Ebeveyn bağımlılığı nedir? Çocuğun anne-babaya olan bağımlılığı tehlikeli mi?

Çocukların annesiz duramama veya babasını görmeden uyuyamama gibi alışkanlıkları çoğu ebeveynin hoşuna gitse de aralarındaki bu bağ, bağımlılığa dönüştüğünde çocuğun gelecekteki hayatında bazı problemleri ortaya çıkarabilmektedir. Çocukların ebeveynlerine karşı besledikleri bu yüksek bağlanma zararsız gibi gözükse de bazı durumlarda tehlikeli boyutlara da yol açabilmektedir.

Çocuklar dünyaya ilk geldiği günden itibaren bakımını gerçekleştiren kişiye karşı savunmasız bir şekilde bağlı olurlar. Bu bağ onun hayata adapte olmasının ardından huzur ve güvene doğru evrilir. Bebeklik evresinde bakımını üstlenen anne babaya karşı bakım ve ilgi ihtiyacının karşılanmasından dolayı ayrıldıklarında bırakmak istememeleri normaldir. Gelişimini tamamlayan çocuktan yavaş yavaş kendi ihtiyaçlarını bağımsız olarak gidermeleri ve sonrasında güvende hissettikleri ailesinin yanına dönmeleri beklenir. Ancak bazı durumlarda çocuk bağımsız olmak istemez ve anne ya da babadan kopma söz konusu olmaz. Okula başladıklarında sıralarda ağlayanlar, diğer insanlarla iletişim kurmaktan kendini kaçıranlar oldukça fazladır. Bu durum "ebeveyn bağımlılığı" olarak bilinir. Ebeveyn bağımlılığı nedenleri ise pedagoglar tarafından madde madde açıklandı. Peki ebeveyn bağımlılığı taşıyan çocuklara nasıl davranılmalı? Ebeveyn bağımlılığı tehlikeli mi?

Ebeveyn bağımlılığı

Ebeveyn bağımlılığı

Anne bağımlılığı nasıl geçer? Çocuklarda anne bağımlılığına karşı 7 öneri!İLİŞKİLİ HABERAnne bağımlılığı nasıl geçer? Çocuklarda anne bağımlılığına karşı 7 öneri!

EBEVEYN BAĞIMLILIĞIN NEDENLERİ

  • ÇOCUĞUN MİZACI

Her birey farklılık gösterirken, her çocuk da kendi içerisinde farklılık gösterir. Kimisi dışarıya dönük sosyal becerilere hakimken, kimisi içine dönük sessizdir. İçe dönük çocuklar için yeniliklere karşı daha zaman tanınması gerekir.

ebeveyn bağımlılığının nedenleri

ebeveyn bağımlılığının nedenleri

  • ÇOCUĞUN HAYATINDAKİ DEĞİŞİKLER

Çocuğun ebeveyn bağımlılığını tetikleyen durumlar arasında; taşınması, yeni kardeşin olması, okul değişikliği gibi faktörler yer almaktadır. Bu tarz durumlar söz konusu olduğunda kesinlikle çocuğa önceden bilgilendirme yapılmalıdır. Hazırlık sürecine gidilmeli ve her şeyin kontrol altında ve normal olduğunun düşüncesi aşılanmalıdır. Çünkü belirsizlik her insanı korkuttuğu gibi çocuğu da korkuya götürecektir. Bu korku onu ebeveyne daha çok bağımlı kılar. Çünkü çocuklar ailelerinin yanında potansiyel kötülüklerden ve belirsizliklerden kurtulurlar. Bu tarz değişikliklerde uzakta ama ihtiyacı olduğu anda hemen yanına geleceğinizi hissettirmelisiniz.

ebeveyn bağımlılığı neden olur

ebeveyn bağımlılığı neden olur

EBEVEYN BAĞIMLILIĞI OLAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALI?

  • ÇOCUĞUN DUYGULARINA KARŞI EMPATİ YAPMALISINIZ

Çocuklar yapıları gereği anlaşılmadıklarını düşündüklerinde ilgi çekecek abartı davranışlar sergileyebilirler. Bu tarz bir durumda "Korkulacak bir şey yok" gibi ibareler etkili olmaz. Çünkü korkunun temelinde sizin olmadığınız ve bilmediği durumla karşı karşıyadır. Onun yerine bu durumu açıklamak onu konuşarak rahatlatmak ve sürekli istediğinde yanında olacağınızı bildirmeniz çocuk açısından rahatlatıcı olacaktır. 

Sonraki yeni durumlarla karşı karşıya kaldığına söylediğiniz sözleri hatırlayacak ve daha cesur davranışlar sergileyecektir.

ebeveyn bağımlılığı olan çocuklara nasıl davranılmalı

ebeveyn bağımlılığı olan çocuklara nasıl davranılmalı

  • ROL MODEL OLMALISINIZ

Çocuğun ilk gözünü açtığında gördüğü kişiler rol modelleridir. Yemek yemeği, gülmeyi, konuşmayı öğrendiği gibi sakin kalmasını da öğrenmesi gerekmektedir. Eğer çocuğun okula gitmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda kaygılı davranış belirtileri gösterirseniz hem çocuk bu kaygıyı ezberleyecek, hem de siz kaygılandığınız için kötü bir şeylerin olacağını düşünecektir. Dolayısıyla bu durum ebeveyn bağımlılığını da tetiklemektedir. Ancak ebeveyn sakin kalır ve açıklamalarıyla çocuğa destek olursa, ebeveyn bağımlılığının ve kaygı bozukluğunun da önüne geçecektir.

ebeveyn bağımlılığı olan çocuklar

ebeveyn bağımlılığı olan çocuklar

EBEVEYN BAĞIMLILIĞI TEHLİKELİ Mİ?

Psikiyatri öğretilerinde bağımlılık yerine bağlılık olarak anlatılmaktadır. Çocuk anne babaya bağlı ama bağımlı olmamalıdır. Kendi kararlarını verebilmeleri ve ders çıkarma mantığına erişebilmeleri için önemli unsulardan biridir.

Ebeveyn bağımlısı olan çocuk hayatta risk almaktan daima korkacaktır. Bu korku beraberinde anne baba ilgisini daha çok üstüne çekerse, ileride aynı ilgi odağını başkalarından bekleme sonucu depresyon, düşük özgüven ya da anne baba yerine koyacağı bağımlılık türlerini peşinden getirecektir.

Ebeveyn bağımlılığı tehlikeli mi

Ebeveyn bağımlılığı tehlikeli mi

BİR YORUM YAPIN 0