Spor yapan çocuklarda başarı oranı artıyor! Düzenli egzersizin çocuklara faydaları neler?

Yapılan araştırmalar sonucu spor yapan öğrencilerin, spor yapmayan öğrencilere göre akademik başarıyı daha hızlı yakaladığı öğrenildi. Okul başarısından endişe duyulan çocukların, spor yaparak başarıyı yakalayacağı açıklanırken, ruhsal hastalıkların da belirtilerini ortadan kaldırdığı açıklandı.

ABD Michigan Üniversitesi'nde farklı grup, cins, yaş ve ırktaki çocuklarda gerçekleştirilen bir araştırmada başarı oranlarının sadece spora bağlı olduğu anlaşıldı.

spor yapan çocuk

spor yapan çocuk

Spor yapan çocuklarda motivasyon, mücadelecilik, stratejik düşünme, enerji dengesi, rekabet ve dayanıklılık gibi yetileri kazandırdığı fark edildi. Ancak asıl olay ise spor sonucu daha çok alınan oksijenin kana karışarak, beyinde çalışmayan bölgeleri çalıştırması olarak açıklandı. 

spor yapan çocuk

spor yapan çocuk

SPOR YAPAN ÇOCUK HAFIZASINI KALICI KULLANIYOR

Spor yapan çocuklarda beyin türevli nörotrofik faktör ismi verilen bir protein salgılanıyor. Bu da beyindeki sinirler arası bağlantının çok daha hızlı kurulmasını sağlıyor. Bu proteinle öğrenilen bilgiler ise spor yapmadığı döneme oranla çok daha kalıcı bilgiler kaydettiği belirtildi.

spor yapan çocuk

spor yapan çocuk

Çocuklarda spor yapma sonucu beyinde ön prefrontal korteks yani odaklanmayı sağlayan ve hafızayı kontrol eden bölgenin de daha büyük olduğu ortaya konuldu. Spor yapan çocukların hafıza problemi çekmediği, matematik problemlerini akranlarına oranla daha kısa sürede bitirdiği kanıtlandı.

spor yapan çocuk

spor yapan çocuk

ÖZ DİSİPLİN KAZANDIRIYOR

Sporda rekabeti, odaklanmayı, ve kazanmayı ya da kaybetmeyi öğrenen çocuk okul hayatında daha disiplinli ve planlı çalışmaya başlıyor. Beyin yapısı sporla öğrendiği bu disiplini tüm hayatına uygulatıyor. Bunun hazzına erişen çocuk sporu bırakmayı kendi istemiyor hale geliyor.

spor yapan çocuk

spor yapan çocuk

ÇOCUKTA  AGRESİFLİĞİ AZALTIYOR

Ergenliğe doğru uzanan çocuğun hayat yolculuğunda ailesiyle yaşadığı çatışmalar, akran kavgaları sporla son buluyor. Spor yapan çocuğun, salgıladığı endorfin ve dopamin gib maddeler ona; stres yönetimi, sabır, mücadele ruhu ve baskı altında çalışma ruhunu kazandırıyor.

Kendini kontrol edebilmesiyle beraber, gördüğü taktir ya da ilgi ona başarı hissi kazandırırken huzur seviyesinde artış olduğu saptandı. Dolayısıyla spor yapan çocuğun depresyon, anksiyete gibi ruhsal hastalık belirtilerini de ortadan kaldırdığı öğrenildi.

spor yapan çocuk

spor yapan çocuk

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0