Çocuklarda okuma hızı nasıl arttırılır?

Çocuğun okuma hızını arttırmak için kelime haznesini geliştirecek oyun veya kitaplar okutulabilir.

Çocuklar her yeni öğrendikleri etkinlikte olduğu gibi okumayı öğrenmeye başladıklarında da bunu yavaş gerçekleştirir. Bu süreci hızlandırmak için bazı şeylere dikkat edilmesi gerekir. Ebeveynlerin bu konuda yaptığı en sık hata ise, çocuğa baskı yoluyla okumayı hızlandırmasını şart olarak koşmasıdır.

Böyle bir tutumda çocuklar doğal olarak ebeveynlerinin yaptığı baskıdan sıkılacaklar ve okumaktan tamamen soğuyacaklar. Bu nedenle aileler böyle bir tutum geliştirmesine sebep olacak hareketler sergilememeli. Çocuklarda okumayı hızlandırmanın yöntemi eğlenceli bir hale getirmekten geçer. Dolayısıyla okumayı oyun haline getirerek aileler çocuklarıyla birlikte heceleme oyunları oynayabilir.

Örneğin farklı farklı heceler yazıp bir torbanın içine atın ve karışık şekilde yazdığınız kağıtları torbanın içinden çekerek seçtiğiniz heceleri birleştirerek okuyun. Bunun dışında yine kelimenin son harfinden ya da son hecesinden yeni bir kelime türetme oyunu da çocukların okumasını hızlandırmak için oynanabilir.

Çocukların okumasını hızlandıracak bir diğer yöntem ise, kronomometre yardımıyla dakika tutularak 'en hızlı kim okur' yarışması yapılabilir. Ailenin burada dikkat etmesi gereken konu ise eğer yarışma ailece oynanıyorsa anne ve babalar okuyabildiği kadar yavaş okuyup yarışı kazanmamaya çalışmalarıdır. Böylece çocuk bir daha ki turu daha istekli oynayıp yarışmayı kazanmaya çalışacaktır. Okuma yarışması çocuklar arasında yapılıyorsa yaşıtlarıyla birlikte oynanması daha uygun olur.

Oyun dışında çocuğun okuduğu metin ya da kitap seçimide okumanın hızlanmasında oldukça etkilidir. Çocuklar anlayabildikleri yazıları daha hızlı okuduğundan dolayı kitaplar yaşına uygun seviyede olmalıdır. Çocuğa sürekli aynı metinleri okutmak yerine farklı metinlerinde okutulması çocuğun ufkunu açıp kelime haznesini daha çok geliştirir.

BİR YORUM YAPIN 1

yaprak 4 yıl önce

cok mantikli bence zeka oyunu iste

Toplam 1 beğeni