Çocuklardaki karın ağrısı için bunları yapın

Çocukluk döneminde karın ağrısı en sık rastlanan sorunlardır. Peki karın ağrısına karşı nasıl önlemler alınabilinir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Gönen çocuklardaki karın ağrısının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlattı…

İlk olarak kısa süreli yani akut karın ağrısı altta yatan bir hastalığın habercisidir. Yaş gruplarına bağlı olarak altta yatan hastalıklar farklılık gösterebilir. Yenidoğan döneminde doğumsal gelişim kusurları, bağırsak dönemleri ve tıkanıkları, mekonyum tıkacı gibi hastalıklar görülürken ilerleyen yaşlarda, 2 yaş öncesinde fıtıklar, daha sonraki dönemlerde de apandisit gibi cerrahi patolojiler görülebilir.

3 aydan uzun sürüyorsa kronik olabilir

3 aydan uzun süreli karın ağrıları kronik olabilir. Kronik ağrılar okul çağındaki çocukların yüzde 20'sinde görülür. Sıklıkla fonksiyonel dispepsi, iritable bağırsak sendromu, abdominal migren, fonksiyonel karın ağrısı gibi sebeplere bağlı olabilir.

İltihabi hastalıklara işaret edebilir

Beneklerde karın ağrısı huzursuzluk, ağlama krizleri şeklinde kendini gösterir. Bebeklerde en sık karın ağrısı sebepleri kolik (gaz sancısı), kusma da eşlik ediyorsa gastroözafagiyal reflü hastalığı görülebilir. Besin alerjileri (genellikle süt proteini ile ilişkili), nadiren de bağırsak tıkanıklıkları veya düğümlenmesi, karın içi organlardaki yapısal veya iltihabi hastalıklara işaret edebilir.

Karın ağrısı çocukta, safralı kusma, yüksek ateş, iştahta azalma gibi şikayetlerin oluşmasına neden olabilir.  Eğer genel durumunda bozulma, yüksek ateş, safralı kusma varsa mutlaka acilen doktora başvurulmalıdır.

Alınabilecek önlemler

- Çocukların kabız olmasını önleyecek şekilde beslenmelerine dikkat edilmelidir. 

- Haftada üç gün egzersiz yapmaları sağlanmalıdır. 

- Çocukların bol su tüketmeleri özen gösterilmeli. 

- Gazlı içecekleri tüketmelerine engel olunmalı.

- Abur cuburla beslenmek yerine bol sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır. 

BİR YORUM YAPIN 0