Zafer Akıncı ile kayınvalide ilişkileri

Kayınvalidenizle ya da gelininizle sorun mu yaşıyorsunuz? Bu sorunlar artık içinden çıkılmaz bir hal mı aldı? İşte sizler için Psikoloji Bilimi Doktoru Zafer Akıncı'dan öneriler

Tarihin en eski sorunlarından biri gelin kayınvalide kavgasıdır. Peki gelin ile kayınvalide arasında yaşanan bu amansız savaşın sebebi nedir? Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında neler yapmak gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını Psikoloji Bilimi Doktoru Zafer Akıncı Yasemin.com'a anlattı.

Gelin kayınvalide arasındaki rekabetin nedeni nedir?

Gelin ile kayınvalide arasındaki rekabetin temel nedeni erkek üzerinde egemenlik kurmaktır. Gelin ile kayınvalide arasında var olan tüm sorunların özünde erkeğin karısının mı yoksa annesinin mi sözünü dinleyeceği sorusu yatıyor. Bana gelen gelinlerin çoğunun ilk söyledikleri şey "Kocam benim sözümü dinlemiyor ama annesinin sözünü dinliyor". Ya da bunun tam tersi durumlarla karşılaşıyoruz, kayınvalide, oğlunun eşinin sözünü çok dinlediğinden şikâyet ediyor. 

Peki kadınlar, erkek üzerinde egemenlik kurmaya neden bu kadar önem veriyor. Onları böyle davranmaya iten sebep nedir?

Gelin kayınvalide ilişkilerinin temelinde yatan bu rekabet durumunun psikoloji biliminde adı koşullandırılmış bilinçaltı tepkiselliğidir. Peki bu ne demek? Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Biz evlenene kadar annemiz,teyzemiz gibi yakınlarımız tarafından kayınvalide ile olan ilişkilerimize hazırlanıyoruz. Mesela annemiz diyor ki bize “Kendini ezdirme”. Bu sözle büyüyoruz ve bilinçaltımıza bu şekilde yer ediyor. Peki kayınvalidenin bilinçaltında ne var “Aman dikkat et oğlanı geline kaptırma”. Gelin ve kayınvalidenin bilinçaltı bu şekilde yakın çevre tarafından dolduruluyor. 

İŞTE ERKEKLERE ÇÖZÜM ÖNERİSİ 

Gelin kayınvalide arasındaki sorunun temel sebebi olan erkekler bu durumda ne yapmalı?

Birçok erkek, karısı ve annesi kavga ettiğinde arada kalmamak için geri çekiliyor ve kavgaya asla karışmıyor. Bu çok büyük bir hata…

Erkeklerin karısı ve annesi arasında kalmaması için eşi ile annesi arasına hat çekmesi gerekiyor. Erkeğin annesine bir hat çekip 'Hayır bizim hayatımıza karışamazsın' demesi gerekir. Kendi karısına da hat çekip 'Hayır anneme böyle davranamazsın' demesi lazım. Erkek ikisine de hak vererek işi çözebilir.

Erkek eşi ile annesi arasında bir tartışma olduğunda karısına “evet haklısın ama annem ya ne yapayım? Kavga mı edelim? Benim üzerimde emeği var ne yapalım?” demeli. Kadın eğer kocasının ona hak verdiğini bilirse sakinleşiyor ve savaşma isteği azalıyor. Kadının kavga etmesinin nedeni kocasının ona hak vermediğini düşünmesi. Bu sefer kadın kendini ispatlamaya çalışıyor. Hem karına hak vereceksin hem annene gidip onu sakinleştireceksin.

Erkeğin hem annesinin hem de eşinin gönlünü alması gerekir. Bir erkek annesine karşı karısını savunmamalı. Ya da tam tersini yapmamalı. 

Bir kadın kayınvalidesi ile sorun yaşıyorsa bunu nasıl eşine anlatmalıdır? 

Bir kadın kayınvalidesi ile sorun yaşıyorsa, eşine bu durumu anlatırken asla “senin annen var ya...” şeklinde suçlayıcı bir ifade ile başlamamalı. Çünkü bu tarz başlayan ifadeleri erkekler çoğu zaman dinlemiyor.

Kadın yaşadığı sorunu eşine 'kendi duygusunu seslendirme' yöntemi ile anlatmalı. Bu yöntem de olayı 'ben' odaklı anlatmak gerekir. Mesela olayı anlatırken cümleye “ben bugün bir olay yaşadım ve çok üzüldüm” şeklinde başlamak gerekir. Karşı tarafın hatasını ön plana çekmek yerine kişinin kendi mağduriyetini ön plana alarak konuşması daha uygun olur. 

Peki evlenecek olanlara ya da evlilere bu konu hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?  

Kayınvalidenizle çok iyi geçinmeye çalışmayın. Bu davranış yanlış bir şartlanmaya neden oluyor. Aşırı samimi ilişkilerden daha sonra çok büyük kavgalar çıkıyor. Çünkü siz bir fedakârlık yapınca ister istemez karşı taraftan da bir karşılık bekliyorsunuz. Bu karşılığı alamadığınızda hayal kırıklığı yaşıyorsunuz ve bu durum ilişkilere de yansıyor.

Bu gibi durumların ortaya çıkmaması için kayınvalidenizle ya da gelininizle süper iyi geçinmeye çalışmayın. Bunun yerine gerçekçi olun. Çok büyük beklentiler içine girmeyin. Abartılı davranışlar yerine normalleşmeye çalışın. Normal olun.

İnsanlar neden zayıflamak istemelerine rağmen diyet yapamıyorlar? Çünkü diyetler uygulanabilir değil. Bu gelin kayınvalide ilişkilerinde de böyledir. Birinize ömür boyu uygulayabileceğiniz şekilde davranın. Çünkü sahte ve abartılı tavırlar ömür boyu sürdürülemez. Bu sebeple sürdürülebilir ve gerçekçi tavırlar sergileyin. 

Sevdenur Demir

Orta sehpa seçerken dikkat edilmesi gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Orta sehpa seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Çocukların saçlarına jöle sürmek sakıncalı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Çocukların saçlarına jöle sürmek sakıncalı mı?
Bülent Serttaş: 'evimi gözetliyorlar'

İLİŞKİLİ HABER

Bülent Serttaş: 'evimi gözetliyorlar'
Beyazıt Öztürk'ün evlenmeye niyeti yok!

İLİŞKİLİ HABER

Beyazıt Öztürk'ün evlenmeye niyeti yok!

BİR YORUM YAPIN 0