En kolay ekmek nasıl yapılır? Uzun süre bayatlamayan ekmek tarifi.. Tam ölçülü ekmek yapımı

Son günlerde Google üzerinde en çok aradıkları kelimeler arasında evde ekmek yapımı yer alıyor. Evde ekmeği nasıl yaparız ya da hijyenik olması açısından evde ekmek nasıl yapılır diye merak ediyorsanız mutlaka hazırladığımız içeriği okuyabilirsiniz. Bu ekmek hem sağlıklı hem de yapımı çok basit.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Ekmek, temel ihtiyaçlarımız arasında yer alan bir besindir. Un, su ve maya ile yapılan ekmeği sağlıklı ortamda evde kolayca pişirebileceğinizi biliyor muydunuz? Genelde fırından aldığınız ekmeklere son vererek aile bütçesine katkı sağlayabilirsiniz.  Kahvaltıların ve sofraların vazgeçilmez lezzeti ekmek, kültürümüzün de önemli yiyecekleri arasında. Fırında kolay olarak yapılabilen ekmek yapımı taze, güvenilir ve sağlıklı gıdalar tüketmek isteyen kişilerin tercihi oluyor. Bu tarifi sizlerle paylaşmamızın nedeni de bu yüzden. Mutfak severler evinde kendi temiz ve güvenilir ekmeğinizi hazırladığımız tarifle kolayca pişirebilirsiniz.

  • Hazırladığınız ekmek hamurunun tam kıvamında olması için ise ekmek hamuru yapımının tüm inceliklerine ve püf noktalarına hakim olmanız gerekiyor. 
     
  • Ekmeğin temelini oluşturan hamuru hazırlanırken yoğurma, fermantasyon ve pişirme adımlarını eksiksiz uygulamak, ekmeğin tam da istenilen yapıda olmasını sağlıyor.

Çıtır çıtır köy ekmeği nasıl yapılır? En sağlıklı köy ekmeği tarifiİLİŞKİLİ HABERÇıtır çıtır köy ekmeği nasıl yapılır? En sağlıklı köy ekmeği tarifi

EV YAPIMI EKMEK TARİFİ:

MALZEMELER

Yarım paket kuru maya (5,5 gram)
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su
2-2,5 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz

köy ekmeği

köy ekmeği

Artizan ekmek nedir ve Artizan ekmek nasıl yapılır? Evde Artizan ekmek yapımıİLİŞKİLİ HABERArtizan ekmek nedir ve Artizan ekmek nasıl yapılır? Evde Artizan ekmek yapımı

YAPILIŞI

Kuru maya, şeker ve ılık suyu geniş bir kaba alıp karıştırın. 5 dakika kadar mayanın çözünmesini bekleyin.

Daha sonra un ve tuzunu ekleyin. Hamurun bir araya gelmesi için tahta bir kaşıkla karıştırmaya başlayın. 

Homojen kıvama gelen hamuru un serili yüzeyde güzelce yoğurun.

5 dakika kadar yoğurduktan sonra yuvarlak şekli verin.

En kolay siyez unlu ekmek tarifi! Siyez buğdayı nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABEREn kolay siyez unlu ekmek tarifi! Siyez buğdayı nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir?

Üzerini streç filmle ya da bezle kapatıp en az 1 saat ılık ortamda dinlendirin.

İlk mayalandırma süreci bittikten sonra ekmek hamurunu üstten ve alttan zarf gibi kapatarak yoğurun. 

Hamura istediğiniz şekli verip yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun ve ikinci mayalanması için üzerini örterek 45 dakika kadar daha mayalayın.

Hazır hale gelen hamuru 200 derecede fırına orta rafa koyun.

Nem vermesi için tepsiyi koyarken 2-3 adet buzu da fırına atıp hemen kapağını kapatın.

Piştikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

EKMEK YAPIMININ PÜF NOKTALARI NELER?

  • Ekmeği pişirirken fırın tepsisine ısıya dayanıklı bir kabın içerisine su koyup fırını kapatırsanız ekmeğiniz daha leziz pişer.

