Hamilelikte İmplantasyon kanaması nedir? Yerleşme kanaması ile adet kanaması nasıl ayırt edilir

Halk arasında yerleşme kanaması olarak da bilinen İmplantasyon kanaması, her kadında görülmeyeceği gibi her kanamada da hamilelik belirtisi vermez. Çoğu zaman adet kanaması ile karıştırılan yerleşme kanaması belirtileri! Yerleşme kanaması ile adet kanaması farkı nedir, Yerleşme kanaması nasıl oluşur?

Toplum içerisinde daha çok üstüne görme ya da yerleşme kanaması olarak karşımıza çıkan İmplantasyon kanaması, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin fiziksel birlikteliği sonucunda embriyonun rahme ulaşması ve oraya yerleşip kanama görülmesi ile ortaya çıkar. Hamilelik döneminde kanamalarla ilgili ismini sık sık duyduğumuz İmplantasyon, parça parça olmak üzere lekelenmeler halinde görülebileceği gibi adet dönemindekine benzer yoğun bir kanamada da gerçekleşebilir. Her kadında görülmeyen kısa ve ağrısız olan bu kanamalar, uzun zamandır hayali kurulan bebek müjdesinin ilk habercisi olabilir.

Hamile kalmasına rağmen yerleşme kanaması (üstüne görme) görülmeyen çok sayıda anne adayının olduğu da unutulmamalıdır. Ancak yine de birkaç saatlikten birkaç güne kadar gerçekleşen bu yolculuk, hamileliğin kesin işareti değildir.

Hamileyken adet olunur mu? Hamilelikte kanama nedenleri ve çeşitleriİLİŞKİLİ HABERHamileyken adet olunur mu? Hamilelikte kanama nedenleri ve çeşitleri

(YERLEŞME, ÜSTÜNE GÖRME) İMPLANTASYON KANAMASI NEDİR?

En genel anlamıyla ifade edecek olursak hamilelik belirtilerinin en önemli işaretlerinden biri olan İmplantasyon kanaması bir diğer ismi ile (üstüne görme ya da yerleşme), bebeğin anne karnına yerleşme süreci diyebiliriz. Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan kimselerin hamilelik testi yaptırmadan ki 3-4 gün öncesinde gelen kanamalar ilk etapta başarısız bir hamilelik sonucu olarak görülüp hayal kırıklığına uğratılabilmektedir. Oysaki bu kanama embriyonun rahme tutunması sonucunda gerçekleşen bir kanamadır ve hamileliğin işaretidir.

Planlı hamilelik isteyen kadınların eşleri ile fiziksel yakınlıkları sonrasında normalde beklenen adet dönemi tarihinde kanama gelmezse hamilelik şüphesi duyulabilir.

Üstüne görme nedir? Yerleşme kanaması nasıl gerçekleşir? Yerleşme kanaması özellikleri

Üstüne görme nedir? Yerleşme kanaması nasıl gerçekleşir? Yerleşme kanaması özellikleri
Hamileliğin kesin işaretinden biri olan adet kanamasının görülmemesinin nedeni; üreme dönemindeki kadının ay başı yumurtlaması. Yumurtlamayı rahmin tutabilmesi için korunmamak gerekir ve döllenme sonucunda embriyo rahim duvarına tutunu ve dokuya ulaşır. 

Bu dokuda pul pul dökülme ve kanama ile vücuttan uzaklaştırılır. Adet kanaması da bu şekilde hamileliğin olmadığı aylarda görülür. Bu nedenle adet olunmayınca sonuç hamileliğe bağlanır.

Yumurtlama görüldükten sonra döllenmeyle oluşan embriyonun rahme tutunmasında şiddetli olmamakla birlikte hafif lekelenme görünümlü kanamalar olur. Bu tür kanamalara ise implantasyon kanaması denir.

YERLEŞME KANAMASI (İMPLANTASYON) NASIL OLUŞUR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, hamilelik döneminde görülen yerleşme kanamasının nasıl oluştuğuna dair şu bilgileri verdi:

Sperm ile yumurtanın fallop tüplerinde birleşmesi yani döllenme olayı sonrasında rahme doğru yol alması ve devamında ise rahim duvarının kalınlaşması halinde embriyo rahime tutunur. Salgı miktarı fazla olan ve kanlanmış olan embriyo tutunma sırasında hafif pembe veya kahverengi kanı beraberinde gösterir.

Bu kanamanın özelliği beklenmedik bir süreçte yani adet döneminden 2-5 gün önce, adet döneminkinden daha farklı şekilde, az miktarda ve daha kısa süreli leke leke azalarak devam etmesidir. 

YERLEŞME KANAMASINDAN SONRA NE OLUR?

Yerleşme kanaması hamilelik belirtisi mi? Yerleşme kanaması nasıl olur?

Yerleşme kanaması hamilelik belirtisi mi? Yerleşme kanaması nasıl olur?

Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk açıklamalarına göre, Progesteron, HCG, östrojen ve koryonik hormonların tetiklenmesini sağlayan yerleşme kanaması olayı hamilelikte görülen bir durumdur. Yerleşme kanamasının görülmediği zaman normal aylık döngüde rahim duvarında pul pul dökülmeler görülecektir. Hamile kalmak isteyenler için bu olay adet kanamasıdır yani bebek oluşumu için olumsuz bir durumdur. Yerleşme kanaması gerçekleştikten sonra  plasenta ve embriyonun gelişimi ile fetüs rahimde yer edinecektir.

İMPLANTASYON KANAMASI İLE REGL KANAMASI NASIL AYIRT EDİLİR?

Adet kanaması ile yerleşme kanaması nasıl ayırt edilir?

Adet kanaması ile yerleşme kanaması nasıl ayırt edilir?

Çoğunlukla regl dönemindeki kanama ile de karıştırılan implantasyon, çamaşır üzerindeki yapısı ve rengi yönüyle ayrışabilir. İmplantasyon kanaması hafif pembemsi ve az miktarlıdır. Regl dönemindeki kanamadan farkı ilişki sonrasındaki 10 ve 14. günler arasında oluşur. İlk üç ay içerisinde meydana gelen yerleşme kanamalarını bazı anne adayları, düşük kanaması ile karıştırarak büyük bir korkuya kapılabiliyor. Halbuki bebek bu esnada rahminize yerleşmeye çalışıyordur. Oluşan hareketlilikten sonra da ortaya hafif lekelenmeler ya da kanamalar çıkabilir. İmplantasyon (yerleşme) kanaması dediğimiz bu durum çok sık yaşanıyorsa o zaman doktora gidilmelidir.

Yerleşme kanamasının rengi soluk pembe ya da soluk kahverengi iken regl kanaması daha canlı kırmızı bir kan rengindedir.

Yerleşme kanaması koyu kıvamlı ve akıntı gibi iken regl kanaması akışkandır.

Yerleşme kanaması en az 3 saat en fazla 3 gün sürer iken regl kanaması 10 gün sürebilir.

Yerleşme kanaması regl döneminden önce gerçekleşirken regl kanaması her ay belirli zamanlarda görülür.

yerleşme kanaması rengi

yerleşme kanaması rengi

Ayırıcı nokta: Kanama başlangıçta çok koyu bir şekilde kahverengindeyse ve daha sonra kırmızıya dönerse bu kanama adet kanamasından başka bir şey değildir.

Kesin hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik nasıl anlaşılır? Evde hamilelik testi...

İLİŞKİLİ HABER

Kesin hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik nasıl anlaşılır? Evde hamilelik testi...
Hamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte lekelenme ve kanama arasındaki farklar

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte lekelenme ve kanama arasındaki farklar

BİR YORUM YAPIN 25

Betül 1 yıl önce

Merhaba planlı gebelik istiyorum adetime 7 gn varken kan geldi açık bir renk regli oldigimda ağrm asla olmaz ama hafif kramp tarzı ağrım var henüz yeni oldum hamilelik testi negatif ne yapacağımı bilmiyorum

Asel 2 yıl önce

Merhaba benim adetimden 4 gun gecti test yaptim 2.cizgi hafif bulanik cikti testi yaptiktan 3 gun sonra tekrar yaptim o daha belli gibi ama cok agrim var ve tuvalete gittigimde parca srklinde bi kan parcasi geldi bu ne anlma geliyo qcaba

Toplam 3 beğeni

Tuğçe 2 yıl önce

Merhaba ilikiden 20 gün sonra 2-3 günlük kanamam oldu ve kesildi gebe olma olasılığım varmıdır?

Leyla özdemir 3 yıl önce

Adetimden 11 gun gecti bugun idrarda leke gordum ultrasonda küçük kese var ama tahlillerde negatif adette olmuyorum ne yapmaliyim

Toplam 4 beğeni

Dilara Akkaya 2 yıl önce

adet oldunuzmu

Toplam 0 Beğeni

kdkdjd 2 yıl önce

benımde bugun 11. gunum olmadım bugun akıntıyla karısık kan geldı sızde ne cıktı

Toplam 0 Beğeni

Burç 4 yıl önce

Merhaba 5 aylık evlıyım cocuk düşünüyoruz. Korunmuyoruz.2 aydır düzenli şekilde reglı oluyordum fakat bu ay olamadım. Ve 18 gün geçtı dün adet kanaması gıbıde değil rengıne hiç dikkat etmedim az gelıyo idrara cıkıyorum bişey yok peceteyle bakıyorum leke leke geliyor test yaptım geçen cuma gunu negatıf cıktı kadınlarımda da sancı var belımden vuruyor

Toplam 19 beğeni

Mine 3 yıl önce

Bende aynı şekilde sonucunuz belli oldu mu

Toplam 2 Beğeni

Mrv 3 yıl önce

Cevap nedir

Toplam 4 Beğeni

KÖNÜL 3 yıl önce

Merhaba Bendede aynı şekilde oluyo Acaba sizde sonuç ne oldu

Toplam 4 Beğeni

mars 3 yıl önce

merhabalar bende de aynı şekilde durumlar oluyor size geri dönüş yapan birisi oldu mu cevap olarak ?

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun