Sakız çiğnemenin faydaları nelerdir? Sakız çiğnemek diş çürümesini önler mi?

Toplumda hemen herkesin tükettiği sakızın insan sağlığına inanılmaz faydalarının olduğunu biliyor muydunuz? Bilimsel olarak da sakızın sağlık açısından olumlu etkisi ortaya çıkarılmıştır. Hem sade hem de çeşitli aromalarla yapılan sakız hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Sakız çiğnemenin faydaları nelerdir? Sakız çiğnemek diş çürümesini önler mi? Tüm soruların detayı haberin detayında...

Çiklet ya da ciklet olarak da bilinen sakız, eski Yunan ve Kızıldereliler zamanında ağaçlardan elde ettikleri maddelerle yapılırdı. Ağaçtan elde edilen madde temizlendikten sonra içine bazı maddeler eklenerek daha tatlı bir hal alır. Sanayi Devriminden sonra ağaçtan elde edilen lateks maddesi temizlenerek şeker, nişasta ve aromatik maddeler eklenerek daha modern yapılmadı. Ayrıca sakız xylitol, sorbitol ve maltitol gibi maddeler ile tatlandırılır. Yapılan araştırmalarda sakızın özellikle psikolojik rahatsızlıklarda etkili olduğu ortaya çıkarıldı. Özellikle sigara gibi tiryalikten kurtulmak için tercih edilir. Türk tarihinde ise damla sakız vardır. Damla sakız çam ağaçlarında elde edilir. Biraz sert olan damla sakızı mide sağlığından yüzdeki kemiklerin güçlenmesine ayrıca tıkanan kulakların açılmasına kadar fayda sağlar.

depresyon ve stres anında sakız çiğnemek kişinin odaklanmasını sağlar

depresyon ve stres anında sakız çiğnemek kişinin odaklanmasını sağlar

SAKIZ ÇİĞNEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

- Sakız çiğneyen insanın hafızası güçlenir ve test sınavlarında daha başarılı olur. Ayrıca uzmanlar, sakız çiğnerken yapılan çene hareketlerinin de hafızayı güçlendirmeye yardımcı olduğunu söylüyorlar. 

- Uzmanlar sakız çiğneme esnasında beyne giden kan akışının %40 arttığını ve beynin daha fazla oksijen aldığını açıkladılar. 

- Psikologlar sakızın stres oranını azalttığı, motivasyon ve uyanıklığı arttırdığı bununda vücudun enerjisine katkı sağladığını belirtiyorlar.

şekersiz sakız mide asidini düzenler

şekersiz sakız mide asidini düzenler

- En hızlı kalori yakma yöntemlerinden biri de sakız çiğnemektir. Özellikle yaşlı ve hareket etmede zorlanan insanlar için bu yöntemin oldukça fayda sağlamaktadır.

- Bağırsak hareketlerini artıran sakız, ayrıca ağızda tükürük oranını da artırmaktadır bu da midedeki reflüye ve fazla gaz oranına iyi gelir.

- Yemeklerden sonra sakız çiğnemek, ağız ve diş temizliği için önemli olan etkenlerden biridir.

sakız çiğnemek diş sağlığına fayda sağlar

sakız çiğnemek diş sağlığına fayda sağlar

SAKIZ ÇİĞNEMEK DİŞ ÇÜRÜMESİNİ ÖNLER Mİ?

Dişlerin yüzeyini kaplayan plak, ince ve yapışkan bakterili bir maddedir. Bu madde ağız yoluyla alınan yiyecek ve içeceklerdeki maddeleri aside dönüştürerek birikmesini önler. Asit dişin minesini korur. Ancak çeşitli komplikasyonlardan dolayı bu asit besin ve yiyeceklerin birikmesini önleyemez. Bu da minenin zayıflamasına ve dişlerin sararmasına yol açar. Ayrıca biriken besinler enfeksiyona dönüşür. Ancak şekersiz sakızlar ağız içindeki tükürük oranını artırarak asidin oranını artırıp bu besinlerin birikmesini önler. Hem diş beyazlığını hem de diş çürümesinin önüne geçer. 

Evde kahve üzerine şekil nasıl yapılır? Kahve üzerine şekil yapma tekniği

İLİŞKİLİ HABER

Evde kahve üzerine şekil nasıl yapılır? Kahve üzerine şekil yapma tekniği

BİR YORUM YAPIN 0