Babalar da lohusa oluyor mu?

Lohusa döneminde ne gibi değişiklikler görülür? Babalarda lohusa olur mu? Babalık lohusa belirtileri nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre lohusalık depresyonu sadece annelerde değil babalarda da görülmektedir. Uzman Klinik Psikolog Yekta Korkmaz, doğum sonrasında tıpkı annelerde olduğu gibi babalarında bu süreçten etkilendiklerini belirtti.

Çocuk doğduktan sonra babanın yaşamış olduğu sevinçle beraber bazı değişiklikler ortaya çıkar ve bu değişikliklere uyum sağlamakta zorluk çekerler. Uyku sorunları, babalık duygusunun öne çıkarıp bazı işlerinin ikinci plana atılması, bebeğin bakımıyla ve ihtiyaçlarıyla gelen sorumluluklarının artması ile kaygılar ortaya çıkabilir.


Lohusalık dönemi oldukça hassas geçen bir süreç olduğundan dolayı birtakım anlaşmazlıklar mutlaka çıkacaktır.Bu durumda her iki ebeveyn anlayışlı olmalı ve gereken durumlarda alttan almalıdır. Çünkü ebeveynlerden birinin gerginliği tüm aileyi etkiler. Anne ve babalık rollerinin baskın olduğu bu dönemde eş olmanın hazzı da unutulmamalıdır. Ebeveynlerin arasındaki mutlulukta gerginlikte çocuğu bir şekilde etkileyeceğinden her iki eşin arası sevgi ile güçlü bir şekilde bağlanmalıdır.

Bir babanın lohusa döneminde olduğunu nereden anlarız?

Her şeyden bıkkınlık, yoğun mutsuzluk, aşırı gerginlik ve sinir, kalabalık ortamlardan kaçıp yalnızlığı tercih eden ve eşiyle arasındaki anlaşmazlıklar sıklıkla çıkıyorsa babalık lohusası düşünülebilir. Doğum sonrasında ebeveynlerin kaygılanması, ilk zamanlarda normaldir fakat bu süreç uzadıkça uzuyor ve lohusalık belirtileri babada görülüyorsa uzman birinin desteğini alması gerekir.

 

Anneliğin simgesi: Lohusa taçlar

İLİŞKİLİ HABER

Anneliğin simgesi: Lohusa taçlar

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0