Kayısının faydaları nelerdir? Kuru kayısı yerseniz ne olur? Kayısı çekirdeği ne işe yarar?

Doğada lif bakımından en zengin besinlerden biri olan kayısı hakkında merak edilenleri araştırdık. Metabolizmayı düzenlediği bilinen kuru kayısı özellikle diyet yapmak isteyenler için önerilir. İçeriğinde lifin yanı sıra C vitamini de barındıran kayısı çekirdeği hakkında araştırma yapıldı. Çiğ tüketilen kayısının aynı zamanda reçeli yapılmaktadır. Kayısının faydaları nelerdir? Kuru kayısı yerseniz ne olur?

Orta Asya topraklarından tüm dünyaya yayılan kayısı ilk keşif zamanlarında sindirimi rahatlattığı için tıbbı ilaç olarak kullanılmıştır. Özellikle kabuklarının insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğu tespit edilmiştir. Meyvenin ilk hali ekşimsi bir tada sahipken daha sonra tatlı bir hal alır. Bu da içeriğindeki vitamin ve minerallerin artmasını sağlar. Tatlısı, reçeli hoşafı yapılan kayısı yörelere göre farklı şekillerde tüketilir. Dış posası ve iç çekirdeği ayrılarak iki farklı kuruyemiş elde edilen nadir meyvelerdendir. Diyetisyenlerin hastalarına önerdikleri diyet listelerinin ilk sırasında yer alan kayısı hakkında bazı uzmanlar aşırı tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunur. Çünkü kayısı bağırsak florasalarının fonksiyonlarını artırarak aşırı ishale neden olabilir. Bu da vücudun istemeden hızla sıvı tüketmesini sağlar. 

  • Lif içerdiğinden bağırsakların fonksiyonlarını düzenler ve kilo vermede yardımcı olur.
     
  • Kayısı çekirdeği hücrelerin DNA yapısını koruyarak kanserin oluşmasını önler.
     
  • Kayısı çayı yemek sonrası tüketildiğinde hazımsızlığı engeller.
     
  • Uzmanlar kan yapma hücrelerini artırdığından özellikle anemi hastalarının tüketmesini tavsiye eder.

Kuru kayısı suyu ile zayıflama! Sabah aç karna kayısı suyu içerseniz...İLİŞKİLİ HABERKuru kayısı suyu ile zayıflama! Sabah aç karna kayısı suyu içerseniz...

kayısı bağırsak fonksiyonlarını olumlu etkiler

kayısı bağırsak fonksiyonlarını olumlu etkiler

KURU KAYISININ FAYDASI VAR MIDIR? DÜZENLİ KURU KAYISI...

Özellikle zayıflamak isteyenler ve bağırsak sorunu yaşayanlar için doğal ilaç olan kuru kayısı güçlü bir lif kaynağıdır. Bunun yanı sıra A, B, C, E vitaminleri içerir. Bu sayede de kan oranını dengeler. Gelişim çağındaki çocukların kemiklerine katkı sağlar. Hamile kadınların bile kolayca tüketebileceği bir besindir. İçeriğinde düşük miktarda şeker barındırır. Kandaki şeker oranını etkilemez. Şeker hastaları da tüketebilir. Düzenli tüketildikçe bağırsakların fonksiyonlarını olumlu  etkiler. Ancak aşırı tüketildiğinde ishale neden olur.

KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?

- İçerdiği potasyum sayesinde kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kanın vücuda daha iyi pompalanmasını sağlar. Bunun yanı sıra kalp kaslarını güçlendirerek kalp ritim bozukluğu gibi hastalıkların yaşanmasını engeller. 

- Beta- karoten maddeleri kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon riskini azaltır. Ayrıca beta karoten maddesi göz sağlığı içinde fayda sağlayan bir maddedir. Göz içerisindeki vitamin ve minerallerin dengesini sağlayarak katarak ve retina bozukluğu gibi hastalıkların yaşanma ihtimalini azaltır.

KAYISININ FAYDALARI

KAYISININ FAYDALARI

- Fosfor ve kalsiyum güçlü kemiklerin olmazsa olmaz maddeleridir. Bu vitaminler bakımından zengin olan kayısında kemiklerin güçlenmesini destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve hamile kadınların günde en az 3 tane tüketmesi gerekir. 

- Düşük potasyum oranı şiddetli baş ağrısına neden olur. Kayısı bunu ortadan kaldırmada etkili bir besindir. 

En kolay kayısı reçeli nasıl yapılır? Tane tane kayısı reçeli yapmanın püf noktaları nelerdir? İLİŞKİLİ HABEREn kolay kayısı reçeli nasıl yapılır? Tane tane kayısı reçeli yapmanın püf noktaları nelerdir?

