Kuyruk yağı nedir ve kuyruk yağının faydaları nelerdir? İbn-i Sina öneriyor

İbn-i Sina, yazdığı kitaplarda dayanılmaz diz ağrılarını geçirmek için mutlaka kuyruk yağı kullanılmasını tavsiye ettiği ortaya çıktı. Yüzyıllardır büyük ilgi gören kuyruk yağı mucizesinin diğer tüm faydalarını öğrenmek için hazırladığımız yazıyı inceleyebilirsiniz.

Kuyruk yağı, genellikle hayvanların omurgasının sonunda kuyruk bölümünde birikin yağlı kısımdır. Oda sıcaklığında da katı bir haldedir. Kuyruk yağına don yağı ismi de verilir. Mutfakta yemeklere lezzet vermesi için kullanılır. Hatta don yağı sabunun en önemli ham maddesidir. Aynı zamanda mum yapımında da bu yağdan faydalanılır. Yapılan araştırmalarda hayvansal yağlar arasında en sağlıklısı olduğu belirlenen kuyruk yağı içerisinde omega yağ asitleri, potasyum, kalsiyum ve demir barındırır.

İbn-i Sina, kitabında yazdığı sağlıklı önerilerde kuyruk yağının da faydalarından bahsediyor. Hayvansal yağlar arasında en sağlıklı olanın kuyruk yağı olduğu biliniyor. Kuyruk yağının içerisinde bulunan zengin D vitamini diz ağrılarına şifa oluyor. İbn-i Sina geçmeyen diz ağrıları için kuyruk yağını önerisinde bulunmuş.

kuyruk yağının faydaları

kuyruk yağının faydaları

Canan Karatay; 

Hayvansal yağların yüksek kolesterol değerlerini tetiklemesi sebebiyle sürekli olarak "dikkatli kullanılmasına" dair uyarılarla hemen herkes karşılaşmıştır, fakat doğru tüketildiğinde adeta şifa kaynağı olan bu tür yağlar, Prof. Dr. Canan Karatay'ın da tavsiye listesinde yer alıyor. 

Karatay'ın "ömür uzatıyor" dediği kuyruk yağı, bedenin işlevlerini destekleyen oldukça önemli faydaları mevcut. Doğada 30 çeşit yağ olduğunu söyleyen Karatay, ısıl işlemden geçen bitkisel yağlar yerine hayvandan elde edilen kuyruk yağının eritilip kullanılabileceğini belirtiyor. Üstelik "en doğal, en sağlıklı" besin olarak nitelendirdiği bu yağ türü olmadığında, hücrelerin de çalışamayacağını söylüyor.

KUYRUK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Gelişim çağında olan çocuklarda kas ve kemik gelişiminin sağlıklı olmasını sağlar.
  • Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Tansiyonun dengede kalmasını sağlar.
  • Damar tıkanıklıklarına karşı koruma sağlar. Kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu ve yumuşatıcı etkiler oluşturur. Böylelikle romatizma ve felç riskini minimalize eder. Ayrıca vücuttaki titreme ve yanı sıra siyatik hastalıklarından da korur.
  • Bağışıklık sisteminin virüs, enfeksiyon ve serbest radikallere karşı her zaman dirençli kalmasını sağlar.
  • Kuyruk yağı cilt hücrelerinin yenilenmesine ve onarılmasına yardımcı olur.

KURUK YAĞI NASIL KULLANILIR?

Kuyruk yağını vücuda krem haline getirip sürerek de kullananlar bulunuyor. Eriterek krem haline getirilen kuyruk yağını akşamdan dize sürüp koyun yünüyle, koyun yünü bulunmazsa temiz bir bezle sarıp sabah ılık suyla yıkamak gerekiyor.

Kuyruk yağının olduğu kadar koyun yününün de vücuda birçok faydası bulunuyor. O yüzden koyun yününü tercih edenlerin alacağı etki artıyor.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 9

Nurhan Çam 8 ay önce

Merhaba, İ.Sina'nın Fitt-i Tıp adlı kitabından Türkçe tercümelerini yayınlamanızı da isteyebilir miyim, çok mutlu insanlar olmamızdan faydası olacağına inanıyorum,onların vefatından sonra da insanlar mutlu yaşamışlar, dertlerine derman bulup, temizlik ve hijyene önem vermişler, bilgilenmeyi amaçlamışlar, sosyal,kültürel hayatlarında çok ilerlemelere sebep olmuşlar,dilerim insan bilgilerini bilinçli olarak tenkit süzgecinden geçirerek, yeni buluşlarla dünyamız ve insanlık ve tüm canlılar için yapıcı ve kalıcı buluşlara sahip olarak, güzellikleri koruyup, paylaşarak, barış içinde mutlu mesut, yaşarlar inşaallah, amin Allah'ım amin, selametle.

Toplam 4 beğeni

misafir 10 ay önce

kasaplarda yağsız kıyma alan kadınlara bakın hepsi kiloludur. Yağlı et yiyen insan kilo olmaz. Yağsız et yiyenler, vücut yağ ihtiyacını karşılamak için diğer yağları depolar ama onları parçalayamaz. bu da kilo sorununa yol açar. ama sorsan yağ zararlıdır derler

Toplam 13 beğeni

Hakan 10 ay önce

Sor doktorlara hepsi sakın yemeyin der neden ABD ve Avrupa'dan nemalanan hocalar yetiştirdi hepsini yerli milli doktor çok az

Toplam 15 beğeni

muhit 10 ay önce

aksine kuyruk yağı kolestrolü artırır damarları tıkar. not doktorum

Toplam 2 beğeni

Abdurrahman 10 ay önce

Hastalıkların başlıca sebebi, eğer kronik ve genetik bir rahatsızlık yok ise yemekden sonra uyumak yada hareketsiz kalmak ve dengesiz ve doğal olmayan gıdaları tüketmektir.

Toplam 6 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun