Trans yağlar erken ölüm riskini artırıyor!

Yapılan araştırmalarda doymuş yağlar içinde en tehlikelisi trans yağlardır. Trans yağ damarların tıkanma riskini artırarak kalp rahatsızlıklarının yaşanma olasılığını artırıyor. Bazı uzmanlar trans yağların kişinin yaşam kalitesini düşürerek erken ölümlere bile yol açtığını vurguluyor.

Vücut sağlığı için bazı yağlara ihtiyaç duyar. Ancak bu yağ türleri genellikle doymamış yağlar olmak zorundadır. Aksi halde doymuş yağlar vücutta çözümlenmediği için ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkarır. Yapılan bazı araştırmalarda doymuş yağ bakımından en zengin olan besin trans yağlardır. Bu yağlar damarların tıkanmasına sebebiyet verir. Ayrıca kötü kolesterol seviyesini de yükseltir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu,yapılan bilimsel çalışmaların da bu tezi kanıtladığını açıkladı. 

trans yağlar

trans yağlar

Tanoğlu, trans yağların kişinin vücut sağlığını olumsuz etkilediğini hatta önüne geçilmediğinde kalp krizi en kötüsü ölüme neden olabileceğinin altını çizdi. Uzman Tanoğlu, "Bilimsel çalışmalarla ortaya konulan bir gerçek var ki trans yağ seviyesi yüksek olan bireylerde kalp krizi geçirme riski üç kat daha fazladır ve ne yazık ki bu durum, bireylerde daha erken yaşlarda kalp krizine ve daha genç yaşlarda artan ölüm riskine neden olmaktadır. Bu hayatı tehdit edici etkilerine ilave olarak trans yağların, obeziteye, karaciğer yağlanmasına, metabolik sendroma, diyabete, inme, alzaymır ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara, hamilelikte artan düşük riskine, kısırlığa ve hatta göğüs ve kolon kanserine neden olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur" şeklinde konuşarak aynı zamanda trans yağların sağlığa bu kadar zararlı olmasına rağmen kullanılmasının nedenini düşük maliyetli olmasından kaynaklandığına dikkat çekti. 

trans yağların zararları

trans yağların zararları

Özellikle hazır gıdalarda kullanılan trans yağlar erken yaşlanmanın ve ölüm riskini artırdığını belirten Tanoğlu, Türkiye de bu konu ile ilgili atılan adımları "Trans yağların zararlı etkilerinin önlenebilmesi için, günlük tüketilen besinler ve özellikle de hazır gıdalarda kızartmalar yerine ızgara ve haşlamalar tercih edilmelidir. Yine gıdalarda margarin yerine zeytinyağı, soya yağı, mısır özü yağı gibi doğal sıvı yağlar ve tereyağı tercih edilmelidir. Ayrıca elbette ki beslenme ile ilişkili hastalık risklerini düşük oranlara indirgeyebilmek için, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenip, düzenli egzersizi ihmal etmemek gerekmektedir" sözleri ile anlattı. 

BİR YORUM YAPIN 0