Evde doğum nasıl yapılır? Doğum anında ne yapılmalı?

Gelişmiş ülkelerden olan Hollanda'da bile yüzde 30 ile 40 oranında tercih edilen evde doğum yöntemi, bizim ülkemizde nadir görülse de acil durumlarda doğru müdahale edebilmek için bilinmesi gerekenleri derledik. Peki evde doğum nasıl yapılır? Evde acil doğumda nelere dikkat edilmeli? Evde doğumun aşamaları...

Eski zamanlarda tıp yeteri kadar gelişmediğinden dolayı rahatsızlığı olan kimseler, kendilerinin deneyerek tecrübe ettikleri doğal yöntemlerle tedavisini sürdürüyordu. Sadece hastalık tedavileri için değil kadınların doğumu bile ebe yardımıyla evlerde gerçekleştiriliyordu.

Günümüzdeki doğumlar her ne kadar çoğunlukla hastane ortamında yapılsa da Anadolu'nun kırsal kesimlerinde halen evde doğum yapan mevcut. Gerekçeleri maddi yetersizlik ya da yabancıya karşı güvensizlik gibi çeşitli etkenlere bağlı olabilen bu ailelerin haricinde, o anki şartlar gereği hemen müdahalede bulunmakta gerekebilir.

evde doğum

evde doğum

Planlı ya da plansız evde gerçekleştirilecek olan doğumda dikkatli ve bilinçli olmak çok önemlidir. Peki evde doğum yaparken nelere dikkat etmek gerekir? İşte o aşamalar...

DOĞUM ÖNCESİ GENİTAL GÖLGE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

doğum anında ne yapılmalı

doğum anında ne yapılmalı

EVDE ACİL DOĞUM NASIL YAPILIR?

1- Acil bir durum söz konusu olduğunda her şeyden önce anne adayının ve çevresindeki kişilerin panik olmaması gerekir. Eğer doğum yapacak olan anne adayı evde tek ise ambulans çağırabilir ya da telefon etme imkanı varsa hekimini arayabilir.

2- Daima pozitif düşünerek kendi kendine solunum egzersizleri uygulaması istenmelidir.

3- Evde tek iken en yakın komşuya haber verilmelidir.

4- Durumu müsaitse ellerini ve vajinal bölgeyi yıkaması istenmelidir.

5- Yardım gelene kadar bir yere uzanılmalı ve öylece beklenilmelidir.

evde doğum nasıl yapılır

evde doğum nasıl yapılır

6- Kişi yanınıza gelmeden önce bebeğiniz doğmaya başlarsa ihtiyaç duyduğunuz her anda ıkınmalısınız.

7- Ayaklarınız yere basacak gibi dizler bükük şekilde bacaklarınızı kaldırın. Bu esnada tek değilseniz yanınızdaki kişi omuzlarınızın ve başınızın altına yastık koyabilir.

8- Doğumun gerçekleşeceği zeminin ve malzemelerin tertemiz olmasına dikkat edilmelidir. 

9- Bebeğin başı çıkacağı zaman anne derin nefes almalı ve ıkınmalıdır. Eğer anne adayı tek değilse bebeğin başının yavaş yavaş çıkması sağlanmalıdır. Ancak sakın bebeği aşağı çekmeye çalışmayın! Aksi takdirde bebek zarar görebilir.

10- Göbek kordonunun başına dolanmamış olması gerekiyor. Yoksa bebeği boğulabilir. Böyle bir durum tespit edilirse hafif ve yavaşça kordon bebeğin başından aşırarak alınmalıdır.

10- Baş bölgesi net görüldükten sonra Amniyon sıvısı aşağı doğru el ile temizlemeye . çalışılmalıdır.Ardından baş bölgesi iki el ile hafifçe alınmalı ve aşağı doğru nazikçe bastırılmalıdır. Omuzların meydana çıkması için ıkınmaya devam edilmelidir. Kolun üst tarafı görününce baş dikkatlice kaldırılmalı ve diğer omzun çıkması sağlanmalıdır. 

11- Bebek doğar doğmaz temiz havluya sarılmalıdır. Bebek annenin karnına koyulmalıdır.

12-  Plasentayı dışarı doğru çekme gayreti gösterilmemelidir. Kendi doğal olarak çıktıysa havlu ya da gazete ile sarılarak bebeğin bulunduğu hizadan yukarı kaldırılmaldır. Hekime göstermeyi sakın ihmal etmeyin ve kordonu siz kesmeyin. Çünkü kordon bağlanmadan kesilmez. 

BİR YORUM YAPIN 2

Kardelen 2 yıl önce

Çok güzel olmuş ben de 8 aylık hamileyim ve bebeğim karnımda olduğu için bazı şüphelerim var onları çözebilir misiniz elimden B şüphelerim den Bir tanesi ise bebeğim karnı da büyüyor mu bir sorularım var acaba bu sorunları çözebilir

Murat Özer 4 yıl önce

Sıcak su diyorlar o ne için peki?

Toplam 2 beğeni