1 aylık bebekler ne yapabilir? 0-1 aylık (Yenidoğan) bebek gelişimi

Yenidoğan dönemi olarak nitelendirilen ilk 1 ay içerisinde bebeğinizde gözlemlediğiniz tüm belirtilere bu haberde rastlayabilirsiniz! 0-1 aylık bebeklerde görülen özelliklerle beraber bu ayda neler yapabileceklerini biliyor muydunuz? Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen bebekleri ilk 1 ayda bekleyen değişiklikler ve belirtileri detaylardan öğrenebilirsiniz. İşte 0-1 ay (Yenidoğan) dönemi...

Yaklaşık 9 aylık bir hamilelik döneminden sonra anne ve babalar, doğmasını sabırsızlıkla bekledikleri bebeklerini kucaklarına aldıkları zaman tarif edilemez bir mutluluk yaşarlar. Anne ve baba olmanın heyecanını ilk defaya yaşayan çiftler, ne kadar bilgi sahibi olurlarsa olsunlar kucaklarına aldıkları bebekle her şey yeniden başlar. Yepyeni başlangıçların atılacağı bu evrede başta bebek olmak üzere anne ve babalarda adapte olmada birtakım zorluklar yaşayabilir. Annesinin rahmi içerisinde büyüyen bebekler, bir anda kendilerini dışarıda buldukları zaman dış dünyaya zor uyum sağlar ve sıkıntı yaşarlar. Kendini savunmasız ve yalnız hisseden yeni doğan bebeklerin ilk 1 aylık sürecini sizler için ele aldık.

YENİ DOĞAN BEBEK NASIL EMZİRİLMELİ? OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

0-1 aylık bebek gelişimi

0-1 aylık bebek gelişimi

0-1 aylık dönemde bebeğinizi bekleyen yenilikler ve gelişimleri...

0-1 aylık (Yeni doğan) döneminde bebeğinizin gerek fiziksel gerek zihinsel gelişimini sağlamada anne sütünün yerini hiçbir şey değiştirmez. Özellikle de ilk 10 gün içerisinde salgılanan ağız sütü (kolostrum), bebeğin ilerleyen hayatta yaşayabileceği bir çok sıkıntıyı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeni doğan döneminde anne ve babaların en çok merak ettikleri konu bebeklerinin kendilerini görüp göremeyeceğidir. Yeni doğan bir bebek evet anne ve babasını görebilir. Ancak, net bir şekilde yüzlerini seçemez ve bu görme sadece bir karartıdan ibarettir. Bu ilk ayda bebeğinizle olabildiğince ten tene temas sağlayın, ona seslenin ve sevginizi hissettirin.

0-1 AYLIK (YENİDOĞAN) DÖNEMİNDE İLK SAĞLIK KONTROLLERİ

0-1 aylık yenidoğan dönemi

0-1 aylık yenidoğan dönemi

Bebeğin gelişimi açısından ilk 1 ayda nörolojik kontroller oldukça önemlidir. Nedeni ise kontrol sonucu çıkan verilerle erkenden müdahale edilebilir ve önlenebilir. Sağlıklı doğan bir bebeğin dünyaya gelmesi ile en erken 30 dakika içinde en geç 1 saat aralığında anne ile ten tene temasta bulunarak emzirme gerçekleştirilmelidir.

Bebeklerde ilk ilkel reflekslerden bir tanesi emmedir. Elinizle bebeğinizin ağız çevresine dokunduğunuz zaman bebeğinizin o yöne kafasını çevirmesi ya da emzirme esnasında annesinin memesini emmesi gibi...

BEBEK GAZI EN KOLAY NASIL ÇIKARILIR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

0-1 aylık bebekler ne yapabilir

0-1 aylık bebekler ne yapabilir

Emme refleksinden sonra Moro refleksi diye bir tanım vardır. Bu refleks genelde anne ve babaların korktuğu bir durum olsa da aslında her yeni doğanda görülebilecek olan bir şeydir. El, kol ya da bacakların titremesi ile ortaya çıkan refleks genelde 3 aylık dönemden sonra geçer. Bu titremeler karşısında dokunarak müdahale edildiği zaman titreme duyuyorsa doğal, eğer durmuyorsa bir sorun olabileceği için doktora götürülmelidir. 2 kol ve bacağın aynı anda yani simetrik hareket etmesi önemli bir detaydır, iyi gözlemlenmelidir.

Aşıları: Hepatit- B aşısının 1. dozu doğumdan hemen sonra, 2. dozu ilk ay içerisinde yapılır.

0-1 AYLIK DÖNEMDE HIÇKIRIK VE HAPŞIRIK DURUMU

bebeklerde hıçkırık ve hapşırık nasıl geçer

bebeklerde hıçkırık ve hapşırık nasıl geçer

Yenidoğan bebeklerin doğum sonrasında yüzüne baktığımızda burun mukozlarının şiş olduğunu görürüz.Bu evrede doktorun tavsiye ettiği fizyolojik serumlarla burun içi temizlik sağlanıp bebekler rahatlatılabilir.Hıçkıran bebeklerde emzirme tavsiye edilebilir. Hapşırma durumu ise illaki hastalık anlamına gelmez, korkulacak bir şey yoktur.

Özellikle de ilk 1 ayda hapşırmanın sık görülmesi normal bir durumun göstergesidir. Yine bu ilk 1 aylık dönemde eldiven ve şapka kullanılır iken bu evreden sonra eldivenlerin muhakkak çıkarılması tavsiye edilmektedir.

1 AYLIK BEBEKLER NE YAPABİLİR?

Birinci ayın sonuna doğru artık yeni doğan dönemi biter ve bebekler düz zeminde ya da yüzüstü konumundayken kafasını kısa sürelik kaldırabilir. Ağlamanın haricinde tuhaf sesler çıkarabilir. Yüze odaklanabilir. Kendiliğinden gülücükler saçabilir.

UYUMAYAN BEBEK NASIL UYUTULUR? BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ İÇİN TIKLAYIN

yenidoğan dönemi

yenidoğan dönemi

BİR YORUM YAPIN 0