Ispanağın faydaları nelerdir? 7 gün boyunca ıspanak yerseniz ne olur?

Faydası bakımından çizgi filmlerine bile konu olmuş olan ve demir bakımından zengin olan ıspanak hakkında bilinmeyenleri sizler için araştırdık. Kemik yapısını güçlendirmeden konsantreyi artırmaya kadar faydaları olan ıspanak aynı zamanda cilt sağlığını da korur. Vücut sağlığı için tüketilmesi gereken önemli besinlerden biridir. Peki Ispanağın faydaları nelerdir? 7 gün boyunca ıspanak yerseniz ne olur?

Ispanak karoten-B maddesi açısından zengin olan nadide besin kaynaklarındandır. Ayrıca içeriğinde bol miktarda A, C, K ve E vitaminlerini barındırmasının yanı sıra manganez, demir, magnezyum ve bakır gibi maddeleri de bol miktarda içermektedir. Eski çağlardan beridir alternatif tıpta şifa bitkilerinden biri olarak da kullanılmıştır. Tiamin ve niasin maddeleri vücudumuzda hasara uğramış hücreleri yeniler. Yapılan araştırmalarda uzmanlar 7 gün boyunca belli miktarda ıspanak yemenin vücudumuza birçok fayda sağladığını gözlemlemişlerdir. Asya kıtasında İpek ve Baharat yolu ile tüm dünyaya yayılan ıspanak doğada demir bakımından en zengin bitkidir. Bitki olmasına rağmen yemek ve salatalarda sık sık tüketilir. Ispanak sağlığın yanı sıra cilde de faydası var. Özellikle 11. yüzyıldaki kadınlar ıspanaktan elde ettikleri maskelerle cilt bakımı yaparlarmış. Ayrıca vücuttaki cilt hastalıkları içinde sıcak suyun içine atılır o suda yarım saat beklenirmiş. Tıbbı tedavide sıklıkla kullanılan ıspanağı uzmanlar hamile ve gelişim çağındaki kişilerin tüketmesi gereken önemli bir besin olduğunu vurguluyor. 

ıspanağın faydaları

ıspanağın faydaları

ISPANAĞIN FAYDALARI NELERDİR? 

- İleri yaşlarda görülme olasılığı yüksek olan kemik erimesini önler. Kemiklerin ve kasların yapısını güçlendirir. 

- İçerdiği magnezyum sayesinde metabolizmanın hızla çalışmasını sağlar. Bu sayede diyet yapanlar için ideal bir besindir.

- Kandaki hücrelerin seviyesini düzenleyerek yüksek tansiyon veya kötü kolesterol gibi sağlık sorunlarına neden olmasını engeller.

pişirilerek tüketildiği gibi çiğ halde de tüketilebilir

pişirilerek tüketildiği gibi çiğ halde de tüketilebilir

- Herkesin bildiği en yaygın faydası kansızlığı önlemesidir. Vücuttaki demir seviyesini dengeleyerek emilimi sağlar. Bu sayede beyin sağlığına da destek olur. Sinir hücrelerini güçlendirerek beynin fonksiyonlarını artırır. Unutkanlık gibi hastalıkları önler.

- K vitamini sadece kemikleri değil aynı zamanda diş minesini de güçlendirerek diş kaybını önler.

- Cilt sağlığı için gerekli olan A,C,E ve K vitaminleri bakımından zengin olduğundan yaşlanmayı geciktirir. 

- Vücutta bulunan hücrelerin yapısını koruduğundan kanser hastalıklarının yaşanmasını engeller.

diyet yapmak isteyenler için ıspanak salatası

diyet yapmak isteyenler için ıspanak salatası

7 YEDİ GÜN BOYUNCA YERSENİZ NE OLUR?

- Ispanak, kalori ve yağ oranı düşük olduğundan diyet listelerinde yerini alan bir besindir. Aynı zamanda içerdiği lif bağırsak ve mide faaliyetlerini olumlu etkilediğinden sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık sorununun yaşanma riskini azaltır. Ancak uzmanlar gün içerisinde belli bir miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyor aksi takdirde fazla tüketilen ıspanağın ishale neden olabileceğini belirtiyor.

Kabızlık

Kabızlık

- Flavonoidler maddesi açısından zengin olan nadir besin kaynaklarından biri olan ıspanak, yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerin vücutta arttırdıkları zararlı toksin oranını azaltır. Yapılan araştırmalarda ıspanağın cilt ve mide kanserine neden olan zararlı hücrelerin oluşmasını engellediği de ortaya konmuştur.

Ispanak maske

Ispanak maske

- Günümüzde bilgisayar, televizyon ve telefonların ışıklarından kaynaklı yaşanan göz rahatsızlıklarına da iyi gelen besinlerden biridir. Özellikle bozulan retinanın ışığı kırmadan sarı noktaya geçmesi ile oluşan astigmat rahatsızlığının riskini azaltır. 

Göz

Göz

- Süt ve süt ürünlerine alerjisi olan kişilerin protein eksikliğini gidermede alternatif besinlerden biridir. İçerdiği K vitamini kemik sağlığını korur. Ayrıca kas dokularında meydana gelen kollajen eksikliğini de giderir. Özellikle 7 gün boyunca çiğ tüketildiğinde etkisi daha fazladır. 

Kemik ağrısı

Kemik ağrısı

- Vücudun oksijen ve su oranının azalmasına bağlı demir eksikliği meydana gelir. Demir eksikliği de bünyenin zayıflamasına neden olur. Doğada demir açısından en zengin besinlerden biri olan ıspanak bu eksikliği gidermede etkilidir. Bazı uzmanlar günde bir tabak tüketilen ıspanağın kırmızı etin yerine geçtiğini belirtiyor. 

Demir eksikliği

Demir eksikliği

ISPANAĞIN ZARARI VAR MI?

Aşırı tüketildiğinde vücuttaki enzimleme oranını artırarak asitlenmeye neden olur. Bu da ıspanak zehirlenmesine yol açar. Bunun yanı sıra gaz sıkışmasına ve karın şişkinliğine neden olur. Ayrıca bağırsakların fonksiyonunu hızlandırarak ishal yapar. Uzmanlar gut gibi hastalığa sahip olan kişilerin kontrolle tüketmesini söyler. Böbreklerdeki kalsiyumu artırdığından aşırı sıvı kaybına yol açar. 

ıspanak besin değeri

ıspanak besin değeri

Hipotiroid nedir ve belirtileri nelerdir? Hipotiroidin tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Hipotiroid nedir ve belirtileri nelerdir? Hipotiroidin tedavisi var mıdır?
Metabolizma hızlandıran ve anında iştah kesen kür tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Metabolizma hızlandıran ve anında iştah kesen kür tarifleri

BİR YORUM YAPIN 1

Tuğba 1 yıl önce

Merhaba güzel yazı olmuş ama eksik. 7 gün ne kadar ve nasıl yenilmeli onu da yazsaydınız keske