Mutlu çocuk yetiştirmenin altın kuralları

Mutlu çocuk yetiştirmek için anne ve babaların dikkat etmesi gereken bir kaç kural var.

Uzman Psikolog Aile ve Çift Terapisti Gamze Eser'den tüm anne babalara kılavuz niteliğinde 10 altın kuralla mutlu çocuk yetiştirmek.

Tutarlı olun

Çocuklar için en önemli davranış tutarlı olmaktır. Çocuklarınız sizi rol model alacağı için söylediklerinizin ve yaptıklarınızın tutarlı olması çocuğunuzun gelişiminde çok büyük etki sağlayacaktır. 

Sevginizi doğru gösterin

Her anne baba çocuğunu çok sever. Ama burada önemli olan çocuğunuza sevginizin koşulsuz şartsız olduğunu öğretmektir. Koşullar üzerine kurulmuş sevgi güven sorgulamasına açıktır. Çocuğunuz koşulsuz şartsız sevildiği zaman huzurlu olacaktır. 

Yapabileceği işleri elinden almayın

Çocuğunuzun var olma güdülerini güçlendirmek ve kendine olan güvenini oluşturmak için yapabileceği işleri ona yaptırın. Masa hazırlama, kapıyı açma gibi fiziksel eylemler başarma duygusunu tatmasını sağlayacaktır. 

Rekabeti değil iş birliğini öğretin

İş birliği duygusunu öğrenen çocuk içinde öğretici ve saygı duygusunu barındıracaktır. Bu nedenle rekabet yerine iş birliğini öğretin. Okul projelerinde, grup çalışmalarında, oyunlar gibi faaliyetlerde tamamlayıcı yaklaşımda bulunun.

Saygıyı öğretin

Çocuklarınıza davranışlarınızla saygılı olmayı öğretebilirsiniz. Unutmayın ki çocuğunuz sizin aynanızdır. Sizi yansıtacaktır. Sizin arkadaşlarınıza veya eşinize gösterdiğiniz saygı onlar için yol gösterici örnek olacaktır.

Kimse mükemmel değildir

Unutmayın ki sizler de hatta kimse mükemmel değildir. Bunu çocuktan beklemeyin. Mükemmel olmasını beklemek mutsuz bir çocuk yetiştirmenize neden olacaktır.

Önemli hissettirin

Çocuklarınıza manevi duygularla değerli olduklarını hissettirin. Bunu yaparken kesinlikle maddiyatı işin içine sokmayın. Davranışlarınız önemli olmasını hissetmesine yeterli olacaktır.

Kıyaslamayın

Anne babaların genel olarak yaptığı hatalardan birisi kıyaslamaktır. Bu hiçbir bireyin hoşuna gitmez. Herkesin becerileri farklıdır. Kıyaslanmak öz güven eksikliğine ve mutsuzluğa yol açar.

Sorgulamayı öğretin

Çocuklarınızın isteklerine neden evet veya hayır dediğinizi mutlaka açıklayın. Sizlerde çocuğunuza birşeyler söylediğinizde sorular sorun ve cevaplarını bekleyin. Böylelikle sorgulamayı öğrenecektir.

Çocuk yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuk yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?

BİR YORUM YAPIN 0