Mevsim geçişlerinde anne-babalara öneriler

Sonbahar mevsiminin başlaması ile hava ısısındaki düşmeler vücudun hastalıklara karşı direncini azaltıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer “Bebekler ve çocuklar bu tür enfeksiyonlara kolay ve sık yakalanır. Enfeksiyon kaynağı ise çoğunlukla virüslerdir.

Kolay bulaşırlar. Vücut direncini düşürür, altta yatan astım benzeri kronik hastalıkların alevlenmesine yol açarlar. Beslenmenin, hastalıklardan korunma ve iyileşme üzerinde son derece önemli etkisi var. Kış aylarında vücudun enerji ihtiyacı da artıyor” açıklamasında bulundu.

Beslenme çantasına bisküvi yerine taze meyve konmalı

“Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır.

Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.

Sebze ve meyvelerde bol bulunan C vitamini de hastalıklardan korunmadan ve iyileşmede önemli rol oynar.

C vitamini yeşil sebzeler ve turunçgillerde bol miktarda bulunur. Yapılan çalışmalarda, C vitamini alımının korunmada yararlı olabileceği belirtiliyor.

Mandalina, limon, kırmızılahana, kuru kekik, kivi, brokoli, ıspanak ve karnabahar gibi besinler C vitamininden oldukça zengin besinlerdir. Çocuklarda günlük ortalama C vitamini ihtiyacı 50 mg oluyor.

Günde 1-2 mandalina veya 1 portakalın içerdiği C vitamini bu ihtiyacı karşılamış oluyor. Taze meyve olarak tüketilebileceği gibi taze sıkılmış da tüketilebilir. Örneğin kahvaltıda, ara öğünlerde, ana yemeklerde özellikle etle birlikte tüketilebilir.

Çocukların beslenme çantalarında bisküvi kraker yerine taze meyveler mutlaka konmalı, ara öğünlerde de tercih edilmeli” dedi. 

Etle birlikte sebze tüketilmeli

Mevsimine uygun taze sebze ve meyvelerin günün 6 öğününe dağıtılması gerektiğini vurgulayan Dr. Ebru Gözer “Çocukların ana öğünlerinde et yemesi sağlanmalıdır.

Etle birlikte sebze tüketilmesi demir emilimi açısından önemlidir.

Domates, patates, portakal suyu gibi C vitamininden zengin besinler et ve balıklar ile tüketildiğinde demir alımı artacaktır.

Yemeklerden 2-3 saat sonra yenen ara öğünlerde de meyve tercih edilmelidir.

Proteinler meyve ve sebzelerdeki vitamin ve mineraller ile birlikte tüketildiğinde enerji ihtiyacını karşıladığı gibi vücudun direncini de arttırır” açıklamasında bulundu.

Hazır içecekler tüketilmemeli

“Lif kaynağı da olduğu için meyvelerin taze tüketilmesini önermekle birlikte meyve suyu olarak da tüketilebilir.

Hatta bebeklerde ve küçük çocuklarda taze meyve hoşafları olarak da tüketilebilir. Zerdeçal ve zencefil gibi bağışıklık sistemini güçlendirici baharatlar ile tatlandırılabilir. 

Taze meyvelerden örneğin limon, karadut gibi şerbetler yapılarak çocukların hazır güvenilir olmayan içecekler tüketmesi engellenmiş olur” dedi.

Üst solunum yolu enfeksiyonları yaza göre daha sık görülür

Mevsim yazdan sonbahara dönmeye başladığı günlerde çoğu zaman vücudumuzda birtakım değişikliklerin olduğunu aktaran Dr. Ebru Gözer “Çoğunlukla ısı değişikliğine adapte olmaya çalışırken vücudun artan enerji ihtiyacı nedeniyle yorgun hissederiz.

Çocuklarda bunu gözlemek zordur ancak onlarda da viral üst solunum yolu enfeksiyonları yaza göre daha sık görülür.

Direnci arttırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek hastalıklardan korunmayı sağlar. Bunu yine doğal yöntemlerle yapmak en doğrusudur.

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0