Göğüs ucu neden kararır? Hamilelikte göğüs ucu koyulaşması ve tedavisi

Hamilelerde ve emziren kadınlarda sık görülen bir durum olan meme ucu kararması, herkeste aynı miktarda ve zamanda görülmez. Hemen hemen her kadında görülebilecek olan göğüs ucu kararmasının nedenlerini ve tedavisini sizler için derledik. Peki göğüs ucu kararması normal bir durum mu? Göğüs ucu kararmasını geçirecek öneriler var mı? İşte meme ucu kararması hakkında bilinmesi gerekenler...

Kadınların bedenine özgü bir durum olan göğüs ucu kararması, ilk bakıldığında endişe verici bir durummuş gibi algılansa da aslında doğurganlığın ve dişiliğin en önemli göstergesidir. Belirli zamanlarda kendini gösteren bu kararmalar, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir durum olup hormon artışıyla daha da belirgin hale gelir. Meme uçlarında her zamankinden daha fazla bir kararma varsa ve aynı zamanda da çekirdeksi yapılara rastlanıyorsa bu gösterge hamileliğin kesin göstergesi olabilmektedir. Ergenlik dönemindeki yeni yeni olgunlaşmaya başlayan kızlarda da görülebilmesi her zaman için hamilelik belirtisi olmadığının kanıtıdır. Tamamen genetiksel bir durum olan göğüs ucu kararmasının başka belirtilerinin olup olmadığını ise sizler için araştırdık. İşte kadınlarda göğüs (meme) ucu kararması hakkında bilinmesi gerekenler...

HAMİLELİKTE MEME UCU NEDEN KARARIR?

hamilelikte göğüs ucu kararması

hamilelikte göğüs ucu kararması

Anne adaylarında artış gösteren hormonların etkisiyle areola olarak tanımlanan bölgenin daha da karardığı görülür. Her anne adayında aynı oranda kararma görülmez iken büyüme oranı da daha farklı olabilir, farklı zamanlarda görülebilir.

'Hiperpigmentasyon' olarak tanımlanan deri koyulaşması, Progesteron ve östrojenin vücutta daha çok pigment üretmesine yol açar. Üremeyle beraber kararma ve koyu renkli cilt lekeleri görülür. 

Meme ucu kararmaları hamilelik belirtisi olabileceği gibi yaşlanma, menstruasyon ya da bazı ilaçlar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Renk değişikliğine acı, kızarıklık ya da kanama eşlik ediyorsa, kanser çeşidi olan Paget hastalığı tespiti için mutlaka doktora gidilmelidir.

MEME UCU KARARMASI GEÇER Mİ?

hamilelikte ve emzirmede göğüs ucu kararması

hamilelikte ve emzirmede göğüs ucu kararması

Hamilelikte ya da emzirme döneminde meme ucu koyulaşmasının önüne geçmek için deneyebileceğiniz pek çözüm yoktur. Hamilelikte koyu renkli areolalar, emzirme döneminde de büyük ihtimalle görülecektir ancak daha sonradan yine normal rengine dönecektir.

Tedavi amaçlı üretilen ilaçlı kremler bazı anne adayları için yan etki oluşturabileceği için doktor onayı almadan kullanılmamalıdır.

MEME UCU BAKIMI NASIL YAPILIR? 

Her emzirmede devamlı olarak meme başını sabunlu bezle silmek bir süre sonra meme ucunun kurumasına sebep olacaktır. Günde bir kez titizlikle yapacağınız genel temizlik ve emzirme sonrası meme ucuna sütünüzden sürebilirsiniz. Piyasada satışa sunulan göğüs ucu kremlerinin çoğu lanolin içeriyor.

Koyun ya da keçi yününden oluşan bu yağda kimyasal böcek ilacı olma riski bulunabilir. Dolayısıyla da alerjen olabilecek olmasından dolayı bu gibi kremlerden uzak durmak gerekir. Lanolin olmayan, %100 doğal ve organik içerikli, kokusuz ve tatsız ürünler kullanılabilir.

Nem ve ıslaklık bakteri üretimine neden olacağı için meme ucu daha zor iyileşir. Emzirdikten sonra sızıntı şeklinde kalan süt meme ucunuzu nemli tutabilir. Bu nedenle koruyucu göğüs pedlerini kullanabilirsiniz. Yanlış tekniklerle uygulanan bir emzirmede bebek meme ucunu yeteri kadar tutulmazsa ağrılı meme uçları tedavi edilmediği zaman çatlak oluşumu görülür.

Yağ yakımı için en etkili kardiyo egzersizleri! Kardiyo nedir ve kardiyo nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Yağ yakımı için en etkili kardiyo egzersizleri! Kardiyo nedir ve kardiyo nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 1

Kral joker 3 yıl önce

Kral jokere 758574 elmas