Doğum sırası kişiliği etkiler mi? Doğum sırası kişiliği nasıl etkiler?

Ailedeki en büyük çocuğun diğerlerine kıyasla daha fazla sorumluluk sahibi olduğu diğerlerinin ise daha rahatına düşkün oldukları söylentisini duymuşsunuzdur. Peki bu söylentiler ne kadar doğru hiç düşündünüz mü? Doğum sırası kişiliği etkiler mi? Doğum sırası kişiliği nasıl etkiler? Yapılan araştırmayla birlikte doğuma göre ilk, orta ve son çocuğun özellikleri değiştiği ortaya konuldu.

Dünyaya geldikleri andan itibaren her ne kadar anne ve babanın genetik kodları çocuğa taşınsa da çocukların hepsi farklı farklı kişilik özelliklerine sahip oluyor. Bu durumun çocukların doğum sırasına göre değiştiği ortaya çıktı. Aile yapısı hakkında yapılan araştırmaya göre, çocukların doğum sırası karakteri üzerinde belirli özellikler barındırıyor. Doğum sırası teorisi ilk olarak 1920’li yılların sonlarında Sigmund Freud'un arkadaşı olan Alfred Adler tarafından tartışma konusu olmuştur. Bununla birlikte Adler'in araştırmalarını devam ettiren uzmanlar, ailedeki doğum sırasının birinin kişiliğini etkilediğini kanıtladı. Bu durum ailenin genişlemesine göre şekil alırken, eğitim ve aile yapısı da etkin faktör olmaktadır. 

Çocuklarda doğum sırasına göre karakter değişimi

Çocuklarda doğum sırasına göre karakter değişimi

Bir ebeveynin doğum sırası çocuk karakterlerinin farklı olması için eşit, iletişime açık, özgüvenlerini destekleyici olmalıdır. Bütün çocukların aynı olmayacağı bilinciyle, yetenek ve meyilleri doğrultusunda eğitim ve destek göstermeleri gerekmektedir.

Doğum sırasının çocukların kişiliğine etkileri

Doğum sırasının çocukların kişiliğine etkileri

İLK DOĞAN ÇOCUK

Ailenin ilk göz ağrısı olarak tanımlanan en büyük çocuk, genellikle doğumundan itibaren ilgi odağı olur ve daha henüz hiç bir kardeşin olmamasıyla tüm olanaklardan yararlanır. Bununla birlikte anne ve babanın acemilik dönemine de denk gelen ilk çocuklar, yetiştirilirken bu acemiliğin olumsuzluklarıyla da fazlasıyla karşılaşır. Dolayısıyla bir anne ve babanın en mükemmel olmasını istediği yöntemlerle büyütülür. Bu sebeple ilk doğan çocuklar lider vasıflı olabileceği gibi tam dersi aileye en bağımlı kişiliklerde de olabilmektedir. İki uç noktanın görüldüğü ilk çocukların sorumluluk sahibi, muhafazakar ve güç endeksli oldukları grup araştırmalarında kanıtlandı. Küçük kardeşlerine karşı duydukları yükümlülükle, genelde aile sahibi olma isteği ve ilgisi yoğun olduğu ortaya konan ilk çocuklarda, anne ve baba ilgisini kardeşleriyle paylaştığını gördükçe artık büyüdüğünün bilinci yerleşir. Dolayısıyla idol olan ebeveynleri gibi kişilik özelliklerinde baba yada anne olma eğilimi vardır.

ilk çocuk kişiliği

ilk çocuk kişiliği

ORTANCA ÇOCUK

Ortanca çocuğun genelde idolleri olan bir üst çocukla yarış halinde olduğu kanıtlanmıştır. Daha bir üst kardeşi geçmeye yönelik davranışlar sergileyebilmektedirler. Rekabetçi ve diplomatik olduğu ortaya konan ikinci çocukların kişilik özelliklerinde bazen yaşlarına uygun olmayan kişilik hedefleri yer alır. Hırslı olmalarıyla da bilinen ortanca çocukların gelişim hızları yüksek olmaktadır. Ortanca çocuğun kişilik özelliklerinden biri de bencilliğiyle beraber problemlere karşı çözme yetisi kazanır. Daha mantıklı ve realist hareket eden ortanca çocuklar, hem ebeveynleri hem de kendinden büyük olan kardeşleri tarafından korunup kullanırlar bu yüzden daha güvenli hissederler. Hata yapmaya meyilli yapısı ve tecrübe yeteneğiyle, ders çıkarma eğilimleri yüksek olarak ölçülmüştür.

Ortanca çocuk kişiliği

Ortanca çocuk kişiliği

EN KÜÇÜK ÇOCUK

Araştırmalara göre en küçük çocuk, hem ebeveynleri hem de ailenin geri kalanı için ilginin sürekli üstünde olduğu karakter tipidir. En küçük çocukta bu sürekli ilgi görme durumu, benmerkezcilik problemini ortaya çıkarmaktadır. Ebeveynler genellikle en küçük çocuğa daha toleranslı olma eğilimindedirler. Daha az sorumluluk sahibi, daha talepkar ve daha fazla bağımlı bireyler olma ihtimalleri yüksek olduğu ortaya konan en küçük çocukta, ailenin neşe kaynağı olma eğilimi vardır. Yapılan araştırmalar neticesinde, daha bağımsız ve özgürlüklerine düşkün oldukları ortaya çıkmıştır. Büyük kardeşlerle başa çıkma konusunda, sürekli üstün hissetme ve aşağılama kompleksi barındırırlar. En hızlı sporcular, en iyi müzisyenler veya en yetenekli oyuncular genelde ailenin en küçük çocuklarıdır. Ayrıca çok sosyal olmaları, daha sorumsuz ve uçarı olmaları ile bilinirlerken, en küçük çocuklarda kişilik yapısının en ortaya çıkan özelliği aşırı sosyallik durumudur.

En küçük çocuk kişiliği

En küçük çocuk kişiliği

TEK ÇOCUK

Doğum sırası olmaksızın ailenin tek çocuğu olma özelliğini taşıyan çocuklar da genelde en küçük çocukla ortak özellikleri barındırır. Bir noktada en küçük çocuktan ayrılan özelliği kendinden başka kimseyi bilmediği için, okul hayatında benmerkezciliği fazla olup, sosyal yaşamda iletişim kopukluğu görmeleridir. Her yaptıklarının onaylanıp takdir edilmesini bekleyen tek çocuk, ilerideki yaşantısında psikolojik sıkıntılar yaşayabilmektedir. Kardeşleri olmayan tek çocuğun, hayal gücü diğer çocuklara göre daha gelişmiş olduğu ortaya konan gerçekler arasındadır. Tek çocuk, yarışacak biri olmadığı için hemcinsi olan ebeveynle yarışır. Aile tarafından şımartılan çocuklar, dışarı hayatlarında da aynı ilgi ve alakanın göbeğinde olmak istemektedirler. Ayrıca yapılan araştırmalarla mükemmeliyetçi ve akıllarına koyduklarını yapan insan modeli oldukları ortaya çıkmıştır.

MasterChef Somer Sivrioğlu'ndan turşu için altın oran!Ünlü şeften turşu kurmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

MasterChef Somer Sivrioğlu'ndan turşu için altın oran!Ünlü şeften turşu kurmanın püf noktaları

BİR YORUM YAPIN 2

merve 1 yıl önce

bende tek çocuğum ama pek uymuyor

Toplam 2 beğeni

Lalalara 1 yıl önce

Bu kadar etkilediğini bilmiyodum

Toplam 4 beğeni