En kolay ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları! Ekşi mayadan ekmek tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları! Ekşi mayadan ekmek tarifi

çıtır çıtır ekmek

çıtır çıtır ekmek

Mor ekmek nedir? Mor ekmeğin içinde ne var? Kolay mor ekmek tarifiİLİŞKİLİ HABERMor ekmek nedir? Mor ekmeğin içinde ne var? Kolay mor ekmek tarifi

  • Ekmek yapmaya yeni başlayanlardansanız ekşi mayayı bir sonraki aşamaya bırakın. Kuru, instant ya da yaş maya ile ekmeklerinizi yapmaya başlayın.
  • Tarifte yazan oranlara bağlı kalmaya özen gösterin.
  • Ekmek yapmaya henüz başladıysanız öyle çok büyük boyutlarda ekmek pişirmemeye özen gösterin.

EKMEK UZUN SÜRE BAYATLAMADAN NASIL KALIR?

Ekmeğin yeterince soğuduktan sonra aşırı nem kaybına meydan verilmeden ambalaj yapılması gerekiyor. Ekmeğin küflenmemesi için buharlaştırılmaması gerektiğini ve dilimlenerek tüketilmesinin bayatlamayı geciktiriyor. 

yumuşacık ekmek tarifi

yumuşacık ekmek tarifi

“Kuruyan ekmeği canlandırmak için bir tencereye az miktar su koyun ve kaynatın. Su buharı çıkmaya başladığında tencerenin üzerine bir süzgeç yerleştirin ve kuru ekmekleri koyun. Buhar ekmeğe yavaş yavaş nüfuz ettikçe ekmek kaybettiği nemi alacak ve yenilecek kıvama gelecektir. 

Ekmek kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Ekmek yeterince soğumadan torbaya konursa buhar nedeniyle küflenir. Ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar. Çünkü su kaybı kolaylaşır, kurur, kolayca ufalanır. 

ev yapımı ekmek

ev yapımı ekmek

Ekmeği bozulmadan buzdolabında saklayabiliriz. Böylece küflenmesini önlemiş oluruz. Ancak tazeliği doğal olarak azalacaktır. Bu ekmekler yine kızartılarak veya ısıtılarak rahatlıkla yenebilir. Eğer derin dondurucumuz varsa ekmeği -21 derecede taze olarak uzun süre saklayabiliriz.”

EKMEĞİN BESİN DEĞERİ NEDİR?

1 Dilim Miktara Göre Besin Değerleri

Besin Değeri 100 gramda 1 dilim / 25g
Kalori 256 kcal 64.0 kcal
Karbonhidrat 52.80 g 1.3 g
Lif 2.3 g 0.6 g
Protein 8.1 g 2.0 g

ETİKETLER

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 24

said 3 yıl önce

yine evdeyiz beyler

Toplam 2 beğeni

zafer gülten 3 yıl önce

marketlerde poşet içinde dilimlenmiş ekmek satılıyor,alıyorum ve uzun müddet ne bayatlıyor ne küfleniyor.yalnız endişem içine koruyucu katkı maddesimi konuyorda bu kadar uzun dayanabiliyor.

Toplam 1 beğeni

Evet 2 yıl önce

Yoksa küf olur

Toplam 0 Beğeni

ahmet 3 yıl önce

içerisine haslanmiş pateteste koyarsaniz daha uzun süre bayatlamaz rendeleyip koyun hamurun içine

Toplam 2 beğeni

Ismihan 3 yıl önce

Firinda Kaç dakika kalacagini yazmamissiniz ben yaptim simdi ama ne zaman firindan alsam diye düşünüyorum

Toplam 3 beğeni

İzmirli 3 yıl önce

Maya bulsak bizde yapacağız ama malesef bulamıyoruz

Toplam 2 beğeni

Mayacı 3 yıl önce

Benim babam maya fabrikasinda çalışıyor

Toplam 2 Beğeni

Ümmet 3 yıl önce

Kemdiniz yapin mayayi youtubeden bakin

Toplam 1 Beğeni

Vatandaş 3 yıl önce

mayasız bazlama veya gözleme...lahmacun..kol böreği yapabilirsiniz..Kabartma tozu varsa kurabiye gibi simit poağça yapabilirsiniz...mayasızda çok şey yapılabilir. Doğal mayada yapabilirsiniz nohut suyuyla..herşey Allahın izniyle yapılabilir. Sağlık olsun

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun