Paluze nasıl yapılır? Osmanlı jölesi tarifi

Osmanlı Dönemi günümüzde Türk mutfağının en temelini oluşturan bazı yörelerde hala devam eden bir gelenektir. Özellikle sağlıklı yemekleriyle dillere destan olan enfes bir tatlı tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Soğuk algınlığına birebir olan muhteşem paluze yani Osmanlı jölesi nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim...

Paluze, nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Şimdilerde  başta Batı Trakya olmak üzere Balkanlar’ın Türk varlığı olan birçok kesiminde rastlanan bu tatlı, oldukça hafiftir. İsteğe göre meyve sularının nişasta ile kıvamlandırılmasıyla hazırlanan bu lezzet, Osmanlı jölesi olarak da bilinmektedir. Meyve suyu ile hazırlanacaksa vişne suyu, erik suyu, limon suyu, çilek suyu ile güvem suyu, kızılcık suyu, böğürtlen gibi mayhoş tatlarla buluşturulması gerekir. Hem renk veren hem de aromasını veren paluze, Osmanlı döneminde gelincik veya gül şurupları kullanılarak hazırlanıyor. Boğaz ağrısı, grip durumlarında sıcak olarak tüketilmesinde fayda olan bu lezzet, tarihte yapılan en basit tatlıların başında yer alıyor. Sizler de evde hazırlamak isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.

osmanlı jölesi nasıl yapılır

osmanlı jölesi nasıl yapılır

PALUZE TARİFİ:

MALZEMELER

1 litre sıcak su
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı gül suyu
1 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı soğuk su
Şam fıstığı ve file badem

paluze nasıl yapılır

paluze nasıl yapılır

YAPILIŞI

Tencereye suyu alıp güzelce kaynatın. Daha sonra kaynayan suyun içerisine şeker ve gül suyunu ilave ederek karıştırın.

Bir kasenin içerisinde nişastayı suyla açın. Bu karışımı kaynayan suyun içerisine yavaş yavaş ilave edin.

Koyulaşınca kaselere alıp üzerine şam fıstığı ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Yurduntepe Kayak Merkezi'ne nasıl gidilir? Kastamonu'da gezilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Yurduntepe Kayak Merkezi'ne nasıl gidilir? Kastamonu'da gezilecek yerler
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0