Alıç nedir? Alıç meyvesinin bilinmeyen faydaları

Çok eski zamanlardan beri ilaç niyetine kullanılan alıç meyvesinin faydaları duyanları şaşırtıyor. Peki, alıç meyvesi nasıl tüketilir? Alıç meyvesinin bilinmeyen faydaları nelerdir? İşte, asırlar öncesinden beri şifasıyla insanlığa hizmet eden alıç meyvesi...

Alıç nedir?

Alıç Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Asya’ya özgü bir türüdür. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan alıç 7 metreye kadar büyüyebilen, beyaz tonlarında çiçeklere sahip, dalları dikenli yabani bir ağaçtır. Meyveleri muşmula gibidir ve turuncu- kırmızı ve koyu sarı renklerinde görülürler. C vitamini açısından zengindirler ve faydalı besin değerlerine sahiptir.

kırmızı alıç

kırmızı alıç

Eski zamanlarda ilaç olarak kullanılan alıcın sağlık açısından bir çok faydası vardır. Alıç, 1. yy’da kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı. Ayrıca, 1800’lü yıllarda Amerikan doktorlar tarafından dolaşım sistemi ile ilgili sağlık problemlerinin tedavisinde ve solunum ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılmaktaydı. Geleneksel yöntemlerde alıç, kalp atışlarından (nabızdan) kaynaklanan kalp hastalıklarının tedavisinde, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı ve kalp yetmezliği gibi sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Günümüzde ise, alıçın çiçekleri, meyveleri ve yaprakları, bir çok ilacın yapımında kullanılmaktadır.

Alıcın bilinmeyen faydaları;

1.Alıç zayıflamaya yardımcıdır, Alıçın yağ yakıcı bir özelliği vardır. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır bu da daha fazla kalori yakmanızı destekler.

2.Yüksek tansiyonu düşürür, Alıç özellikle tansiyon hastaları kimseler için en büyük ilaç sayılabilir. Hem çok yüksek tansiyonun hem de çok düşük tansiyonun kontrol edilmesine yardımcı olur.

3.Bağışıklık sistemini güçlendirir, Alıç, içermiş olduğu vitamin C sayesinde, vücutta biriken tehlikeli toksin maddelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Antioksidanlar açısından çok iyi bir kaynak olan alıç, beyaz kan hücrelerinin aktivitesini güçlendirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

4.Stresi azaltır, Alıç çayının sakinleştirici özelliği ile sinirlilik hali ve stres gibi sıkıntılarla başa çıkılabilir. Stresi minimum seviyeye indirir.

5.Enerji verir, Alıç, koroner kan damarların genişleyip açılmasını sağladığı için, damarlardan daha fazla miktarda kan geçmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı, alıç, daha dinç ve canlı hissedilmesine yardımcı olur.

alıç meyvesi

alıç meyvesi

6.Cildin temizlenmesine ve korunmasına yardımcı olur, Antioksidan özelliği sayesinde cildin temizlenmesine ve korunmasına yardımcı olur. Cilt üzerinden oluşan, yanık izleri ve yaraların ya da akne ve sivilcelerin tedavisinde iyileştirici gösterir, aynı zamanda alıç egzema ve sedef hastalığı gibi sağlık problemlerini giderir

7.Bağırsak Enfeksiyonlarını giderir, Alıç, içermiş olduğu bazı bileşenlerin yardımı ile kabızlığı tedavi ettiği gibi, bağırsak enfeksiyonlarını da giderir.

8.Karaciğer hastalıklarını önler, Hala devam eden ve henüz sonuçlanmayan araştırmalara göre alıç, karaciğer sağlığını koruyucu etki göstermektedir.

9.Kalp sağlığına fayda sağlar, Alıç yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol sonucu oluşan kalp hastalığına karşı önlem alır. Düzenli kullanımda alıç kan akışını arttırarak kan basıncını düşürmekte dolaşımı geliştirmektedir.

10.Sindirimi kolaylaştırır, Alıç, besin sindirimini geliştirmek için bağırsak florası ile ilgili organik bileşenleri barındırmaktadır. Böylece sindirim sürecini geliştirerek kabızlık, şişkinlik, kramp ve kolon gibi durumlardan kanser veya ülserler gibi daha ciddi durumlara kadar tedavi için yardımcı olabilmektedir.

11.Uykusuzluğu giderir, Sinir sistemini rahatlatarak düzenli ve sağlıklı bir uyku çekmenizi sağlar.

alıç faydaları

alıç faydaları

Alıçın besin değerleri nedir?

100 gram alıcın içerisinde; 0.38 gram yağ,  0.5gram lif, 0.44gram protein, 187mg potasyum, 1mg sodyum, 25 gram karbonhidrat bulunmaktadır.

Alıçın zararları nelerdir?

 Her besinde olduğu gibi alıç da fazla tüketilme sonucunda sıkıntılara sebep olabilir. Bilinçli tüketilmesi gereken besinlerden biridir.

-Aşırı miktarda alıç tüketilmesi, karın ve mide ağrısına, yorgunluğa, bulantıya, baş dönmesine, nefes darlığına, kalp ritminde düzensizliğe, ruhsal bazı sıkıntılara ve bir takım alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

-Aşırı alıç tüketimi kalp çarpıntısına sebep olur.

-Çok fazla miktarda alıç tüketmek, baş ağrısı, migren, vertigo gibi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

-Hamile ve emziren kadınların Alıç kullanmamaları tavsiye edilir.

alıç çayı

alıç çayı

Alıç çayı nasıl hazırlanır?

İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı alıç bitkisi bir bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Balla tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.

Tedavide yalnızca çiçekli alıç yaprağı kullanılmalıdır. Alıç meyvası veya çiçeksiz yaprağı yeterli etkiye sahip olmadığı için kullanılmamalıdır.

BİR YORUM YAPIN 8

Şükrü 4 yıl önce

Sonuncu meyve kuşburnu.

Toplam 1 beğeni

Mutlu 4 yıl önce

Sonuncu kusburnu

Toplam 2 beğeni

Asli 5 yıl önce

Son resim alıçin bir türü daha yeni yedim

Toplam 1 beğeni

Mutlu 4 yıl önce

Kusburnu bildigin o

Toplam 0 Beğeni

Sevinç 5 yıl önce

Kuşburnu bitkisi o.... kırmızı alic ta var ama yapraklarına baksanız Kuşburnu olduğunu anlarsaniz

Toplam 13 Beğeni

Sirmak 5 yıl önce

Resimdeki meyve kuşburnu

Toplam 8 beğeni

Başak 5 yıl önce

Son fotoğraf kuşburnu. Diğerleri alıç.

Toplam 7 Beğeni

şahin 5 yıl önce

kusburnunu bilsen yazmazsın

Toplam 4 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun