Özel yetenekli çocukların eğitimi nasıl olmalı?

Üsküdar Üniversitesindeki bir panelde Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ''Özel yetenekli çocukların öğrenme biçiminin farklı olduğunu ve ona göre yönlendirilmesi gerektiğini'' vurguladı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özel yetenekli çocukların gördükleri eğitiminin herkesten farklı bir modelle uygulandığını ifade ederek ''Eğitimde sadece mantıksal zekanın değilde çoklu zeka prensibi kapsamında öğrenme modellerini belirleyip bireyin beynini çalışma biçimine göre yönlendirerek öğretmek planlanıyor.'' dedi.

Özel yetenekli çocukların kapasitesine göre öğrenme biçimlerinin de farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, ''Çocukların öğrenme stiline göre yöntem geliştirilmezse bu çocuklar bir şey öğrenemezler. Klasik ve baskıcı yöntemlerle çocuğa bir şey öğretmemekle kalmayıp aynı zamanda özgüvenini de zedelenmiş olursunuz. İnsan eğlence ve disiplin bir arada olduğu zaman öğrenebilir.'' diye konuştu.

Disiplin uygularken bunlara dikkat edin

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Cumhur Taş, ''Özel yetenekli çocuklara yaklaşım'' konulu bir sunumda çocukların karşılaştıkları problemlere değindi. Dr. Taş, ''Öğrenme ortamında koyulan kuralları uygularken tutarlı olunması ve neden kural koyulduğunun anlatılması gerektiğinin'' tavsiyesini verdi.

Ailelerin kendilerinde başaramadığı işleri çocuklarından beklediğini söyleyen Taş '' Özel yetenekli çocukların mizahı çok güçlüdür ancak kinayeli sözler onları olumsuz etkiler. Süreçleri doğru yürütüp özel yetenekleri kazanmalıyız çünkü en önemli nokta özel yeteneğin günlük yaşamda uygulanabilir olmasıdır” dedi.

 

 

 

BİR YORUM YAPIN 0