KAYISININ SİNDİRİME FAYDASI

KAYISININ SİNDİRİME FAYDASI

- Ağız içinde yaşanan yara ve aftların oluşumunu da engelleyen kayısı aynı zamanda mideden kaynaklı oluşan ağız kokusunu da engeller. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirerek kanserli hücrelere karşı vücudu korur.

- Beta karoten maddesi kan basıncını dengelemesinin yanı sıra vücuttaki yaşlanmaya meyilli hücreleri de engelleyerek, yaşlanmayı geciktirir. Aynı zamanda kayısı içerdiği A vitamini sayesinde karaciğerde ve ciltte yağ bezelerinin oluşumunu engeller.

- Vücudun elektrik seviyesini dengeleyerek sinirlerin daha akışkan olmasını sağlayarak beyin sağlığını korur. Unutkanlık ve konsantre eksikliği gibi hastalıkların ileri yaşlarda ortaya çıkmasının önüne geçer. 

KAYISI ÇEKİRDEĞİNİN FAYDASI

KAYISI ÇEKİRDEĞİNİN FAYDASI

KAYISI ÇEKİRDEĞİ HAKKINDAKİ BİLİMSEL GERÇEK!

Kayısının posası kadar çekirdeğinin de insan sağlığına faydalarının olup olmadığı konusunda uzmanlar araştırma yapmıştır. Nadiren bulunan B17 vitamini yani amigdalin gibi maddeler içeren kayısı çekirdeğinin vücutta çeşitli nedenlerden ötürü mutasyona uğrayarak kansere zemin hazırlayan hücrelerin sağlığını koruduğu ortaya çıkarılmıştır.

KAYISI ÇEKİRDEĞİ KANSER

KAYISI ÇEKİRDEĞİ KANSER

KANSERİ ÖNLEYEN MUCİZE!

7 yıl süren bir araştırmanın sonunda kayısı çekirdeğinin kanser hastalıklarını önlediği kanıtlanmıştır. Ayrıca aynı çalışmada kayısı çekirdeğinin hücreleri yenilediği yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmişti. Uzmanlar kayısı çekirdeğinin insan vücudunun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri fazlasıyla karşıladığının altını da çiziyor.

kayısı besin değeri

kayısı besin değeri

Saç masajı nedir ve saç masajı ne işe yarar? Saça masaj yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Saç masajı nedir ve saç masajı ne işe yarar? Saça masaj yapmanın püf noktaları
Masumiyet'te geçen Erotomani hastalığı nedir? Erotomani'nin belirtileri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Masumiyet'te geçen Erotomani hastalığı nedir? Erotomani'nin belirtileri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 11

barbaros 2 yıl önce

en fazla 30 adet yenirse faydalı

Temel 3 yıl önce

Acaba kaç ton kayısı elinizde var

barbaros 2 yıl önce

en fazla 30 adet yenilirse faydalıdır.

tunctunc 3 yıl önce

bilmek güze be.

zafergülten 4 yıl önce

kayısı çekirdeğini fazla tüketmek faydadan çok zarar veriyor biliyorum,fazla tüketildimi zehir etkisi yapıyor deniyor.ama azı faydalıymış.

Toplam 2 beğeni

Mahmut 3 yıl önce

Az tüketildiğinde kansere iyi geliyor. Çok tüketildiğinde zehirlidir.

Toplam 0 Beğeni

süleymanoğlu 4 yıl önce

o acı kaysı çekirdeği için geçerli...eksik bilgi vermeyelim lütfen...

Toplam 3 Beğeni

ŞERİF DEĞİRMEN 4 yıl önce

Malatyalıyım ve şunu söyleyebilirim kanser hastalığının en çok görüldüğü illerin başında geliyor malatya,ya kayısının faydası yok ya kansere etki eden bir faktör var

Toplam 2 beğeni

mekan44 3 yıl önce

Aga bizde Malatyalıyız, bizim köyde 1 tane kanser hastası yok

Toplam 3 Beğeni

süleymanoğlu 4 yıl önce

malatya ve ısparta kanserin çok görüldüğü yerler çünkü kaysı ve elma yetiştirilirken 8-10 defa kimyasal ilaç bilinçsizce yüksek dozajda kullanılıyor ve o ağacın çevresindeki sebzeler,örneğin semizotu yenilince kansere yol açıyor...ben 30 senedir elmayı kabuğuyla yemiyorum,soyupta yiyorum...

Toplam 3 Beğeni

Osmanlı 4 yıl önce

Şerif sen Diek'te mi çalışıyorsun. Toplumu hangi bilimsel arastirmanla bilgilendiriyorsun söyle de bilelim.

Toplam 3 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun