Azospremi nedir? Tedavi şekli nasıl yapılır?

Erkeklerin yüzde 1'inde görülen azospreminin ne olduğunu biliyor musunuz? Canlı sperm sayısının az olduğu azospremi hakkında geliştirilen tedavi yöntemini uzman doktor açıklaması ile sizler için araştırdık.

Japonya'da yapılan bir araştırmada erkeklerdeki kısırlığı azaltmada etkili olan tedavi yönteminin aynısı Ankara'da yürütülmektedir. Spermi kuvvetlendirerek çocuk yapma olasılığını artıran yöntemi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos açıkladı.

azosprem

azosprem

Aydos, yapılan araştırmaları ve yöntemleri "Geçtiğimiz günlerde henüz olgunlaşmamış öncü sperm hücreleri ile de gebeliğin gerçekleşebileceğini gördük. Daha önce Japonya’da yuvarlak sperm hücresi kullanılarak sağlıklı doğumların olduğu haberi büyük ilgi uyandırmıştı. Benzer teknik artık Ankara’da da uygulanmakta. Tekniğin temeli, kuyruk gelişimi henüz başlamamış sperm serisi öncü hücrelerin bir takım işlemlerden geçirildikten sonra yumurtaya enjekte edilmesi ve bu sırada elektrik akımı ile aktive edilmesine dayanmakta. Ancak burada en önemli husus, kullanılacak sperm serisi hücrelerin belli bir genetik olgunluk aşamasında olması. Yani mayoz bölünme dediğimiz evreyi geçerek haploid özellik kazanmış olmalı. Henüz haploid hücre seçimi gözle yapıldığı için, her zaman uygun hücre rastlamayabiliyor. Bu nedenle de olguların ancak bir kısmında gebelik sağlanabildi. Bunun en güvenilir şekli, daha önceden testislerde haploid hücre geliştiğinin ve bunların da kuyruk çıkarma aşamasına geldiğinin testlerle ortaya konması. Kuyruklu spermlerin hem başarı şansı yüksektir hem de embriyo sağlığı bakımından bir risk taşımazlar. Bu konuda yapılan çalışmalar neticesi, artık haploid evreye girmiş hücreleri seminal sıvıda bazı markırlara bakarak anlayabilmekteyiz. Hatta bir süre tedavi verdiğimizde haploid hücre gelişimini de artırabiliyoruz" şeklinde anlattı.

sprem

sprem

Bu yöntemin çocuğu olmayan kişiler için umud olduğunu söyleyen Aydos, "Öncü sperm hücrelerinin kullanımı umutsuz bir kısım çift için büyük fırsat. Ancak olgun spermlere oranla gebelik şansları oldukça düşük kalmakta. O nedenle azoosperminin tedavisinde ilk hedef, testislerde kuyruğu olan olgun sperm oluşması için uğraşmak olmalı. Önce hormonal ya da metabolik tedavilerle testisler beslenmeli, arkasından TESE’ye geçilmeli. Bu sırada da belli aralıklarla markırlara bakılarak sperm üretiminin hangi seviyeye geldiği anlaşılıp, ondan sonra TESE ve tüp bebek için hazırlanmalı. İşte o zaman TESE ile kuyruklu, olgun sperm de bulunabilir, bulunamasa bile tedavi almış öncü spermler kullanılacağı için gebelik başarısı da artabilir" sözleri ile çalışmaların hangi seviyede olduğunu söyledi.

Tüp bebek yöntemi ile desteklenen bu tedavi yöntemi hakkında "Ancak hemen belirteyim ki bu gelişmeler henüz araştırma safhasında. Elimizde öncü sperm hücreleri ile kimlerde sonuç alacağımızı gösterecek kesin bir yöntem yok. Sadece bir dereceye kadar tahmin edebiliyoruz. Kendi tecrübelerimiz, erkeğin bir süre hazırlanması ve testislerde sperm üretiminin bazı testlerle önceden ortaya konmasının başarıyı artıracağı yönünde. Çok yönlü mikroTESE olarak tanımladığımız bu metodla doku örneklerinde öncelikle kuyruklu olgun sperm aranır, olgun sperm çıkmaması durumunda bazı markırlara bakarak öncü sperm hücrelerinin bulunduğundan emin olunur. Bu sırada TESE materyali dondurulup saklanır, mayoz bölünmesini tamamlamış, mümkünse kuyruk gelişimi başlamış haploid hücre varsa eşi hazırlanarak saklı dokulardan çıkarılan öncü hücrelerle tüp bebek gerçekleştirilir" konuştu.

BİR YORUM YAPIN 0