Uzmanlardan kritik uyarı: "Tiktok dilenciliği"ne dikkat! Aileler ne yapmalı?

Özellikle okul çağındaki çocukların aynı bahaneleri kullanarak sosyal medya platformu TikTok üzerinden canlı yayın açarak para istediği ortaya çıktı. Gün geçtikçe artış gösteren bu yeni tehlikeye karşı uzmanlar anne babalara kritik uyarılarda bulundu. "Tiktok dilenciliği"ne dikkat edin! Peki aileler ne yapmalı? İşte uzmanından öneriler...

Sosyal medya platformlarının neden olduğu ahlaki yozlaşmanın bir numaralı kurbanları olan özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar arasında artan yeni sosyal medya trendi gün geçtikçe artış gösteriyor. Bilinen en zararlı sosyal medya platformları arasında gösterilen TikTok üzerinden canlı yayınlar açarak okul ihtiyaçları veya burs gibi bahanelerle para isteyen öğrencilerin sayısında artış gözlemlendiği görülüyor. Uzmanlar "Tiktok dilenciliği" olarak adlandırılan özellikle ergenlik dönemindeki çocukların kullandığı bu yeni sosyal medya trendine dair önemli uyarılarda bulundu.

Tiktok dilenciliği

Tiktok dilenciliği

"AKRAN ZORBALIĞINI TETİKLEYEN EN ÖNEMLİ NEDEN"

Sabah'tan Ceyda Karaaslan'ın haberine göre; "Sosyal medya platformları üzerinden yapılan canlı yayınlar özellikle ergenlik dönemine geçen çocukların kolay yönden para kazanma düşüncesiyle yapılmaktadır. Bu türden canlı yayınlar çocuklarının sapık, terörist, narsist bir kişiyle iletişime geçmesine neden olabilir. Bu durumun ebeveynler tarafından kontrol edilmesi, buna izin verilmemesi gerekmektedir. Kilit rol ebeveynlerde" ifadelerini kullanarak anne babalara kritik uyarılarda bulunan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer özellikle son dönemde artış gösteren akran zorbalığının artmasındaki en önemli nedenlerden birinin de sosyal medya platformları olduğunu söyledi. Kamer konuyla ilgili olarak ayrıca şöyle konuştu:

"Akran zorbalığını tetikleyen şeyler değişti. Eskiden çocuklarımızı sadece televizyonda şiddet içeren içeriklerden, dergilerden, mecmualardan koruyorduk. Şimdi dijital dünya var ve içerikler neredeyse sonsuz. Buna bağlı olarak akran zorbalığı da arttı. Öğrenciler maalesef bu işleri normalleştirdi"

Akran zorbalığı

Akran zorbalığı

Akran zorbalığı nedir, çeşitleri nelerdir? Çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERAkran zorbalığı nedir, çeşitleri nelerdir? Çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir?

AİLELERİN YAPMASI GEREKENLER NELER?

Çocukların sosyal medyanın zararlı etkilerinden korunmasında kilit rolü oynayanların ebeveynler olduğunun altını çizen Kamer ailelere şu şekilde önerilerde bulundu:

Tiktokta yeni tehlike

Tiktokta yeni tehlike

  • Sosyal medya platformlarında 13 yaş sınırlaması olduğu düşüncesiyle çocuklarımız nasılsa hesap açamaz diye düşünmemek gerekiyor. Çünkü çocuklar yaşlarını büyük gösterip hesap açabiliyorlar. Bunun herhangi bir kontrolü yok.
  • Çocuğa sosyal medya hesabı açıyorsanız da bu hesabın direkt mesajlaşma özelliğinin kapatılması, tanımadığı kişilerle mesajlaşmasını engeller. Bu da birtakım iyi niyetli olmayan insanlarla iletişim kurmasını engellemiş olur.
  • Açılan sosyal medya hesabının gizli olması önem taşımaktadır. Tanımadığınız birinin çocuğunuzun paylaştıklarını görmesini engellemiş olursunuz.
  • Sosyal medya hesaplarına veya akıllı telefonlara kredi kartı tanımlanmaması da büyük önem taşımaktadır. Buradan tehdit ya da arkadaş baskısı sonucu istenmeyen harcamalar gerçekleşebilir ve aile bütçesi zor durumda kalabilir.
  • Sosyal medya kullanımında ebeveynlerin çocuklarına örnek de olması gerekiyor. Sizin yaptıklarınızı çocuklardan istemek gerektiği düşüncesiyle getirdiğiniz kısıtlama veya yasaklara sizin de uymanız, çocukların dijital okuryazarlık seviyeleri için çok önem taşımaktadır.
  • Sosyal medya hesaplarının şifrelerinin mutlaka ebeveynlerinde olması gerekmektedir. Ara sıra hesaba girerek neler paylaştıkları veya mesajlaştıkları kontrol edilmelidir. Ya da hesabın takipçisi olmayı da önerebiliriz.
  • Farklı paylaşımlar ya da iletişime geçmek isteyenler konusunda çocukla sohbet ederek bu durumun tehlikeleri konusunda yaşına uygun örnekler üzerinden konu anlatılmalıdır.
  • Kendini ispat edeceği veya birey olduğunu hissedeceği ortamın sosyal medya platformları olmadıklarını anlatmamız gerekmektedir. Ayrıca bunun için gerçek hayatta bunları yapmasına imkân verecek ortamların hazırlanması gerekmektedir.
Fahriye Evcen'in yüzündeki değişim dikkat çekti! Son haline yorum üstüne yorum yağdı

İLİŞKİLİ HABER

Fahriye Evcen'in yüzündeki değişim dikkat çekti! Son haline yorum üstüne yorum yağdı
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 3

Butm 4 ay önce

Devletimiz görmüyorum yasaklasın

Kul insan 4 ay önce

Tık tok kapatılmalı.

AklıSelim 4 ay önce

İnternet kullanımı resni kurumlar, banka ve şirketler dışı kullanıma kapatılsın. Televizyon reklamları sadece bilgilendirme amaçlı yapılsın, diziler, filimler, sosyal icerikli programlar, haberler yayınları ve yarışmaların genel ahlaka uygunluğu ve milli güvenliği koruyuculuğu iyice denetlenip gerekenler zamanında yapılsın asayiş sorunları, pahalılık+müsriflik, boşanmalar, işsizlik, ahlaksızlık %60-70 azalır.