Koah hastalığı nedir? Koah hastalığı belirtileri nelerdir? Koah hastalığına ne iyi gelir?

Günümüzde ciddi hastalıklar listesinde olan koah hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Açılımı Kronik obstrüktif akciğer olan hastalık erken teşhis edilmediğinde ciddi sorunlarla sonuçlanabilir. Akciğerlerin işlevselliğini yitiren koah hastalığı hızla ilerleyen bir hastalıktır. Peki Koah hastalığı nedir? Koah hastalığı belirtileri nelerdir? Koah hastalığına ne iyi gelir? İşte merak edilen cevaplar:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

KOAH kronik obstrüktif akciğer hastalığının kısaltılmış halidir. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre dünyada en sık görülen dördüncü hastalıktır. Yaşam kalitesini düşüren koah hastalığı sigara tüketenlerde sıklıkla görülür. Sigara dışında da madenci, fırıncı ve fabrika işçilerinde ortaya çıkar. Bunun nedeni ise bu kişilerin hava yolu ile uzun süre kimyasal maddelere maruz kalmasından kaynaklıdır. Solunum yollarının dış etkenlerden dolayı yaşadığı deformasyon sonucu fonksiyonlarını yitirmesi sonucu oluşur. Özellikle burundan yada ağızdan alınan hava temizlenmeden akciğere ulaştığında buradaki sağlıklı hücreleri mutasyona uğratır. Ülkemizde binlerce insanın tehlike altına olduğu bu hastalık ne yazık ki geç teşhis edilir. Genellikle geç teşhis sonucu kişi koahın son aşaması kanserin başlangıcına yetişir. Bu yüzden sürekli akciğer kontrolü yaptırmakta fayda var. Ayrıca sigara içenler kadar sigara dumanına maruz kalan kişilerinde bu hastalığa yakalanma ihtimali vardır. 

KOAH hastalığının ne olduğu, koronavirüs sürecinde KOAH hastalarının neler yapması gerektiği ve tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu cevapladı.

koah

koah

KOAH NEDENLERİ NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda KOAH 10 kişiden 9'unda sigaradan dolayı yaşandığı ortaya çıkarıldı. Sigaradaki maddeler nedeniyle deforme olan akciğer zarı aşırı iltihaplanır. Bunun yanı sıra kapalı ortamda aşırı zehirli maddeleri solumak zorunda kişiler, havalandırması olmayan mekanlarda uzun süre kalanlar ya da odun ve tezek gibi organik maddeleri yakıt amaçlı yakıp o havaya maruz kalanlarda da KOAH görülme riski vardır. Bu insanlarda genellikle bronş tıkanıklıkları başlar. 

koah hastalığının belirtileri

koah hastalığının belirtileri

KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • - En yaygın belirtisi öksürüktür. Gece öksürükle uykudan uyanma ve akabinde gelen nefes darlığı kişinin göğüs ağrısı yaşaması,
  • - Öksürükle beraber çıkan koyu sarı ya da yeşil renkte balgam,
  • - Merdiven, yokuşlu yol, hızlı yürüme ya da koşam gibi aktivitiler esnasında nefes nefese kalma bunun akabinde kalbin hızlı atması,
  • - Geceleri aniden yükselen ateşlenme,
  • - Vücudun yeterli oksijeni sağlayamamasından dolayı kas ve kemik ağrıları,
  • - Azalan oksijenin sinir hücrelerini sağlıklı bir şekilde taşıyamaması sonucu stres ve depresyon gibi durumların yaşanması,
  • - Duş sırasında aniden nefes almakta zorlanma, 
  • - Sürekli grip gibi üst solunum yolları hastalıklarının yaşanması koahın belirtileri arasındadır.

KOAH HASTALIĞI

KOAH HASTALIĞI

KOAH TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? KOAH HASTALIĞINA İYİ GELEN DOĞAL KÜR TARİFİ

Genellikle geç müdahale edildiği için son aşamada fark ediliyor. Uzman doktor öncelikle fiziki muayene ile akciğerin nefes alıp verildiği esnada çıkardığı sese bakılıyor. Daha sonra solunum fonksiyonu testine konularak hava akımının vücut içerisindeki akışı kontrol ediliyor. Son olarak akciğer röntgeni çekiliyor. Bu da ortaya çıkan hasarı öğrenebilmek için yapılır. Bu hastalık için kişinin sürekli temiz hava soluması gerekiyor. Ayrıca bol bol vitamin ve mineral bakımından zengin olan besinler tüketilmesi tavsiye ediliyor.  Akciğerlerdeki tıkanan hava keseciklerinin açılması için ise Dr. Feridun Kunak programında özel bir karışım tarifi vererek hastaların doğal yolla da tedavisini destekledi. Kunak, karışımı buzdolabında üç gün bekletip yumurtanın kabukları eridikten sonra karışımın hazır hale geleceğini, bir çorba kaşığı sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere günde dört kere içilmesi gerektiğini belirtti.

BİR YORUM YAPIN 1

Tabip 3 yıl önce

unlara gerek yok. Bizzat bolca (günde 2 adet yada fazla) haşlanmış yumurta yemek yeterlidir. Yıllarca söylenenin aksine yumurta her açıdan faydalıdır. İyi kolestrolü artırarak kalp krizleri ve felçlerden korur. Son yapılan araştırma da gösterdi ki yumurtada bolca bulunan interferon beta, covid-19 için en yüksek bağışıklığı sağlıyor. Bu proteine bolca sahip olanların covid-19 olmadıkları ispatlanmış. ABD'de en az covid-19 tavuk eyaleti olarak bilinen Kentucky'de görüldü. Bağışıklığı çok güçlü olanlar,kolay kolay hiç bir hastalığa yakalanmaz.