Bakanlık'tan 'Cin Hastanesi' açıklaması

Sağlık Bakanlığı, sözde hastane olarak hizmet veren 'Cin Hastanesi' hakkında açıklama yaptı.

Sözde hastane olarak hizmet verdiğini iddia eden, 'cin', 'büyü bozma' gibi hizmetleri ile vatandaşlara çağrı yaparak, 'hacamat', 'kupa' gibi geleneksel tedavi yöntemleri uygulayan merkez hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, basına yansıyan 'cin hastanesi' ya da 'manevi şifa merkezi' olarak herhangi bir kuruma yetki verilmediği belirtildi. 

Açıklamada, 'Bakanlığımız tarafından “Cin Hastanesi” veya “Manevi Şifa Merkezi” olarak herhangi bir kuruluşa hiçbir yetki veya ruhsat verilmemiştir. İddialarla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından adres tespiti yapılarak, inceleme başlatılmıştır. İlgili kanun çerçevesinde savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır.

Bu ve benzeri kişi ve kuruluşlar hakkında devamlı takipler yapılmakta, ihbarlar değerlendirilmekte ve savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır. Aynı amaçla yayın yapan internet siteleri de kapattırılmaktadır.

Vatandaşlarımızın bu tür yerlere itibar etmemeleri, tespit etmeleri halinde valiliklere şikayette bulunmaları kamu yararınadır.' denildi. 



Hizmetleri arasında, büyü, mekan ve ortam analizleri, yıldız düşüklüğü, şirinlik, nazar vs. gibi tedavi yöntemleri bulunduğunu iddia eden sözde merkez, basına yansımış ve büyük tepki toplamıştı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu ise yaptığı açıklamada, sağlık hizmetinin çok özellikli bilgi ve standart gerektirdiğini söyledi. İnsanların sağlığını riske atacak herhangi bir olumsuzluğun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Memişoğlu, "Üstelik de bizim dinimiz gibi ulvi bir dini kullanarak, istismar eden insanlara hiç tahammülümüz yok. İl Sağlık Müdürlüğü olarak bu tür, sağlık hizmet sunumu standardize edilmemiş veya geleneksel tıp uygulamaları yapılsa da bizden izni olmayan, standardı, ruhsatı olmayan hiçbir uygulamaya izin vermiyoruz" ifadesini kullandı. Bununla ilgili gerekli çalışmaları da her zaman yaptıklarını dile getiren Memişoğlu, şunları kaydetti:

KAÇAK ÇALIŞTIRILIYOR

"Bu olayda da bize gelen ihbar neticesinde bura ilçe sağlık müdürlüğünce denetlenerek, kaçak çalıştırıldığı hususu tespit edilmiş ve Küçükçekmece Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Kaymakamlık tarafından da bununla ilgili kapatma ve gereğinin emniyetçe yapılması için yazı yazılmış ve kapatma aşamasına gelinmiştir. Herhangi bir izni, ruhsatı olmayan bu yer resmi olarak emniyet teşkilatınca kapatılacak. Biz sağlığımızı yolda bulmadık. İnsanlar sağlığını yolda bulmadılar. İstanbul'da, yetkisiz, yetersiz hiçbir sağlık hizmeti sunumuna izin vermeyeceğiz.

"NE İDİĞİ BELİRSİZ ŞEYLERİ KULLANMASINLAR"

Memişoğlu, Sağlık Bakanlığı ya da İl Sağlık Müdürlüğünce onaylanmış, ruhsatlanmış sağlık tesisleri haricindeki yerlerin sağlığa ciddi zararlar vereceğine işaret ederek, "Biz onlara sağlığı en iyi şekilde sunacak kurum ve kişileri ruhsatlandırıyoruz, yetkilendiriyoruz. Kesinlikle bu tür yerler, vatandaşlara zarar veriyor. Bazı uygulamaları, ilaç dedikleri ne idiği belirsiz şeyleri  kullanmasınlar. Sonra böbrek, kalp, karaciğer yetmezlikleriyle, ölüme sebebiyet veren hususları görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

GELENEKSEL TIP DA  DENETLENİYOR

Memişoğlu, şöyle devam etti : "Maalesef insanların duygularını, mağduriyetlerini, düşkünlüklerini kullanan insanlıktan nasibini almamış kişiler çıkıyor. Bu tür yerlerin sağlığı kaybettirme oranı çok daha yüksek yerler. Elimizdeki tüm personelle, ilçe sağlık müdürlüklerimizle bu tür kaçak, izinsiz, ruhsatsız yerlerin tespitine çalışıyoruz ama halkımızdan da aynı anda bu yerleri tespit edip, gördüklerinde bize bildirmelerini istiyoruz."

Memişoğlu, geleneksel tıp ile ilgili bir yönetmelik oluşturulduğunu anımsatarak, geleneksel tıbbın da artık Bakanlık tarafından kontrol edilebilen ve denetlenen bir alan olduğuna işaret etti. Bakanlığın bu anlamdaki başvuruları incelediğini ve komisyondan çıkan karar doğrultusunda da bu alanda hizmet verecek alanlara yetki veya ruhsat verildiğini kaydeden Memişoğlu, vatandaşların iş yeri ruhsatı, izin belgesi ya da bir ilacın kullanılmasıyla ilgili belgeleri görüp, sorma hakkı olduğunu da sözlerine ekledi.

BİR YORUM YAPIN 8

Haydar 7 yıl önce

Şampiyon galatasaray...

Dadas 7 yıl önce

Cin hastanesine gerek yok gönderim psikiyatriste versinler uyuşturucu yı uyutsunlar. Yüzlerce insanın şifasina psikiyatristler değil bu merkezleri istismar etmeyen mütehassıs hocalar vesile oldular.

Toplam 1 beğeni

mustafa 7 yıl önce

adam bildiğin kupa çekme yapıyor yani vakumlama. elinde ocak çakmağı var. kupa yerine boynuz koymuş ki daha egzantrik olsun:) bide sakal takke falan dinden esinti verdin mi cillop :)

Toplam 4 beğeni

nergislalezar 7 yıl önce

Ali Kalkancılar türemeye başladı yine...

Toplam 2 beğeni

Serhat 7 yıl önce

Eldiven de takmış vay vay.. Pek de hijyeniklermiş :)

Toplam 6 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun