büyüdüğü zamanda o eli baskın kullanacağı düşünülüyor. Bu da sağlak ya da solak olma durumunu beyinden değil omurilikten etkilendiğine işaret ediyor. Çünkü hareket halinde olacak olan beyinden gelecek olan komutu ele aktaracak olan sinir bağlantısı gelişmediğinde bile bebeklerde el tercihinin işaretleri görülebiliyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Ebeveyn 2 yıl önce

Örneğin topa sol ayağıyla vuran çocuk anne karnında sol ayağını mı emmiş oluyor bu mantıkla?