Çin'deki Hantavirüs nedir? Hantavirüs belirtileri nelerdir? Hantavirüs nasıl bulaşır?

Bugün yayınlanan bir haberde Çin'de bir kişinin hantavirüs kaptığı ve öldüğü belirtildi. Haber sonrası hantal virüsü aratıldı. Bu virüs aslında farelerde bulunur. Özellikle farenin dışkısında bulunan bu virüs, çeşitli yollarla insanlara enfekte olduğundan ölümle sonuçlanabilir. Peki Çin'deki Hantavirüs nedir? Hantavirüs belirtileri nelerdir? Hantavirüs nasıl bulaşır? İşte soruların yanıtı:

RNA grubuna ait olan hantavirüs, normal olarak kemirgenlerde bulunur. Ancak hastalıklara yol açmaz. Bu kemirgenlerin insanları ısırması ya da dışkılarını insanların besinlerinin olduğu yerlere yapmasıyla insana geçer. İnsan vücudu için farklı vir virüs olan hantavirüs doğal olarak hastalıklara yol açar. Virüs ilk kez Güney Kore'nin Hantaan nehrinin yakınlarında görüldüğü için bu ismi almış. Kanamalı bir sürece neden olan hantavirüs böbreklerin işlevselliğini bitirir. Nadiren görülen hantavirüsü geçtiğimiz günlerde yeniden ortaya çıktı. Çin'de otaya çıkan ve bir kişinin ölümüne yol açan virüsün bir benzeri kenelerin insanları ısırması sonucu enfekte ettiği virüstür. Ülkemizde sıklıkla kenenin neden olduğu bu durum Uzak Doğu ülkelerinde daha şiddetli gelişir. Çünkü aynı genetik yapılara sahip olsa bile hantavirüs daha şiddetlidir. Uzak Doğu ülkelerindeki hantavirüs kanamalı ateşli seyrederken, Amerika kıtasında görülen Hantavirüs pulmoner sendrom tipi ise akciğerlere yerleşerek direk ölümlere neden olur. Amerika'daki hantavirüs çeşidi fare ve geyiklerden geçtiği düşünülür. 

çinde çıkan hantavirüsü

çinde çıkan hantavirüsü

HANTAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genellikle damarlara yapışan bu virüs hasara neden olur. Damarların geçirgenliğini artırdığından kanamalı hastalık olarak görülmüştür. Kan içindeki basıncın organlara geçmesi organdaki hücrelerin de kana geçmesi sonucu çeşitli hastalıklara davetiye çıkartır. Akciğer bu süreçte ödem toplar işlevselliğini yitirir. Daha sonra yüksek tansiyon görülür. Böbrekler yeteri sıvıyı alamadıklarından yeteriz kalır. Beyin tüm bu olumsuz durumlardan etkilenmemek için koruma kalkanı oluşturarak şoka girer. Bu da kalbe kanın yavaş gitmesine neden olur. Tüm bunlar virüsün vücuttaki etken dönemidir. İlk süreçte ise; yorgunluk, kalça, sırt, omuz gibi bölgelerde ağrı ve ateşlenme görülür. Baş dönmesi, karın ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtilerde seyri devam edenlerdir. Son ve en ciddi bulgu ise idrarda kanamadır. 

hantavirüsü vücudun fonksiyonlarını bozulduğundan beyin kendini korumak için şoka girer

hantavirüsü vücudun fonksiyonlarını bozulduğundan beyin kendini korumak için şoka girer

HANTAVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Fare ve diğer kemiriciler hantavirüs taşıyıcısıdırlar. Bu virüs hayvanların idrar ya da dışkısıyla çıkar. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan kişilerin gıdalarının dışarıda olması ya da tarlalardaki besinleri yeteri kadar yıkanmadan tüketmesiyle insan vücuduna geçer. Bir diğer durum da bu kemirgelerin ısırmasıyla kana karışır. Yapılan araştırmalarda ise insandan insana solunumla geçtiği düşünülür. Başka bir iddia da tavuk, inek ve kuzu gibi hayvanların bu kemirgenlerle teması yoluyla da insana bulaşmış olabilir. Virüs insan vücudunda 1 ay boyunca kuluçka dönemi yaşayıp kronik hastalık gibi belirtiler gösterebilir. Ortalama 2 hafta içinde belirtiler yavaş yavaş yaşanır.

virüs kana karışır damarlara yerleşir

virüs kana karışır damarlara yerleşir

HANTAVİRÜS TEDAVİSİ VAR MI?

Herhangi bir tedavisi olmayan hastalıklardan bir tanesidir. Enfekte olan hastanın fonksiyonları iyileştirilmeye çalışılır. Genelikle sıvı desteğiyle kan basıncı ve vücut için oksijen dengelenir. Virüsün içeride kalması engellenir. Antiviral ilaçlarla da belirtiler azaltılıp ölüm tehlikesi azaltır. Bilim insanları halen virüse dair ilaç araştırmaktadır. 

HANTAVİRÜS KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

- Tüm vücudun sirkeli su ile yıkanması

- Tarladan toplanan tüm besinlerin sirkeli ve ılık suda yarım saat dezenfekte edilmesi 

- Kemirgenlerin olduğu yerler çamaşır suyuyla temizlenmeli

- Fare ve diğer tür kemirgenlerin  ölüleri maske ve eldivenle alınmalı ya da üstlerine kireç dökülerek toprağa gömülmeli

- Mutfak araç gereçlerin sürekli yıkanması

- Kemirgenlerin eve girmemesi sağlanmalıdır. 

Tahin pekmez kilo aldırır mı? Aç karna pekmeze limon sıkıp yerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Tahin pekmez kilo aldırır mı? Aç karna pekmeze limon sıkıp yerseniz...

BİR YORUM YAPIN 0