Sosyal medyada çocuğunuzu yayınlarken dikkat!

Seval Sönmez Durmuşoğlu, şiddet, boşanma ve çocuk haklarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri yasemin.com İçerik ve Yayın Yönetmeni İlkay Yaprak'ın sunduğu Yaşam Atölyesinde anlattı.

Boşanmak isteyen eşlerde mal varlığının paylaşımı ile ilgili kanunlar mevcut. Evlilikte veya öncesinde taraflar mal rejimini seçmediyse evlendiklerinde bu rejime tabi olurlar. Evlilik esnasında çalışan eşler, evlendikten sonra edinilen mallar boşanma aşamasında eşit olarak paylaşılıyor.

Burada önemli olan bir hususta mal rejiminde edinilmiş mal ve kişisel mal ayrımı vardır. Yani kişiye miras kaldığı zaman oradaki mal artık o kişinindir.

Günümüzde daha çok kadınlarda görülen şiddetlere yönelik önleyici ve koruyucu bazı tedbirler vardır. Mesela eşinden şiddet gören kadınlar için masrafsız bir şekilde Aile mahkemesine başvurarak kadının sağlığını ve güvenliğinin korunması için taleplerde bulunabiliyor.

Peki çocuk hakları neler?

Anne babaların günümüzde sosyal medyada sıklıkla sergilediği çocuklarının, en mahrem alanlarına yönelik paylaşımları üzerine çocuğun elbette bazı hakları var. Ancak, bu süreçleri ebeveynler yönetiyor. Bu çok güncel bir sorun. İlerleyen zamanlarda, yani bugünün çocukları, ilerde ebeveynleri için dava bile açabilir, bunun yaşanmış örnekleri de var.

Son olarak 15 yaşında bir kız, ailesinin kendisi ile ilgili paylaştığı fotoğraflara dava açarak, hem fotoğrafların kaldırılmasını hem de kendisine manevi tazminat davası açılmasını istedi. 

Bu konu üzerine yapılması gereken şey ise, sosyal medyadaki kişisel veri paylaşımı (fotoğraf, video vs.) paylaşıyorsanız sonuçlarını mutlaka ve mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Mesela çocuğunuzun mahrem alanlarını paylaştığınız bir hesabının herkese açık olduğunu düşünün. Kişisel verilerin korunması kanuna göre bunu herkese açıyorsanız aslında üçüncü kişilerin o verileri toplaması ve işlemesine rıza gösteriyorsunuz demektir. Gizliliğin dışında fotoğrafta ne paylaşıldığına dikkat edilmesi de son derece önemlidir.

Bu demek değil ki çocuğun fotoğrafları hiç paylaşılmasın, yine paylaşılsın fakat düşünülerek ve dikkat edilerek paylaşılsın.

Blogger anneye 'çocuk istismarı' davası

İLİŞKİLİ HABER

Blogger anneye 'çocuk istismarı' davası

BİR YORUM YAPIN 0