Ebeveynlerin korkulu rüyası! Dijital kaçırılma nedir? Paylaşanababalık nedir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan sanal dünyada dijital olarak var olmak önemli bir konu haline geldi. Paylaşımların başkaları tarafından alınıp kullanılması tehlikesiyle birlikte anne babaların mutlu anlarını sosyal medya üzerinden paylaşması da korku dolu rüyalara neden oldu. Uzmanlar açıkladı, çocuklar üzerinde tehdit haline gelen dijital kaçırılma nedir? Paylaşanababalık nedir?

Dijital dünyada varlık oluşturmak ve bu varlık adı altında video, fotoğraf ve yazılar paylaşmak oldukça normal hale getirildi. Bu konu üzerinden yapılan araştırmalarla uzmanlar uyardı. Dönemin en kötü haberlerinden olan ve bir çok ebeveyni endişeye sokan dijital kaçırılma ve "paylaşanababalık" kavramıyla, çocukların örüntüleri elden ele gezer halde geldi. Kullanıcılar genelde günlük aktivitelerine dair bilgiler verirken daha önce hırsızlık olaylarının kullanıcıların sosyal medya hesaplarına bakarak yaptıklarını bildiren uzmanlar bu sefer siber bir sıkıntı haline gelen çocuk görüntüleri hakkında uyardı.

dijital kaçırılma

dijital kaçırılma

DİJİTAL KAÇIRILMA NEDİR?

Platformlarda "paylaşım" kavramı ve "ebeveynlik" kavramlarının birleşimiyle ortaya çıkan "paylaşanababalık" kavramını açıklayan uzmanlar, aslında başka kullanıcıların çocukların görüntülerini görmesine ve almasına olanak sağladığını belirtti. Bu konuda uyarı yapan uzmanlar başkalarının çocuklarının fotoğraf ve videoları gibi içerikleri alıp başka hesaplarda paylaşmasına ise "dijital kaçırılma" olarak nitelendirildiğini belirtti.

sanal tehdit

sanal tehdit

Dünyada artan vaka sayıları ile birilerinin başka birilerinin paylaşımını yaptığı içerikleri paylaşmasıyla birlikte, dijital yolardan kopyalanmasıyla ortaya çıkıyor. Uzmanlar, kontrolsüzce paylaşılan çocukların içeriklerine yönelik olan saldırılar hakkında dijital kaçırılmalar olduğunu ve deepfake teknolojisi ile gerçeğinden ayırt edilemez sonuçlar ortaya çıktığını öne sürdü.

aile fotoğrafı

aile fotoğrafı

PAYLAŞANABABALIK NEDİR?

Çocuklarının her anını paylaşmaktan mutluluk duyan ebeveynler için paylaşanababalık kelimesi kullanılırken, paylaşımların çalınıp başkalarının kötü amaçlarla kullanmasıyla yine ebeveynlerin başı ağrımaktadır. Bu sanal kopyalamayla yapılan dijital kaçırılmanın genelde çok paylaşımda bulunan ünlü ya da tanınmış kişilerden olduğunu açıklayan uzmanlar, çocukların kendi haklarını elde edinceye kadar kesinlikle paylaşılmamasını da önerdi.

fidyecilere dikkat

fidyecilere dikkat

FİDYECİ ÇETELERE DİKKAT

Deepfake teknolojisi ile paylaşanababalık yapan ebeveynlere video içerikleri düzenlenerek fidye çetelerinin alıkoyduğunu ve aslında çocuk parka oyun oynarken ya da okulda olurken sanki kaçırılmış gibi göstererek, hesaplarına para istendiği belirtildi. Çocukların fotoğraflarını kullanarak oluşturulan videolarda sanki zor durumdaymış ve yardım istiyormuş gibi görünen görüntülerle ebeveynleri panik haline sokup, yanlış hareketlerde bulunmasına olanak sağlandığı ifade edildi.

sanal tehditten kurtarma

sanal tehditten kurtarma

ÇOCUKLARI SANAL TEHDİTTEN NASIL KURTARABİLİRİZ?

  • Ailelerin en önce yapması gereken mevzunun çocukları ile iletişim kurmak olduğunu öne süren uzmanlar, çocukların anlık konumlarını takip edebileceği uygulama ve cihazlar kullanmasını önerdi. 
  • Özellikle ortak ve ücretsiz internet ağlarına bağlanmamak, telefon ve tablet güncellemeleri yapmamak, tanımadığımız kişilerin bilgisayarları üzerinde telefon bağlantısı sağlamamak gerektiği önerilen durumlar arasında yerini alıyor.
  • İndirilen uygulamaların istedikleri izinlere dikkat edilmeli, fotoğraf ve videolara sürekli izin verilmemesi gerekmektedir.

Özel Haber / Hümeyra Akbayrak

İbn-i Sina'nın mucize tavsiyeleri! İşte vücudu dipçik gibi yapacak besinler ve faydaları

İLİŞKİLİ HABER

İbn-i Sina'nın mucize tavsiyeleri! İşte vücudu dipçik gibi yapacak besinler ve faydaları

BİR YORUM YAPIN 0