Mikropsi hastalığı nedir?

Tıp literatürüne girmiş öyle hastalıklar var ki duyanları hayrete düşürüyor. Bu hastalıklardan biri de kişinin kendini etrafındaki eşyalardan çok daha büyük görmesine neden olan mikropsi hastalığı... İşte mikropsi ile ilgili merak edilen her şey...

Eğer aniden bedeninizin kocaman olduğunu etrafınızdaki eşyaların ise çok küçük görünmeye başladığınız fark ettiyseniz mikropsi hastalığına yakalanmışsınız demektir. Uzmanları Alice Harikalar Diyarı Sendromu olarak da adlandırdığı mikropsi hastalığına sahip olan insanlar etraflarında bulunan eşyaların boyutlarını beyinden gelen yanlış mesajlar sebebi ile yanlış algılanır.

Hastalığın Alice Harikalar Diyarı sendromu olarak ifade edilmesinin sebebi, kitabın yazarı Lewis Carroll'un dünyaca ünlü kitabı yazarken mikropsi hastalığından esinlenmesidir. Hatta bazı iddialara göre kitabın yazarı Lewis Carroll'da bir mikropsi hastasıydı. 

Bu sendroma yakalanan kişiler, kendi vücutlarının bir kısmını etraflarında bulunan cisimlerden çok daha büyük görürler. Bu kişilerin zaman ve mekan algısı karmaşıktır. Aynı şekilde mikropsisi olan kişiler, adım atarken ayaklarının yere basmadığı halde yere bastığını iddia ederler. 

PEK ÇOK KİŞİ HAYATINDA BU SENDROMA YAKALANABİLİYOR 

Uzmanlar mikropsinin aslında zaman zaman pek kişide görülebildiğini ancak bunun çok kısa sürdüğünü ifade ediyorlar. Eğer mikropsi nöbeti, günde iki üç defa olmak üzere sık sık yaşanıyorsa bu hastalığın seyrinin tehlikeli boyutlara ulaştığına bir işaret olarak nitelendiriliyor. Aynı zamanda bu hastalık, gündüz saatlerinde değil, gece saatlerinde daha çok kendini gösteriyor. 

Mikropsinin neden ortaya çıktığı hakkında bilim insanlarının ortaya attığı pek çok görüş bulunuyor. Kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte migrenin, temporal lop epilepsi ve epstein barr virüsünün mikropsiye neden olabileceği söyleniyor. 

Hastalıkla ilgili uzmanlar çeşitli belirtiler ortaya atmıştır. Uzmanlara göre, mikropsi belirtileri şöyle sıralanabilir. 

- El, ayak yüz gibi organların aniden devasa bir şekilde büyüdüğünü hissetmek. 

- Görsel algının bozulmasıyla birlikte nesneleri olduğundan daha yakın ya da daha uzak görmek. 

- Ses algısının bozularak aslında ortamda olmayan sesleri duyması. 

- Beynin gözün gördüğü canlı ve cansız her şeyi yanlış yorumlaması. Mesela bir farenin köpek gibi görülmesi ya da büyük bir otobüsün kibrit kutusu boyutlarında algılanması. 

Nörolojik bir rahatsızlık olan mikropsinin bilinen ve geçerli bir tedavi yöntemi yoktur. 

Elbise askıları ne işe yarar? Nerelerde kullanılabilir?

İLİŞKİLİ HABER

Elbise askıları ne işe yarar? Nerelerde kullanılabilir?
Bebek ve çocuklar için bayramlık kombinler

İLİŞKİLİ HABER

Bebek ve çocuklar için bayramlık kombinler
Ev içi ısı yalıtımı nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Ev içi ısı yalıtımı nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 0