Tarhana (çörtük) otunun faydaları nelerdir? Çörtük otu hangi hastalıklara iyi gelir?

Çok güçlü bir kokuya sahip olan çörtük otu, yemeklerde sık sık baharat olarak kullanılır. Yağı da çıkartılarak kullanılan tarhana otu solunum yolu hastalıklarına oldukça fayda sağlar. Peki tarhana (çörtük) otunun faydaları nelerdir? Çörtük otu hangi hastalıklara iyi gelir? Sizler için tam bir şifa kaynağı olan çörtük otu hakkında merak edilenleri araştırdık. Haberin detayında çörtük otuna dair her şeyi bulabilirsiniz.

Halk arasında şifalı ot, dikenli ot ya da tarhana otu olarak geçen çörtük otu, keskin kokusu ile dikkat çeken otlar arasında yerini alıyor. Kozmetik ve gıda sektöründe geniş bir ağa sahip çörtük otunun yağı da çıkartılarak kullanılabilir. Kendiliğinden yetişen çörtük otu, kokusu ve tadı ile yemeklere farklı bir tat katıyor. Yüzyıllardır alternatif çağda kullanılan çörtük otu, solunumdan boşaltıma kadar pek çok hastalığa doğal ilaçtır. Yaprakları ve çiçeğinin ayrı ayrı kullanıldığı çörtük otu genellikle kurutularak tüketilir. Her aktarcıda bulunan çörtük otu yani tarhana otu evinizin bahçesinde de kolaylıkla yetişebilir. Maydanozgiller ailesine ait olan tarhana otu, sebze olarak da yemeği yapılabilir. Koku ve tadı ile yemeklere farklı bir aroma verir. Ülkemizde İzmir ve Manisa'da yetişen tarhana otu, güneşte kurutularak cam kavanozlarda muhafaza edilir. Yemek piştikten 15 dakika sonra atılarak tazeliği korunur. Ayrıca salata ve turşularda eklenebilir. Bazı yörelerde kaynatılarak çay olarak ta tüketilir. 

çörtük otunun faydaları

çörtük otunun faydaları

TARHANA (ÇÖRTÜK) OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? ÇÖRTÜK OTU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- Çörtük otunun böbreklere çok büyük bir faydası vardır. Besin atıklarının birikmesi ile böbreklerde oluşan taş ve kumu dökmede birebir etkili olur. Sancısız ağrısız bir şekilde çörtük otu taşı döker. 

- Böbreklerdeki taşı ve kumu dökmenin yanı sıra idrarı sökmede de etkili olur. Ayrıca mesanenin enfeksiyon kapması önleyerek ağrısız bir şekilde enfeksiyonların atılmasına yardımcı olur.

tarhana otunun faydaları

tarhana otunun faydaları

- Mide hastalıkları günümüzde sık sık yaşanan problemler arasındadır. Hazımsızlık, şişkinlik, ülser ve reflü gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayan problemleri ortadan kaldırır. Ayrıca oluşan hastalıkların şiddetini hafifletir. Özellikle yemeklerden sonra yaşanan gaz problemlerine iyi gelir.

- Tarhana otu çayı astım ve bronşit gibi akciğer hastalıklarına da iyi gelir. Nefes alış verişleri düzenleyen tarhana otu çayı, boğazdaki enfeksiyonlarını da temizler. Bronş borularında solunum yolu ile gelen enfeksiyonlu hücrelerin birikmesini önler.

çörtük otunun solunum yollarına faydaları

çörtük otunun solunum yollarına faydaları

- Kadınlarda daha fazla görülen kulunç ağrıları boyunda sık sık yaşanır. Tarhana otu gibi güçlü antioksidanlar oluşan kulunçları rahatlatır. Kasları yumuşatır.

- Tarhana otu ayrıca cilt hastalıklarına da iyi gelir. Özellikle egzama gibi sık sık yaşanan cilt sorununun şiddetini azaltan tarhana otu suyu cilt yüzeyindeki hücreleri de yeniler. 

BİR YORUM YAPIN 4

A.İLİ 3 yıl önce

Ben de Ş.KARAAGAÇ LIYIM.ANALARIMIZ ÇIÇEKKEN HALİNİ TURŞUNUN UST KISMINI BASTIRSIN VE ÇEŞNI VERSİN DİYE KOYARDI.MÜTHİŞ BİR LEZZET VE KOKU VERİRDİ.MERSİN DE BULDUM AMA TOHUMA DÖNMÜŞ HALDE BULDUM.KOYDUM TURŞUYA ÇOK KESKIN BİR KOKU.SULANDIRMAK ZORUNDA KALDIM. AMA FAYDASINI BİLMİYORDUM.MÜTHİŞ FAYDALI BÖBREGE.SOLUNUM.KAS GEVŞETİCİ DAHA ÇOK ŞEYE İYİ GELEN BİR BİTKİ İMİŞ.Çok güçlü

ERKAN GÜNEŞ 3 yıl önce

Bir arkadaş getirmiş bir tutam, Isparta Şarki Karaağaçtan. Acaba bu ot ne işe yarıyormuş diye araştırınca baktım ki, çok derde şifa imiş, hatta belki Covid-19 a bile etkisi olabilir bilmiyorum tabii ki de. Fakat okuyunca, paylaşmakta yarar var diye düşündüm. Çünkü, Allah her hastalığın şifasını da vermiş doğa içinde.

Toplam 3 beğeni

hacer uzun 3 yıl önce

tarhanada nasıl kullanıyorsunuz hamurunun içinemi yapıyorsunuz yoksa pişirirken baharat gibimi kullanıyorsunuz

Toplam 1 beğeni

Ayşe Topçu 3 yıl önce

Çok faydalı biz sadece tarhanada kullanıyorduk teşekkürler

Toplam 2 beğeni